RSS

Jutaan syukur

Bismillahirahmanirahim

Utamanya.. jutaaan alhamdulillah, alhamdulillah alhamdulillah. Syukur amat kepada yang Esa atas segala nikmat kurnia,... Utamanya.. abgfiz dah bergelar DOKTOR falsafah.

Sedikit sebanyak saya kongsikan pahit manis PhD abgfiz..

Tahun pertama dan kedua :

Disebabkan waktu Master hanya research, jadi abgfiz TERPAKSA ambil banyak kelas. Setakat 4 tahun di sini, abgfizlah paling banyak ambil kelas antara semua. Biasanya 2 kelas paling banyak 'graduate student' ambil, TAPI abgfiz ambil sampai 4 kelas.

Belajar di sini sangat berbeza dengan di Malaysia, rata-rata sewaktu ijazah dulu, kebanyakan pelajar tak ambil berat sangat kerja khusus (?) kerana hanya 30% sahaja menyumbang kepada markah. 70% lagi dari 'final'. (ni sewaktu saya buat ijazah dahulu..). Tapi kat sini, markah 'final' hanya 10-30% sahaja. Selebihnya markah dari kerja khusus. MInggu pertama mula kelas, dah ada quiz. EH bukan minggu pertama... hari pertama, sudah ada quiz.

Seingat saya, kelas Biochemistry abgfiz ambil, setiap minggu ada quiz, dan sepanjang semester ada 6 ujian. Dan sehari sebelum exam, masih ada kelas yang perlu dihabiskan.

2 tahun pertama..... abgfiz balik rumah pukul 5 pagi. Saya pada waktu tu, masih ingat lagi, tengah pantang kan Iman. Saya sedar jam 4 pagi, abgfiz masih tak balik. (Ofis dengan rumah pada waktu tu dekat je, jalan kaki pun sampai. Tapi abgfiz ke ofis guna basikal).

Bukan sekali dua, menangis, bukan sekali dua dia hampir putus asa. Sedih saya melihat keadaan nya. Hanya kata-kata semangat yang boleh saya berikan untuk menyejukkan hatinya, memujuk hatinya.

Namun, alhamdulillah berkat kesabaran nya, berkat doa mak ayah, abgfiz lulus dengan CGPA 3.7 ke atas.

2 1/2 tahun terakhir :

Selepas dah selesai ambil coursework selama 2 tahun, akan ada pulak Comprehensive Exam.Ini exam terbesar. Ianya menentukan sama ada perlu meneruskan ke PhD Student atau tidak. Jika gagal, maka pulang ke tanahair sambung di Malaysia atau ... gagal mendapat phd. Exam ni meliputi 2 : 'Writing' dan 'Oral'.Calon harus menyiapkan 'exam' dari setiap 'committee member'. Macam abgfiz, ada 4 committe member ; 1 advisor, 2 pensyarah dari Deprt yang sama dan 1 pensyarah dari dept lain. Jumlah semua 'writing exam' 4 kertas. Dah lulus yang tu baru boleh buat 'oral exam'. Oral exam pula soalan terus menerus dari pensyarah tadi, biasanya berkisar tentang soalan bertulis. dan Alhamdulillahhh.. abgfiz lulus.

Masih lagi sibuk, abgfiz hidupnya di lab. Malam baru balik. Kalau abgfiz bawa bekal pagi, jadi petang balik dalam pukul 6 sebelum makan malam. Kalau dah balik makan tengahari, dia akan bawa bekal dan pulang lewat malam. Biasanya jam 10 ke atas.

Hidup kami dah biasa macam ni, hingga kadang Iman sebelum tidur, tanya... 'where's ayah?', 'mom, ayah is nor here yet?'...Sedih, ya memang sedih. Tapi abgfiz bukannya ke mana-mana, dia hanya sedang menyiapkan PhD. Itu kata2 untuk memujuk hati saya. Buka tak pernah rasa sedih sebab dia sentiasa sibuk bukan tak pernah rasa terkilan. Tapi saya harus memahami itu perjuaangan nya.

Dan.... alhamdulillah... abgfiz sudah..... selesai lab work, selesai buat thesis, selesai defends (viva kalau di Malaysia) selesai semuanya.

Hari abgfiz defends.. eh sebelum abgfiz defends.. Sentiasa dia risau.. 'sempat ke abg balik hujung tahun ni?' 'sempat ke abg nak konvo? tak apalah konvo tu... yang penting abg lulus..' DAN... saya sentiasa ingat kata-kata mama... solatlah sunat, buatlah solat hajat tu banyak mana sekalipun... Allah Maha Mendengar, Dia tahu kita susah dan payah dari awal. In sha Allah... ada hikmahnya... dan kerana itu juga.. seingat saya 4 kali abgfiz buat solat hajat setiap hari. Hari dia defends... entah banyak mana dia solat hajat, saya un tak membilang. Ma sha Allah... kita beruntung sebagai Islam, kita ada Allah, dan senjata kita doa.

Entah kenapa hari abgfiz defends saya sangat sensitif, mengenangkan ini adalah titik terakhir dia, kalaulah.. jawapan adalah sebalik apa yg diharapkan, bagaimana? Hari tu, saya tak lalu makan, tak tenang. Nak buat apapun saya tak tenang. AKhirnya, saya hanya berada di depan tv melayan karenah anak-anak. ...ENtah berapa kali air mata saya keluar memikirkan apa keputusan nanti. Dan...

ALHAMDULILLAH>>>>

saya terima panggilan abgfiz jam 330 ptg, .. "helo, DR Hafiz speaking.." lega subhanallah, syukur nya saya tak terkira... menitis air mata, air mata syukur dan gembira.

p.s: Sekadar meluahkan rasa hati, : sebagai isteri yang suami sedang belajar.. MEMANG peranan kita sangat penting. Korbanlah segalanya, dan sentiasa berdoa.. Allah Maha Mendengar dan Dia tak akan zalimi hambaNya. Juga Allah ni sangat adil, setakat mana usaha kita, setakat itulah kejayaan kita.

Bukan tak pernah saya rasa sedih, bukan tak pernah saya rasa diketepikan, bukan tak pernah saya rasa kecewa .. cuma saya fikir.. inilah pengorbanan seorang isteri tatkala suami sedang belajar.

Bukan senang belajar di negara yang bukan Islam.Mereka memandang kita dengan seribu pandangan. Betul ke Islam ni ganas? Ini persoalan advisor abgfiz tatkala ada serangan dari Afganistan. Saya pun dah lupa serangan apa, tapi waktu tu tahun 2010 kalau tak silap. Belajar di sini, macam-macam perangai manusia saya jumpa. Macam-macam kerenah advisor, committe member terpaksa abgfiz telan wlaupun pahit. Dia sentiasa ingat kata-kata ayah ..'ikut sahaja apa yang advisor suruh..' ..alhamdulillah sekarang dia berjaya.

Sedikit kata-kata acknowledgement dari abgfiz ..

'I would like to thank to my parents..when I came..for the 1st semester I want to give up. But with my father advised, I can go through all the process. My father didn't talked much, but when he talk, it was like a wisdom words.. and my mother, who always pray for me and support me all these years....'





Ps: alhamdulillah sedang menikmati kesedapan buah-buahan tempatan. Abgfiz melantak musang king durian. All of this praise to Allah...



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Belajar jawi, nasyid

Bismillahirahmanirahim

video



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kimbap roll

Bismillahirahmanirahim

Dah masuk musim sejuk, tapi officially 21 Dis nanti. Tahun ni tahun kedua sejuk awal, tahun pertama sewaktu kami datang ke sini, bulan 11 dah salji, tahun 2008. Tahun lepas, winter panas. Paling rendah pun suhu dalam -1 kalau tak silap. Tahun 2008, suhu pernah mencecah -30.

Lama saya tak berblog. Malas , tak punya masa hehe.. Malas sebenarnya. Minggu lepas saya craving kimbap. Kimbap ni sama je dengan sushi tapi beza. Sushi biasanya menggunakan seafood mentah ; tuna, salmon, hatta daging pun mentah. Kimbap pula lebih kepada bahan yang sudah di masak, sosej, ham, telur goreng, sayur, etc etc. Pertama kali saya makan sushi tika 1st year di USM. Langsung tak menyelerakan. Kedua, saya makan kimbap buatan adik-adik undergrad. Hmm.. sedap!

Teringin nak makan, saya IM fizah, adik undergrad yang suka masak ; unpredictable dia masak. Tapi katanya sibuk, jadi saya gobek google, list bahan, terus ke Walmart dan ke Oriental Mart. Alhamdulillah... bahan-bahan senang dapat dan sangat murah. Saya gunakan sushi rice, (beras Jepun- short grain rice) Ingatkan mahal beras tu, 99 sen per pound. Murah sangat!

Resepi saya ambil di sini.. Siap dengan step by step.

Beras sushi basuh hingga air jernih. Rendamkan beras dengan sea kelp. Saya tak beli sea kelp, jadi saya rendam beras tanpa letak apa-apa selama 30 mi. Kemudian, saya masak atas dapur seperti masak nasi biasa.



Sementara tu, rice vinegar + gula + garam : kacau hingga gula dan garam larut.


 Dah masak nasi, masukan rice vinegar dan kacau (jangan sampai hancur) dan saya letak biji bijan (white sesame seed) . Oh, sebelum tu, saya sangai dulu hingga garing.


 Filling :

- telur goreng, 
- sayur bayam yang direndam bersama air panas (blenched) toss dan perah supaya keluar air.
- carrot dan celery dipotong 3/8" dan saya rebus. Atau boleh stim kan.
- sosej - rebus





 Sapu minyak bijan terlebih dahulu ke atas seaweed sheet. 


 Disebabkan saya beli seaweed sheet yang pendek, jadi saya gabungkan dua helai. Oh ya, sushi mat saya beli satu set dengan wooden spoon  $1.89 je.


 Masukan nasi dan 'spread' ke atas seaweed sheet. Tinggalkan ruang 1/2 " di bahagian bawah dan 2 " dibahagian atas.


Susun 'filling' secara melintang, gulung. teknik nya boleh rujuk di website di atas.






Tada.......






Abgfiz tak suka makanan berasaskan ikan, terutama sushi dan makanan mentah. Kimbap ni dia makan 1 ketul je semalam. Selebihnya, snack untuk saya. Kat Malaysia, mahal tak bahan untuk buat kimbap?

p.s: tak sabar menanti...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Iman dan nasyid

Bismillahirahmanirahim

Alhamdulillah... anak sulung saya ni dari kecil memang suka nasyid. Tapi suka juga lagu princess. Yang kelakar, kalau dia tengah bernasyid.. segala tudung mau digayakan. Muekeke ^^ cumil~~, kan>>??


Iman sedang menyanyi lagu Haddad Alwi dan Anti. Dengarlah kalau nak tahu sedap ke tak. Dengan saya-saya suka lagu ni. Muizz pun duk ikut menari.

video

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Apple, flower

Bismillahirahmanirahim



Cantik.......




 Haaa ni epal bersaiz kecil. Rasa nya?? Masam manis.. seakan mempelam epal (?).. Saya suka, anak-anak pun suka ^^




 Bunga yang saya tak tahu nama  tapi sangat cantik. Pelbagai warna dan saiz. Yang bawah tu.. lavender. Baunya menyenangkan.


Bawah : bunga payung (?) Cantik.. macam payung.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Plum Pie

Bismillahirahmanirahim

Dah berkurun buat, baru nak post ^^



Saya beli plum 2 jenis : red plum dan black plum. Harga pun sama : $1.98 per lb. Murah, kan? Tapi saya lagi suka black plum, manis dan manis dan manis.. ;)



Resepi saya ambil dari kak Hani awesome! sya memang peminat tegar kak Hani dari awal2 berblogger. Kak Hani guna fresh prune tapi saya guna fresh plum. Hantam sajalah...


Resepi ni guna almond powder, dan saya tak mempunyai almond powder... jadi saya blend almond + gula + tepung. Ni pun hantam sajalah... Sebab tu kalau tengok gambar kak Hani, filing dia smooth je dan saya punya berbintik2 (almond).

Base ;

100 gm tepung gandum
30 gm almond powder
75 gm butter (sejukkan)
30 gm gula
1 biji kuning telur saiz (M)

* Almond powder : saya blend 30 gm almond biji + 2 tbpn tepung + 1 tbspn gula. Saya tak letak telur

1. Tepung + almond powder + gula - Gula food processor, blend dan + butter supaya menjadi bread crumb      + teur kuning. Keluarkan dan tekan-tekan dalam pie pan. Sejukkan dalam fridge selama 1 jam.

2. Panaskan oven 180C /350F. Bakar crust/base selama 10 min. Hingga kuning. Sejukkan.

Almond Cream :

60 gm almond powder *saya guna almond powder yang saya buat sendiri ;p
60 gm butter (room temperature)
60 gm gula
1 bj telur (saiz M)
10 g cornstarch

1. Butter + gula - pukul  dan + almond powder.
2. Pukul telur dengan gunakan garfu dan masukan sedikit demi sedikit sambil pukul + cornstarch.

Tuang almond cream di atas crust. Aturkan buah yang telah dipotong dan bakar 30 min/ sehingga masak.


Rasanya? Sedap :)) Selagi ada almond dan buah plum, selagi tu saya tak berhenti buat. ^^




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Dugaan kami

Bismillahirahmanirahim

Demam, batuk, selsema. 3 serangkai penyakit yang kami hadapi 2 minggu lepas hingga kini.

Bermula dengan anak-anak selsema, jangkit dengan abgfiz selsema juga. Tapi waktu ini biasa-biasa lagi. cuma sakit tekak dan selsema. Dah sihat semua, ummi pulak yang kena.

Sabtu :

Ummi kena hujung minggu lepas, waktu tu tekak dah rasa sakit. Dan waktu tu saya berpuasa, puasa tanpa sahur. Pagi tu saya dah janji dengan Azrina, kami nak ke Walmart sama-sama. Abgfiz cuma hantarkan dan dia terus ke ofis. Di sana, saya dah rasa pelik, tak sihat, badan rasa semacam je. Habis beli belah, kami singgah McDonald, hanya beli fries untuk anak-anak buat alas perut. Waktu tu saya betul-betul rasa nak pitam. Lepas je abgfiz datang, terus dia suruh saya buka puasa, takut nya melarat...

Balik rumah, tanpa masak, saya bagi je anak-anak makan keropok. Kesian pula tapi saya betul-betul perlukan tidur. Pening, rumah jadi pusing-pusing. Nasib baik anak-anak ikut je. Abgfiz waktu tu, memang terpaksa ke ofis, kerja pembetulan thesis dia perlu dilakukan segera. Jam 330 baru saya boleh bangun, solat dan bagi anak makan mihun (mihun sarapan pagi). lepas tu saya baring balik.

Jam 6 abgfiz pulang, bawa makanan beli di kedai arab. Saya tak mampu berdiri lama-lama memasak. Nak pitam! Waktu tu baru saya solat asar, lepa smakan, baru saya mandikan anak-anak. Malam tu pula, suhu badan saya tinggi. Demam. Tapi alhamdulillah, esoknya dah kebas. Suhu masih tinggi dalam 101.9 F tapi badan rasa dah boleh bangun. Hari Ahad tu, kerja saya tidur je. Lepas solat, saya baring. Abgfiz tolong buatkan nasi lemak. LEpas sarapan, mandikan anak--anak, saya baring lagi. Kebetulan Muizz mengantuk, dengan dia pun tertidur. Iman je duk main seorang diri di bilik. Abgfiz ke ofis.

Isnin

Entah kenapa Muizz asyik merengek, ada je benda dia tak kena. Saya dah rasa bdan dia panas sedikit tapi waktu tu rasa macam biasa je mungkin sbb suhu rumah pun panas. Masa tu terfikir macam tu sebab Muizz aktif, normal bagi saya. Kakak pun sama. Petang tu mereka sempat lagi bermain dok-pesakit dengan ayah.

Malam nya, Iman asyik terjaga. Hairan saya, tapi bila saya cek suhu Iman.. masyaAllah dah 103F! terus saya bagi ubat batuk dan selsema serta ibuprofen (ubat demam). Yang baiknya Iman, sangat senang makan ubat. Juga kalau terjaga malam atau saya kejutkan dia, dia jarang menangis.

Muizz pula merengek, serba tak kena. Dah tidur tapi masih terjaga, tidur belah situ tak kena, tidur belah sini tak kena. Bila cek suhu, dah 102.9F! Pun tinggi. Dari pukul 11 tu, saya tak tidur hingga pagi. Mana taknya, sorang menangis sini, sorang menangis sana. Iyala kiat orang dewasa pun tak senang bila demam, inikan pula kanak-kanak kecil. Sedih pula saya waktu tu. Yang jadi melarat sebab Iman suka bungkus badan dia. Doktor nasihat kalau demam buka baju, bagi suhu keluar. Atau rendam dalam bath tub. Tapi tak kan nak rendam pada jam 12 tgh malam. Saya hanya lapkan dengan air suam badan Iman.

Muizz pula asyik menangis. Sedih betul saya tengok anak-anak bila sakit. Sudahnya Muizz tertidur di pangkuan saya, sambil duduk. Sempatla saya tidur 1-2 jam. Jm 5  pagi dah jaga sebab anak-anak jaga. Tapi lepas solat subuh saya terpaksa erada di atas katil, anak-anak tak bagi saya ke mana-mana. KEbetulan hari tu abgfiz ada mesyuarat penting. Nak tak nak dia terpaksa ke ofis.

Pagi tu, sarapan tidak, masak pun tidak. Cek suhu balik, makin tinggi. Saya rendamkan anak-anak setengah jam di bath tub. Tapi lucunya, sorang pun tak main. Biasa nya kalau rendam bath tub, habis lantai bilik air basah. Dua-dua diam je kali ni ..

Saya bagi message pada Azrina, dan beberapa adik lain sebab Iman asyik sebut nama diorg je. Tengahari tu, Azrina datang melawat. Alhamdulillah kehadiran Azrina membuatkan Iman sedikit sebanyak sembuh. Abgfiz pula, lepas mesyuarat terus bawa bag balik rumah. Saya masak mihun sup je untuk makanan tengahri.

Jumaat :

Abgfiz pula rasa sakit tekak, selsema dan batuk. Petang Jumaat dia rasa demam, tapi ada hati lagi nak main badminton, dengan harapan boleh kebah demamnya. Malam tu, melarat demam nya. Pun saya sedih sebab abgfiz sangat jarang sakit. Sebab dia akan lawan sehabis mungkin sakitnya. Nasi tak nak makan, saya buatkan sup cendawan je dan air teh pudina.

Sabtu :

Makin teruk abgfiz. Kerja bertangguh banyak kena siapkan. Saya nasihatkan supaya rehat, rehat dengan erti kata sebenar. Dah demam macam tu masih nak buat kerja lagi. Katanya membazir masa. Tapi kalau buat kerja tapi otak tak mampu nak fikir, rugi juga. Rugi masa dan rugi kesihatan.


Dugaan betul kami ni.. Saya doa supaya lepas ni anak-anak dah sihat sepenuhnya. Dan tiada lagi yang sakit

p.s: Kaffarah bagi kami. Ada hikmahnya demam dan sakit ni. Doakan kami sejahtera dan sihat sentiasa ya. Doakan abgfiz tabah dan kuat menghadapi ujian.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Iman ke sekolah

Bismillahirahanirahim

Pejam celik pejam celik, dah makin besar dah anak dara saya. Sungguh, tak sedar masa berlalu. Sejurus Iman masuk 3 tahun, saya hantarkan dia ke sekolah (preschool) : The Children's Place Child Care.  Tujuannya untuk Iman bergaul dengan rakan sebaya dia, bergaul dengan guru dan suasana sekolah.

Kat Lincoln dan US ni ada program headstart programme. Saya tahu pun bilamana saya belajar di satu chapter sewaktu saya mengambil diploma Early Childhood Education tika mengandungkan Iman. Sebelum saya buat keputusan hantar Iman ke sekolah ni, saya buat banyak homework, saya buat panggilan ke beberapa sekolah. Buat perbandingan masa, bayaran dan tempat. Dan Children's Place adalah antara yang terdekat dari rumah kami.

Disebabkan headstart ini percuma, dan ramai yang memohon (berdasarkan syarat-syarat tertentu), Iman berada di  waiting list. Jadi saya ambil keputusan hantar Iman ke sekolah berbayar. Tak apa lah bayar sedikit, duit boleh dicari. 2 kali seminggu dan 2 jam sehari. Kalau setiap hari, agaknya dalam sebulan hampir 1000USD kami terpaksa bayar.




Hari pertama ke sekolah, Iman teruja sebab banyak mainan dan kawan. Tapi dia lupa saya dan ayah nya terpaksa tinggalkan dia. Kami tinggalkan dia waktu dia seronok dan leka bermain.

Jam 11, abgfiz bawa balik Iman dan cerita pada saya. Iman menangis tatkala dia sedar mak ayah dia tak ada di situ. Dua jam dia menangis, nak keluar dari sekolah, panggil nama mak ayah dia. Sampai di rumah pun masih menangis. Mana tak nya dari kecil hingga kini, Iman berada bawah ketiak saya 24/7 setiap masa.

Hari kedua : masih menangis tetapi lebih baik dari hari sebelumnya. Untuk kanak-kanak 3 tahun , ada 2 cikgu yang in-charge : Mrs Susan dan Ms Joy (gambar di bawah Iman dan Ms Joy di buaian). Kata abgfiz, Iman asyik peluk Ms Joy sewaktunabgfiz datang ambil Iman. Dari situ saya faham bahawa :

1- Iman menangis sebab takut, : ditinggalkan di tempat asing. Iman rasa tak selamat.
2- Iman ingat mak ayah dia akan tinggalkan dia selamanya.

TETAPI,

Iman sedang membina kepercayaan kepada salah satu cikgu di situ untuk dia rasa selamat. Dan cikgu Itu adalah MS Joy. Bila mana Iman rasa tak selamat dan dia melihat Ms Joy, terus dia rasa selamat.

(psikologi kanak-kanak)





Tapi masuk minggu kedua, Iman masih menangis tatkala melihat sekolah. Cuma sejam selepas tu, saya buat panggilan kepada Ms Joy dan bertanya keadaan Iman dan alhamdulillahhhh... saya diberitahu Iman dah mula bermain, berkawan dan melukis mewarna dengan yang lain. Alhamdulillah... walaupun tak sepenuhnya Iman ok, tetapi itu lebih baik dari yang sebelumnya.


 Gambar : Sekitar sekolah. Sebenarnya ini adalah Day Care sepenuh masa jadi ada waktu makan, belajar, nap time. Tapi ada juga untuk part time pre school. Ia terbahagi kepada : 18 month - 3 years old, 3 years old dan 4-5 years old.

p.s: bersyukur dengan segala apa yang Allah kurniakan.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3rd Birthday Party

Bismillahirahmanirahim

(entry permintaan adik saya)

Bukanlaaa party sangat pun, saja saya nak raikan befday anak dara saya. Awalnya langsung tak nak jemput orang, nak sambut dengan keluarga je. Tapi saya fikir, tahun ni dan kali ni kali terakhir Iman sambut dengan kakak-kakak kat sini. Jadi saya jemput semua anak dara dan keluarga Irfan je memandangkan Iman agak rapat dengan Irfan.










Kek ni saya buat German Chocolate Cake. Tengah tu buttercream chocolate frosting dan atas tu french frosting. Kelakar. Saya Tak pandai nak menghias lawo-lawo. Setakat untuk ada warna warni dan Iman suka sudaaaaa ;p. Iya, warna banyak purple dan pink sebab tu warna kegemaran dia. Kalau bagi hadiah/baju/buku, Iman pilih warna purple dan pink dulu..


Kebetulan hari lahir Iman jatuh pada hari konvokesyen Irfan dan Fatin. Alang-alang jemput, saya buatkan kek karamel pelangi. Saya buat kek ni pun sebab saya tahu fatin teringin nak makan. Sebelum ni pernah dia datang rumah saya dan tolong saya buat kek ni. Tapi keputusan tak memberansangkan. Kek tak jadi dan tak cantik.huhu. Lilin tu dari lilin kek Iman. PErmintaan Fatin, dia nak lilin atas kek graduation dia juga...




Kami menghadiahkan Iman basikal. Dah lama Iman nak basikal sebenarnya .. tapi saya asyik 'hold' dulu. Tapi saya janji kalau Iman penuhkan 'stickers potty training', ayah akan belikan basikal. Alhamdulillah, dalam 2 minggu je Iman dah boleh penuhkan stickers. 





Menu malam tu, juga menu buka puasa kami, saya masakan laksa johor dan abgfiz masakan nasi beriani dan gulai kambing. Haaa jangan tak tahu gulai abgfiz tersangatlah sedap! Potato salad tu saya buat last minute. Dengan pertolongan Hidayah (dari Iowa City) dan Fatin.


Antara tetamu kami. 

p.s: Tak ghajin nak cerita banyak .

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 Syawal 1433H

Bismillahirahmanirahim

Khas buat mak ayah yang senantiasa setia membaca dan membuka blog ni, juga buat adik-adik saya yang merindui Iman dan Muizz..

 Anak-anak di pagi raya. Ummi ayah bangun pukul 6, anak-anak turut bangun puk 6.





Gambar diambil sebelum ayah ke Belmont Center untuk solat sunat Aidilfitri. Dari awal pagi hingga ke tengahari, Iman langsung tak nak buka tudung. Maaf ye Cik Arr, baju tak dapat tengok sepenuhnya, sebab Iman tok sey buang tudung. 

Baju abgfiz dan Muizz, Izzul adik saya yang pilih  dan baju Iman Tokma,Ain dan Sakinah yang beli. Baju saya? Dah sedia ada di rumah, saya tak ada baju baru tahun ni :( Tapi tak apa, itu permintaan saya pun ^^. Baju melayu tu beli dengan orang kemboja yang dah bermastautin dan memang membuat baju melayu. Jahitannya kemas, harganya berpatutan. Kami menjadi pelanggan nya hampir 15 tahun, sejak adik lelaki saya berumur 10 tahun lagi. Lepas ni beli baju abgfiz di sini jela. Sebab saiznya sesuai dengan abgfiz.


Gambar ni saya snap tika dua-dua duk main. Sedang saya mengemas baju di closet, Iman terjumpa tudungnya terus suruh saya pakaikan kepadanya dan kepada Muizz. Yang kelakarnya Muizz pun suka tapi sekejap je. Lepas tu dia buang. Iman.. adik awak lelaki laaa....

p.s : Tahun ni kami tak buat open house. Tak de mood raya, mood nak balik je.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kisah Potty Training Iman #3

Bismillahirahmanirahim


Kisah potty training #1
Kisah potty training #2

Alhamdulillah segala puji bagi Allah...

Ada sebab saya latih Iman pada bulan puasa. Satu sebab saya tak perlu sibuk di dapur, hanya fokus pada Iman. Kedua, ianya bulan kesabaran walaupun berapa kali air mata saya keluar. Ketiga, hujung bulan puasa saya nak masukkan Iman ke sekolah. Untuk hantar Iman ke sekolah, Iman perlu diaper - free.

Alhamdulillah sejak kejayaan saya di Potty Training #2, Iman tak lagi memakai DD pada waktu siang tapi memakai pada waktu malam. TETAPI, sejak dia dah pandai pee/poo di tandas, walaupun pakai DD pada waktu malam, DD Iman kering. Dan Iman akan kejutkan saya pada tengah malam jika dia nak ke tandas. Disebabkan itu, saya tak pakaikan Iman DD. ALhamdulillah sampai sekarang masih belum ada accident.

Kerana baru je Iman dilatih, masih ada accident yang tak dapat dielakkan terutama jika :

1- Iman terlalu ralit apabila bermain sampai terlupa nak bagitau dia ke tandas.
2- Pergi/melawat tempat baru/ rumah orang.

Tapi kalau ke tempat membeli belah, Iman akan bagitau ayah/saya jika dia nak ke tandas. Alhamdulillah, dia masih ingat.

Minggu ini Iman mula ke sekolah. Saya memilih 2 hari seminggu dan 2 jam sehari. Hanya untuk Iman bertemu dengan rakan dan melalui proses tanpa ummi/ayah. ^^. Entah macam mana nanti, moga dia tak menangis.


Kerana kejayaan Iman, kami ke mall dan kami biarkan Iman sendiri memilih seluar dalam untuk big kids. Ada dua pilihan yang Iman suka, DOra atau Princess tapi Iman memilih Dora.

Saya buat reward stickers hinga minggu ketiga sahaja. Saya dah malas nak korek-korek stickers dan Iman pun asyik lupa nak minta stickers. Sebelum ni, setiap kali dia poo/pee, Iman mesti meminta dipuji..

'mom, good job?' dan lepas tu.. 'mom, stickers! I did it' itulah yang sentiasa Iman cakap apabila dia selesai.

Dah masuk minggu ketiga - juga minggu ketiga puasa, Iman dah lupa dan mungkin dia dah biasa.

Alhamdulillah, selesai anak pertama. Giliran anak kedua pula,,... entah bila... ^^

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Garlic Cheese Bread

Bismillahirahmanirahim

Salam aidulfitri..

Atas permintaan ramai, saya postkan resepi Garlic Cheese Bread. Saya teringin sangat nak makan, saya buat waktu buka puasa hari tu. Resepi saya ambil di sini , tapi saya ubah sikit-sikit.


Basic Pizza dough

This also basic pizza dough

1 cup warm water (tak panas sangat, ala-ala baby bath water.. elok-elok suam)
2 1/4 tspn active dry yeast
1tbspn sugar
2 tspn salt
2 tbspn olive oil
3 cups bread flour ( + - 1/2 cup)

1. Stir yeast & sugar with warm water. Sit about 5-10 min until bubbles form. Pour salt and oil and half of flour. Stir with fork.

2. Once flour is incorporated, start adding flour in a bit by bit until you get pizza dough that doesn't stick to you.

3. Kneed and kneed and kneed until dough is easy to work with. (Bowl should be clean).
4. Grease the bowl with oil and the dough doesn't dry out, cover with plastic wrap and let rise 1-2 hours.



Sebenarnya dough di atas saya buat pizza. Separuh saya buat pizza, separuh saya buat garlic cheese bread. Cheese pulak abgfiz jumpa cheese yang halal. Lupa saya nak ambil gambar cheese tu tapi jenama dia Cobot kalau tak silap. Cheese tu tak gunakan rennet haiwan, sebaliknya gunakan bakteria.

Garlic Cheese Bread (versi saya)

1/2 dough recipe pizza
2 tbspn softened salted butter
2 gloved garlic - minced
1 tbspn chopped italian parsley
1/4 cup Cheddar cheese
1/2 cup sharped cheddar cheese

** Semasa saya gaul tepung tadi, saya masukkan serbuk bawang puteh, serbuk oregano dan serbuk italian seasonings (thyme, basil)



Preheat oven 450 F. Mix butter with garlic and chopped parsley. Spread pizza dough into parchment paper. Spread mixture of butter, cheddar cheese and sharped cheddar cheese. Bake about 10-12 min.


p.s : pagi ni kami sarapan dengan ini je. Saya sangat malas nak masak berat-berat. Eloknya, anak-anak berselera makan. Cheers ^^

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ramadhan ini dan Syawal besok

Bismillahirahmanirahim


Entah kenapa saya merasakan agak sedih apabila memikirkan Ramadhan akan pergi beberapa jam lagi. Perasaaan gembira saya untuk menyambut Syawal kali ini sungguh tak terasa walau seinci. Masih mengharapkan Ramadhan kembali menyambung. Banyak benda saya dapat di bulan Ramadhan, banyak yang saya dan suami muhasabah kekurangan masing-masing. Murung. Sedih. Itu jualah perasaan suami  Walau apapun, mustahil jika Ramadhan mengganti Syawal. Namun, saya berdoa dipanjangkan usia kami agar sempat dengan Ramadhan akan datang.

Kesempatan ini, kami sekeluarga mohon ampun dan maaf jika selama ini, penulisan kami pernah membuatkan sesetengah pihak terasa hati, berkecil hati, ampunkan kami jika bahsa kami kasar, kami silap dalam berkata-kata, kami pernah mengguris hati dan perasaan, mohon ampun dan maaf. Kami insan biasa mempunyai banyak kelemahan.

InsyaAllah ini kali terakhir kami menyambut Ramadhan dan Syawal di Lincoln, insyaAllah kami berharap akan bertemu lagi di Malaysia nanti.Allahumaameeen. 


Salam Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin

Ikhlas

Hafiz, Izza, Iman dan Muizz
Lincoln, Ne
August 2012
Ramadhan 29, 1433


p.s: melihat iklan Hari Raya tajaan BERNAS, teresak-esak saya menangis, terus merasa syukur dengan apa yang Allah kurniakan. Setiap kali saya teringat mereka mandi di surau dan memegang batu nisan, setiap kali itulah air mata saya bercucuran.....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Selamat Hari Lahir Puteriku..

Bismillahirahmanirahim



Dengan bertambahnya umur kakak, ummi dan ayah doa supaya kakak menjadi kakak solehah, diterangkan hati supaya senang menerima nasihat dan pelajaran, dibukakan minda dan hati  untuk senang belajar Quran, dilembutkan hati untuk menjadi kakak dan anak yang solehah. Ummi doa supaya kakak diperelokkan akhlak dan berbudi pekerti. Semoga kakak menjadi insan cemerlang dunia akhirat dan menjadi anak solehah, insan solehah dan hamba Allah yang solehah. Allahummaaeeeenn... SELAMAT HARI LAHIR NURUL IMAN YANG KE3.

Hati dan jantung ummi ..

p.s: MasyaAllah dah tinggal berapa hati lagi Ramadhan akan pergi, sedih dan sayu rasa. Tak beredia lagi ditinggal Ramadhan. YaAllah, panjangkan usia kami supaya kami sempat bertemu Ramadhan akan datang :(

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kisah potty training Iman #2

Bismillahirahmanirahim

Sebelum saya membebel, saya nak kongsi apa yang saya buat untuk menarik minat Iman.

Saya merujuk kepada : kak Yatie Chomeyl
                                    babycenter
                                    kak Raudhah
                                    mycairochildren

Megan bantu saya melalui :
  http://kidshealth.org/parent/emotions/behavior/toilet_teaching.html#        http://www.mayoclinic.com/health/potty-training/CC00060
  http://www.webmd.com/parenting/tc/toilet-training-what-is-normal

Dan banyak lagi website-website yang membantu cuma saya dah lupa dah tak simpan. Satu yang saya sangat suka ialah di anaksoleh . Tapi entah kenapa website tak boleh di buka. Dari situ saya banyakkan solat hajat dan banyakan doa.

Antara right equipment yang saya guna adalah :

 Yang ni Iman pilih sendiri. Abgfiz beli online sebab murah. Dalam $12 usd tak termasuk shipping. Dan abgfiz minta Iman pilih sendiri. Haruslah princess pilihannya, segalanya princess.. Dan Iman teruja apabila barang dah sampai. Teruja hingga tertidur bersama seat ni.


 Yang ini pulls up disposable diaper (DD). Saya minta abgfiz belikan. Tak sangka pulak gambar princess. Tapi saya tak pakai sangat sebabnya........ tak beza pun dengan DD biasa. Jadi Iman tend to pee/poo dalam tu. Jadi pilihan pulls up memang tak menjadi dan tak berkesan. Iman sendiri tak nak pakai, katanya sayang.. boleh pulak dia pakai kat baby bear.. *sigh*


Yang ini antara training pant. Saya beli yang waterproof tapi hmm... buat carpet lagi basah ada,lah.. Mahal pulak tu. 2 helai dalam $5. Lepas tu baru saya minta abgfiz belikan di Amazon.com training pant yang kain. Murah : 3 helai $6.99.

Saya bagi Iman tengok banyak video di youtube pasal potty training. Yang ni paling berkesan.

http://www.youtube.com/watch?v=QlpItqzxcGA

Amazing job! Cepat anak dia boleh potty. Kagum saya dengan cara matsaleh ajar anak diorg. Banyak gunakan kelembutan., ketegasan tanpa memukul dan menjerit. Reversed Psychology . Tapi Iman bukan nya potty, sebalinya dia buat untuk baby dia. Sabar jela.. *sigh*

Minggu kedua :

Hari pertama : Saya masih pakaikan Iman  DD. Abgfiz tanya kenapa saya tak train Iman. Tengahari saya kembali train dia tapi langsung tak jalan. Banyak kena basuh sebab kencing ada lahhh.. *sigh*

Saya FAILED lagi

Hari kedua :

Yang ni saya tekad, setiap 1/2 jam atau 20 min saya ajak Iman ke tandas dengan lemah lembut.

'Iman, lets go to toilet?' Dan dia cakap "ok mom". Atau kalau dia bosan dengan pertanyaan saya, saya akan cakap "Iman lets go toilet? Please, please..' Dan dia akan balas.. "ok mom, I'll go"

Tapi saya kena duk dalam tandas tu lama, 10-15 min menunggu cik princess. Main jela dengan dia, pee ka boo, main surprise. Semua saya layan... Tiba-tiba Iman diam dan dia tenung saya dengan muka kesian dan ..... dia KENCING! Fuh, very good job. Banyak kali saya puji dia, saya peluk dia, high five dengan dia. Dan dia minta stickers. Oh lupa, saya mengikut saranan kak Yatie Chomeyl, saya bagi dia reward stickers. Dan... sehingga ke petang alhamdulillah Iman tak ada accident kencing di carpet/pant.

Fuh! Penat tapi berbaloi..

Muizz pula tak menangis, macam faham apabila saya ajak Iman ke tandas. Samada dia tunggu di pintu tandas atau ke depan main sendiri. Alhamdulillah Allah mudahkan usaha saya kali ni.

Tapi sebelum tu, berkali-kali saya bacakan doa "Rabbi yassir 'wala tua'ssir" dan kembuskan ke kepala Iman dengan harapan Allah menolong Iman untuk memahami kalau nak membuang, harus ke tandas, memahami setiap suruhan saya.

Alhamdulilah.... berjaya. Sehingga nak tidur saya pakaikan DD, dia cakap "Mom, I want icing.. (icing -kencing) " Sanggup dia tahan dan tak tidur sebab nak kencing di tandas. Bangun pagi, terus minta saya bawakan ke tandas. Alhamdulilllah.. syukur sangat. Dia memahami.

Dari 2 keping stickers yang saya lekat sebagai contoh, jadi banyak..


kepada

Ini baru hari kedua Iman berjaya. Tapi itu semua hadas kecil, hadas besar masih accident dalam pant lagi. Tapi saya tunjuk kat dia : buang 'poop' in toilet and bye-bye poo poo. Takat ni satu je accident. Hm...

Apa yang boleh saya kata :

Untuk train anak, haruslah BANYAKKAN SABAR, mulanya saya high expectation tapi kak yatie cakap 'jangan except result segera', lain budak lain cabarannya. Kak jaja cerita pengalaman anak dia, Si Sarah dalam 5-7 hari juga dia train tapi Aiman 3 hari je. Katanya lagi, ada setengah budak cepat dan ada setengahnya lambat.

Untuk mencapai tahap ni entah banyak kali saya tanya kepada mak, tanya kepada mama, tanya semua yang ada anak kecil, entah banyak mana saya duk menangis. Inilah masalah saya, benda kecil pun air mata asyik keluar. Tak faham dengan diri saya ni. Adik bongsu saya cakap .. saya ni lebih banyak menangis dari dia. Nak buat macam mana dah ratu air mata, hati tisu.

To be continued...

p.s : ini baru satu dua minggu, banyak lagