RSS

Jamuan


Tengoklah, salji tebal..sejuk ni..

Sejuknye hari Ahad lepas.. suhu -24 C. Tapi, sejuk-sejuk pun, alhamdulillah.. selesai juga masak untuk jamuan buat Ifa dan keluarga serta Amel yang akan pulang ke Malaysia. Kebetulan, mak ayah dan mertua Ifa datang. Mak ayah dia dah lama datang, sejak summer lepas. Mertua dia pula, datang kerana meraikan suaminya graduation. Sebenarnya dah lama merancang nak buat jamuan untuk Ifa sekeluarga. Maklumlah, mak ayah dia dah nak pulang ke Indonesia. Rasa sedih pula..hohoho.. Sebab mak ayah dia memang sangat baik dan peramah. Entah bila pula boleh jumpa..



Sekitar ruang tamu

Menu malam tu nasi beriani, kuzi ayam, ayam masak pilau, salad (khas abgfiz buat) dan kek oren. Oh lupe.. tom yam masakan Suhaizi. Yummy...Dengan kesihatan yang tidak mengizinkan, memang perlu pertolongan abgfiz. Nasib baik dia rajin tolong masak dan rajin mengemas rumah. Kalau sorang-sorang, memangla tak terbuat.

Kebetulan Ifa datang lewat kerana mertua dan kakak iparnya masih jetlag, jadi majlis yang sepatutnya bermula lepas asar terus tunda hingga maghrib. Seronok sangat malam tu, sebab bila sembang dengan mak dan mertua Ifa, teringat-ingat mama dan mak di Malaysia. Ditambah pula dengan galagat Amira. Memang menyeronokkan. Semoga berjumpa lagi. Semoga ikatan ini tidak putus di sini. Manala tahu, balik Malaysia nanti kami ke Jakarta pula ye..

p/s: Di dapur masih tersimpan pempek pemberian Ifa khas dari Indonesia. Entah bila nak masak. Sekarang, bau minyak pun tak tahan..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Award...yippie!!

.: Spread The Love:.
Acecece...dapat award..blog begini pun dapat award? Anyway, thank you so much Kak Wan.
Suke...suke sangat.. Tapi, nak bagi award kat sapa lagi ek?? Urm.. sesiapalah yang membaca rajin membaca blog ni, grab kanlah Spread The Love award ni...=))

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kenapa Cemburu Menguasai Diriku??

Terkejut kerana mendengar berita dari suamiku, sahabat barunya disini mau pulang ke Malaysia. Dalam hati sudah berkira-kira mahu mengirimkan barang dari Malaysia. Tapi apabila abgfiz menceritakan, dia tak akan pulang ke US lagi... cemburu menguasai diriku. Cemburu kerana dia pulang ke Malaysia.

Adakah kerana kesihatan diriku menyebabkan aku cemburu, lantas rindu pada keluarga. Mungkin kerana kesihatan diriku yang menginginkan keluarga menemani, atau rindu pada masakan mama? atau rindu pada adik-adik? atau rindu pada adik-adik ipar? atau rindu pada suasana hari Jumaat di Kelantan? atau rindu pada lauk yang dimasak oleh mama pada hari Jumaat? atau rindu pada Ika? atau rindu pada masakan mak? lawak diknor? rindu nak bersembang dengan lina? rindu untuk bercerita dengan mak??Ohh..semuanya dirindui..

Apa-apapun, semuanya perlu melalui 4 tahun di negara orang, jauh beribu-ribu batu dari Malaysia. Tunggulah semuanya, 4 tahun lagi..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Winter oh winter =(

Perggh..sejuk benor malam ni. Suhu -16. Tak menahan diriku ini.. Pagi tadi tengok weather channel, berdasarkan ketelitian mereka, memang dah start sejuk dah. Mana-mana state pun sama.. adoiii..sejuk-sejuk ni banyak kerja yang menyulitkan.. Nak masak jadi malas, nak bangun awal-awal jadi terasa sedap je berselimut. Memang betollah kata ulama..bukan senang untuk menjadi umat yang sentiasa bangun malam beribadah. Terimbas kembali summer lepas, subuh jam 430 pg. Jam 330 pg dah boleh celik mata dan bangun awal. Mungkin sebab cuaca panas. Namun, alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk menikmati kebesaran ciptaan yang Maha Kaya dengan mengurniakan cuaca empat musim ini. Sesungguhnya, apabila turunnya salji, terasa kerdilnya diri, terasa betapa Hebatnya Dia, Agungnya Dia, Kayanya Dia..

Dulu masa datang sini, punyalah excited sebab sejuk. Dah sejuk ni nak panas pulak. Bayangkan bila keluar, walaupun pakai winter jaket, glove..tapi tangan ni still membeku, sakit..kulit pulak tak payah ceritalah..kering, bersisik... Masa duk Malaysia losyen ibarat kata nak tak nak aje pakai. Datang sini, jadi teman setia. Tapi losyen pun tak jadi jugak.Lastly, pakai baby oil kat seluruh badan. Macam orang minyak pun ada..

Apa-apa pun Malaysia memang yang terbaik. Itulah nikmat negara sendiri. Memang kena banyak bersyukur tinggal di Malaysia.. Cuaca yang nyaman walaupun panas, tapi masih dapat merasai sejuk. Sini, kalau sejuk, sejuk sangat, panas panas sangat pulak.. Masa winter ni mulalah pakaian tebal setebalnya bila keluar. Pun bermasalah..sebab susah nak gerak. Dah baju biasa pakai sampai 3 lapis, pakai pulak jaket tebal tu kat luar. Adoii..memang sukar untuk bergerak. Ditambah mufler lagi..glove lagi..

Penyakit winter juga bertambah-tambah. Flu, hidung berdarah, hidung berair, demam. Kalau di Malaysia, flu aka selsema dianggap biasa. Tapi di sini, flu boleh menyebabkan kematian. Alhamdulillah, setakat ini tak pernah kena lagi selsema walaupun ada sejarah penyakit asma (penyakit keturunan). Suamiku juga belum pernah kena. Alhamdulillah, dipermudahkan segala urusan. Kulit pula, kering sampai berdarah. Diriku memang jenis malas memakai losyen, jadi apabila bahagian kaki terdapat kulit kering, melecet, merah-merah seperti pecah darah,ish keadaan kaki memang terok masa tu. Dah jadi barulah mencari losyen, baby oil, untuk mengubati kulit ini.. alhamdullillah ianya kembali seperti biasa walaupun terdapat bekas kekeringan itu..

Winter oh winter..

p/s : semoga Allah mempermudahkan urusan suami yang sedang tekun mengulangkaji untuk Final Exam besok.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Winter : Part 3

Rumahku setelah 2 hari diselubungi salju. Sejuk menikam kalbu


Sempat lagi bergambar. Sebelum ke kelas jam 8


Huh, putih melepak..sejuknya masya Allah...



Gambaran pagi di kawasan rumah di Starr St. Salam Aidiladha pada kesemua sanak saudara, teman jauh dan dekat. Rindu pada kampung. Maaf atas segala salah dan silap.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Winter :>> Part 2

video

Atas permintaan semua orang, Kak EJa, Hakim, Dik Nor, Kakiza rakam shower snow. Sebenarnya tak lebat lagi. Dah lebat kakiza update. Video dirakam dalam rumah. Malas nak keluar. Ada masa kakiza keluar ya. Nanti kakiza update. Sekarang, abgfiz sibuk sangat. Dah habis final exam nanti, kami keluar.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Layan..

Drama bersiri Jepun, berkisahkan penggunaan helikopter sebagai kenderaan untuk emergency case. Betapa maju negara Jepun berbanding kita jauh berbeza. Drama yang menyentuh pelbagai aspek kemasyarakatan, perubatan dan yang paling penting kuasa Tuhan penentu segalanya walaupun sehebat mana doktor tetapi jika telah tersurat kematian, akan pergi jua. Bila layan drama ni, terasa nak ambil Spm balik, jadi doktor. Tapi bila tengok drama ni, terasa kehidupan doktor macam tak hidup. Setiap masa di hospital, agaknya kerana itula kot doktor perempuan ramai membujang. Tapi, bukan senang nak jadi doktor, setiap tindakan akan mengubah nasib seseorang. Layan..



The drama’s full title is “Code Blue: Doctor Heli Kinkyu Kyumei.” The concept is based on Japan’s proposal for an emergency medical service using helicopters to quickly reach those in need. A special bill was passed in June 2007 that should foster widespread adoption of the system. Yamashita stars as a young doctor-in-training, working under the guidance of an experienced “flight doctor” (Toshiro Yanagiba). Some scenes will be filmed with a real helicopter, adding to the show’s tension. Credits: tokyograph

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Custard Raisin Bread Pudding


Roti, susu segar dah nak expired. Jadi inilah hasilnya. Main campak-mencampak dengan kismis, apricot kering, dan segala jenis bahan kek di dapur. Nak buat syrup puding tapi puding dah manis. Sedap di makan pada musim panas bersama aiskrim. Tapi, buat ni pada musim sejuk. So, layan..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Apple Pie & bakso


Percubaan pertama. Dan request dari abgfiz. Rupa tak cantik. Resepi dari mak Roz tapi modified sikit. Rasanya, TERmanis dan TERmasam tapi crustnya menjadi..Yeah!! =)) Hahaha.. bagi kat abgfiz laju je mengadap... (walaupun tak sedap..)


Hari ini terlebih rajin, untuk makan malam buat bakso. Sejenis makanan dari Indonesia. Sebenarnya dah lama nak buat tapi penyakit malas ditambah dengan kesejukan di dapur terus tertangguh projek bakso ni. Baru hari ni, rajin datang kebetulan suhu tak sejuk sangat jadilah bakso makan malam kami.. Berdasarkan definisi bakso - is meatball which served in a bowl like soup, with noodles, tofu, eggs and fried meat (http://en.wikipedia.org/wiki/meatball)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

International Bazar at Union Hall, UNL


Bertempat di Union Hall, City Campus UNL jam 11 am - 2 pm semalam, terdapat banyak gerai makanan dijual mengikut negara masing-masing. China, Africa, Korea, Rusia, Europe, Thailand, Turki, Arab Saudi, India, Indonesia, Malaysia etc.


Gerai Indonesia menjual Grill Banana, hanya itu yang kami beli dan makan semalam. Gerai lain, sepertinya makanan tidak halal kecuali Gerai Arab. Gerai Malaysia juga terdapat roasted pork.. Maklum sajalah, kebanyakan Chinese.



Ini antara barang yang dijual di gerai Indonesia. Sepertinya barang perhiasan dari sana.


Sempat bergambar bersama Ifa sekeluarga dan rakan dari Indonesia.



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Thanksgiving Showdown!!


Inilah rancangan yang biasa menemani diri ini hujung minggu. Tapi, tadi khas untuk Thanks Giving. Terdiri dari Iron Chef Bobby Flay, Simon, Masaharu Morimoto, Mario Batali dan Cat Cora (satu-satunya chef wanita), rancangan ini mempunyai 'secret ingredient' tersendiri setiap minggu. Hanya 60 minit masa diberi untuk menyiapkan 5 jenis makanan termasuk dessert dan cocktail (sejenis minuman campuran arak bersama buah).

Untuk Thanks Giving Showdown, dua kumpulan Iron Chef berganding untuk merebut kemenangan, Iron Chef Bobby Flay bersama Iron Chef Simon, VS Iron Chef Morimoto bersama Iron Chef Cat. Secret ingredient - duck, turkey, leek, green onion, lobster, salmon etc. Yang tak tahan tu, itik sekor yang belum dibuang bulu.. hahaha..terkedek-kedek Chef Simon dan Chef Morimoto membuang bulu dan memasak.

Markah dikira berdasarkan taste, originality dan performance. Dari mata ini menilai, performance pasangan Chef Cat lebih aku suka kerana segalanya seperti berada di restoran Jepun. Dengan makanan dihias dengan bunga, ditambah dengan alat-alat pinggan mangkuk dari buluh, sungguh menarik. Tapi mungkin kerana taste pasangan Chef Bobby lebih enak, jadi pasangan Chef Bobby bersama Chef Simon dikira pemenang. Namun perbezaaan markah kedua pasangan tadi hanya sedikit, 1 markah sahaja bezanya.

Diikutkan aku lebih menggemari Chef Bobby Flay, kerana biasanya Chef Bobby menitik beratkan kesihatan dalam menyediakan makanan. Ini dilihat setelah lama menonton rancangan yang dikendali di Food Network. Chef yang lainnya aku tidak pernah pula menonton rancangan mereka selain Iron Chef Amerika.

Yang seronoknya rancangan Iron Chef ni, masing-masing sibuk memasak, berlari-lari, berkejar-kejaran, masa 60 minit memang tak cukup untuk siapkan 5 jenis makanan. Juga makanan itu bukanlah calang-calang makanan. Dengan pelbagai sos lagi.. terfikir oleh aku sebentar tadi.. "kalaulah aku masuk masak nasi kerabu + nasi dagang..agak-agak menang tak.."wakaka..suka hati jek aku ni..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sedap!!!!!!

Ini cheesecake buatan Ifa.. Ya Allah..sedap sangat..enak sih... Ump rasa macam Cheesecake Secret Recipe. Sedap...sedap....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Lupe..

Petang jam 630 pm, sedang aku berdinner...teringat hari ni dah mula SPM. Aduh..lupa suda mau menelefon adikku.. Tengok jam laaa.. dah jam 830 pagi..ump dah masuk dewan dah.. Kakak apakah aku ini..terok betol..
Untuk adikku Nurul Sakinah Farhana Abdul Aziz aka adik, ganbatte ikimasss..chayok!!! Semoga berkat bangun pagi dan bebelan mama itu membuahkan hasil yang masak dan ranum.. Ameen ya dik..chayok!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Winter : Part 1

Maghrib jam 512 pm, Subuh jam 554 am.. Oh begitu lama masa malamku di musim sejuk ini.. Antara kesan-kesan musim sejuk..

- Kulit kering
- Kulit sentiasa gatal
- Kulit mengelupas
- Selsema ( yang ini belum kena lagi, minta dijauhkan.. Daku memang susah nak kena selsema, tapi once dah kena susah mau berhenti..seksa badan..)
-Malam makin panjang (tak berapa nak suka kerana aktiviti siang terganggu)
- ni yang paling penting... SENTIASA LAPAR>> tak tahu la pasal ape..asyek lapar je..dan roti satu bundle tu boleh habis dalam masa 1 hari je...ajaib kan..hihi..(bertambah gemukla diriku ini..)
- hah satu lagi, musim sejuk-sejuk ini suka sangat makan SARDIN.. apakah penyebabnya masih tidak diketahui lagi.. Bila dah terbau sardin, masyaAllah perut mesti berkeroncong aka menari dan menyanyi minta diisi.. Bila dah makan..masyaAllah..nikmatnya amatlah......

Itulah antara beberapa perkara pelik berlaku ketika permulaan winter ini..Hukhuk..

p/s: makin beratlah diriku ini, makin chubbylah pipiku ini..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Winter : >>I'm coming..



Cuaca yang mendung..suasana yang redup..



Udara sejuk membeku..



Pokok yang membotak..




Segalanya membuatkan aku moody..oh..alangkah indah jika autumn kembali pada waktu ini.. Tapi ianya mustahil.. Umph... tidak suka berada dalam suasana mendung ini..=((

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Department Entomology International Dinner

Jumaat malam yang damai tetapi sejuk membeku itu, kami diajak ke majlis makan malam anjuran Department of Entomology UNL yang bertempat di Antelope Park. Majlis ini bertujuan untuk merapatkan silaturahim sambil berkenalan dengan pelajar asing di department ini. Setiap yang hadir mesti membawa makanan dan makanan itu mestilah dari negara masing-masing.


Ayam rempah, nasi hujan panas dan kek epal telah aku masak (tak pasti sama ada makanan yang aku masak ini adalah dari masakan Melayu..)..Masalahnya, kereta pula buat hal..dah winter ni kereta pula bermasalah..padahal musim ni lah, kereta amat diperlukan. Jadi, dek kerana kereta kami bermasalah, kami mengambil kata sepakat tidak mahu ke sana, tetapi makanan harus dibawa kerana aku masak dalam kadar yang banyak. Tetapi dengan bantuan Sek Yee (another student from Malaysia) kami sampai juga di sana.



Bersembang dengan advisor suamiku dan pelajar Post Doc dari Beijing, China.


Apalagi yang harus di makan selain makanan masakan ku..kerana kami berdua sahaja Islam. Di pertengahan majlis, sebuah keluarga Islam dari Iraq tiba dengan membawa 'bakhlava' (sejenis dessert dari Arab). Jadi itu sahaja makanan yang harus kami makan.. Oh ya..cheesecake kegemaranku itu juga menjadi santapan kami pada malam itu.

Kami bersama advisor suamiku, Dr Shripat Kamble dan isteri

Tiada pengisian dibuat selain menjamu selera dan menjawab sedikit soalan berkaitan serangga dan pelajar asing. Sempat aku berkenalan dengan anak keluarga Iraq tadi (kerana mak dia tidak fasih berbahasa Inggeris) dan sepasang suami isteri American.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Watch Out


Ketika keluar rumah petang tadi, terlihat olehku squirrel yang sedang menikmati makanan nya di hadapan rumahku ini. Lantas dengan cepat daku berlari naik ke atas rumah mengambil kamera ini. Terus kuhala ke squirrel tadi. Namun, setelah melihat pancaran cahaya kameraku ini, terus dirinya cepat-cepat maju ke atas pokok.. Malu-malu..atau takut-takut??

Pulang dari Walmart, tiba-tiba ternampak squirrel tadi berselindung di atas pokok.. sambil matanya merenung diriku ini. Aku tersenyum sambil melambai..Haha seolah-olah squirrel tadi baby..Haha..comel sekali.. (agaknya jika dilihat orang, nanti dikata aku kurang siuman..)


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cantik





Tak ada yang menarik pun..tapi suka sangat suasana gini.. cantik,cantik,cantik.... Tiap hari asyik duk tenung pokok depan rumah..suka.suka..suke..suke sangat.. Subahanallah.. cantik sangat.. Suke..suke..suke..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Apple Walnut Cake




Yummy...
Sekejap je dah nak habis....
Tak sempat nak share dengan sape-sape..
Apple Walnut Autumn Cake..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Autumn in my heart





Oh alangkah indahnya daun-daun berguguran itu..


Ditambah dengan keindahan warna daun-daun itu..



Alangkah..indahnya dunia selamanya begini...





Cantik...
Autumn in My heart



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Happy Halloween!!


Kebanyakan rumah di kawasan ini (american house) terdapat pumpkin yang ditebuk lubang..Haha..kelucuan terserlah. Dan rata-rata kanak-kanak memakai costume yang beraneka bentuk dan gaya.. Bukan sahaja kanak-kanak, pekerja pejabat juga tidak ketinggalan.. Jiran sebelah rumahku ini juga, meletakkan 2 biji pumpkin di hadapan rumahnya. Malam ini pasti ramai kanak-kanak mengetuk pintu rumah dan meminta gula-gula..

::::: Happy Halloween!!!:::::

p/s: oleh kerana bilik yang kuhuni jauh dibelakang dan rumah kami gelapkan kerana tidak memasang lampu selain lampu study di bilik yang kuhuni.. jadi..rumahku ibarat tiada penghuni..haha..selamatlah pada kanak-kanak ya..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Gambar lama


Gambar lama..majlis berbuka puasa di rumah Roz bersama pegawai MSD Chicago, Pn Rohana dan En Azmi. Yang pasti, ni je Melayu Islam Malaysia yang ada di Lincoln ni./..=((

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Apple Cheese Cake


Hasil daripada lebihan cream cheese dan epal pemberian Ifa yang dipetik dari ladang epal jauh nun di Nebraska City. Rata-rata hypermarket penuh dengan epal. Agaknya sedang musim epal kot..
# kek kurang menjadi..tak naik..pelik..=(

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ketika Cinta Bertasbih



Ketika Cinta Bertasbih I dan II ini, karya Habiburrahman el Shirazy ini, telah selesai dibaca oleh mataku dan mindaku ini yang ku pinjam dari sahabat Indonesiaku disini, Dhahifa.. Berkisahkan seorang pemuda Indonesia yang menyelesaikan program ijazah sarjana muda di Universiti Al-Azhar, Cairo sambil bekerja membuat dan menjual tempe dan bakso. Bekerja khas untuk menyara ibu dan adik-adiknya di Indonesia nun disana setelah kematian ayahanda yang disayangi saat dia di tahun satu. Bercirikan keislaman, ketabahan dan keyakinan terhadap Allah, novel ini kukira lebih baik dari novel Ayat-ayat Cinta. Berbanding dengan Ayat-ayat Cinta, Ketika Cinta Bertasbih lebih kepada kehidupan sebagai mahasiswa dan pengorbanan seorang anak terhadap ibu dan novel Ayat-ayat Cinta lebih menjurus kepada cinta.. (dah tajuk pon ayat-ayat cinta..) Ketabahan dan pengorbanan ini sedikit sebanyak membuat hatiku ini terasa kerdilnya aku berbanding pemuda ini. 9 tahun menghabiskan ijazah sarjana muda, sedangkan rakan-rakan seangkatan denganya telah lama selesai program ijazah sarjana. Namun, dia akur dengan takdir Ilahi menghendakinya berkorban seikhlas hati menyara adik-adik yang masih kecil dan ibu yang sering sakit. Namun keikhlasannya terbayar setelah adik-adiknya berjaya. Benarlah kata orang, jika hati ikhlas kerana Allah, insyaAllah semuanya akan berjalan dengan baik walaupun menghadapi rintangan yang berliku..wallahua'lam..


# semakin dibaca karya Habiburrahman, semakin ku minati karya beliau..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Yeah! Fall break holiday..

Hihihi..selesai sudah trip holiday kami ke Eugene T. Mahoney State Park, dalam 2 hari 1 malam, letaknya di Lincoln jugak tapi jalannya ke Omaha..mulanya ingin berdua sahaja. Bila fikir-fikir lebih seronok jika beramai..the more the merrier.. So suamiku mengaajak En Suhaizi dan Amel. Tapi Amel ke New York dek kerana saudara nya datang ke New York. Tapi..nasib baik ajak Suhaizi, kalu tidak, maunya sesat..dahla aku tidak memahami jalan di Lincoln ini..hahaha..teruk betol aku ini.. Kami bertolak dalam jam 930 am, Ahad. Perjalanan mengambil masa 1 jam ditambah kesesatan dan pemberhentian di jalanan..




Di Mahoney Park tersangatlah luas kawasannya, seakan ladang jauh nun mata memandang dan berbukit-bukit. Sesampainya kami di sana, terus telihat oleh kami kuda-kuda di suatu tempat itu. Terus Suhaizi dengan beraninya mahu menaiki dan menunggang kuda tersebut. Lantas, kami ke Administration Office untuk membeli tiket dan di sana, terdapat banyak jadual aktiviti di Mahoney Park ini seperti, menunggang kuda, menaiki boat, dan macam -macam lagi. Hajat dihati kiranya mau menunggang kuda tapi suamiku melarang risau jatuh kerana aku tiada pengalaman menaiki kuda apatah lagi menunggang. Banyak aktiviti yang menarik namun its closed for the season. Mungkin cuaca kurang elok.


Suhaizi bersama kudanya



Sebenarnya kami ke sini dengan dua tujuan. Pertama, bercuti dan kedua, mengumpul serangga untuk kelas suamiku di sini. Ump..sambil menyelam minum air kan. Jadi, setelah Suhaizi ke kandang kuda, kami berdua terus mencari serangga bersama net masing-masing.




Setelah penat lelah mengharungi lalang dan angin yang sejuk, kami bertiga berehat sambil menikmati makanan tengahari yang kami bawa khas dari rumah..Hihihi..Aku memasak nasi goreng, dan tiba-tiba diberitahu, Suhaizi juga membawa macaroni yang dia buat khas.. Hahaha..bagus sekali ya, banyaklah makanan yang dinikmati itu..

Tempat kami menjamu makanan tengahari

Selepas menikmati makanan tengahari itu, kami ke Walter Scott Jr Observation Tower. Ianya sebuah menara, tidaklah tinggi sangat dan terdapat tangga hingga ke atas. Cuaca hari itu tersangatlah elok dek kerana matahari memancar dengan jaya serta angin sejuk bertiup itu. Ish..anginnya sejuk sekali. Menyebabkan aku terpakasa memakai sarung tangan. Sejuk teramat pada hemahku. Namun rata-rata pengunjung ke sini memakai t-shirt sahaja. Begitu juga dengn Suhaizi. Agaknya, sudah biasa dengan sejuk begini. Jadi terus kami menaiki menara ini, aku ini dengan perasaan gayat ini, terus ketakutan ditambah dengan angin yang bertiup kencang. Huuuih..menakutkan aja. Namun, rata-rata kanak-kanak yang naik turun kelihatan sangat seronok dan tiada perasaaan takut..Hehehe..malu betul aku pada kanak-kanak itu.. Di puncak menara ini, kami melihat pemandangan yang cantik sekali, tasik dan sungai nun jaun di sana.. Aduh, cantik sekali ciptaan Allah ini..


Kami bertiga dari atas menara


Kami berdua di atas menara


Setelah itu, kami ke Owen Marina, iaitu sebuah bangunan yang mana bangunan itu menjual makanan, terdapat restroom dan yang menariknya, bangunan ini terletak di tepi tasik. Jika summer season, bangunan ini dibuka untuk aktiviti paddle boat and fishing. Telah terpandang oleh mataku ini, beberapa kumpulan swan di dalam tasik itu..huhu sungguh mempesona swan-swan di situ. Sempat aku bergambar bersama pokok-pokok yang kelihatan berubah warnanya ini. Subahanallah, sangat cantik. Indah ciptaan Allah ini..




Lihatlah gaya suamiku dan Suhaizi ini..




Jam 4 petang kami mengambil kunci kabin kami yang bernama Running Deer dan terus masuk serta menunaikan solat zohor yang kian lewat itu. Kabin tersebut terdapat 2 bilik tidur, 1 bilik air, ruang dapur, Tv serta perabot-perabot lain. Kami membawa alatan BBQ, ayam yang telah diperap, mihun dan alat-alat masak yang lain, serta pinggan mangkuk. Sesampainya kami di sana, alangkah terkejutnya kami ini, kabin ini seperti sebuah rumah. Lengkap dengan pinggan mangkuk, periuk, peti ais, microwave, dapur, coffee maker dan toaster. Segalanya lengkap. Wah bagus sekali, cuma pinggan mangkuk nya diragui. Manalah tau sebelum ini ada dimakannya Pork, jadi kami guna aja pinggan mangkuk kami itu.


Kami di kabin kami -Running Deer 35

Pemandangan di sudut dapur kabin. Lengkap semuanya


Suamiku terus mencapai segala barang tangkapan serangganya itu, lalu memasangnya di tepi kabin itu. Suhaizi kulihat sedang menyiapkan bara api BBQ kami.. Sementara mereka berdua sibuk membakar ayam itu, aku terus ke dapur..menggoreng mihun untuk makan malam kami.

Inilah sajian makan malam kami di kabin ini.


Keesokkan harinya, sebelum kami check out dari kabin ini, Suhaizi dan suamiku ternyata ke tempat perangkap serangga. Suhaizi kulihat tersangatlah asyik memetik butang kameranya menghala ke hutan-hutan itu. Terus dilihat olehnya, seekor deer sedang berkeliaran di kawasan kabin ini. Agaknya itulah sebab kabin ini dinamakan Running Deer..terus, kami mengambil photo-photo untuk dijadikan kenangan dan terus ckeck out dari kabin tersebut.





Kereta kami menghala ke Omaha, satu daerah di Nebraska dan bersempadan Iowa State. Di sana kami ke Asian Market, ternyata Asian Market ini lebih besar dari Thailand and Vietnamise Store di Lincoln ini. Dan barangan makanan di sini juga kebanyakan barang dari Indonesia. Juga terdapat 3-4 jenis barang dari Malaysia. Sedang kami mencari Old Market yang nyata terkenal di Omaha ini, telah kami jumpai Omaha Rosenblatt Stadium. Gayanya seperti staduim baseball. Terus kami mengabadikan foto-foto kami di situ.





Setelah itu kami ke Old Market yang terkenal di Omaha ini. Di Old Market, kami berjalan-jalan merentasi deretan kedai-kedai di sini. Old Market pada pendapatku, seolah bazar membeli belah di Kota Bharu. Bangunannya seolah bangunan yang sangat lama tapi ini lah yang menjadi daya tarikan disini. Kami masuk dari satu kedai ke satu kedai. Terjumpa oleh kami kedai yang menjadi perhatian kami. Kami masuk dan nyata kedai ini adalah kedai yang menjual pakaian yang dibuat dari bulu binatang. MasyaAllah..harga barang di sini tersangatlah mahal. Paling murah kulihat kasut baby yang berharga $59..juga sempat ku belek harga sehelai kot ala-ala koboi itu dengan harga $3000 ++..Mahal benar.. Tapi ternyata pakaian disini dari kulit binatang seperti beruang, fox, lamb, rabbit. Segalanya lembut dan nyaman sekali jika memakai. Tidak hairanlah harganya pon agak mahal. Sempat aku snap gambar di kedai ini.



Kami berdua di hadapan salah satu bangunan Old Market.


Setelah penat berjalan dan berposingan di Old Market, kami meneruskan perjalanan kami pulang ke Lincoln. Dan kami berhenti makan tengahari di Buerger King, apalagi yang harus di makan selain Fish Burger. Jika di Malaysia, Double Beef Black pepper burger menjadi kegemaranku. Tapi disini, segalanya haram. Jadi kami menjamah Fish burger sahaja.. Terus kami menamatkan fall break ini sehingga sampainya kami di rumah kami..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan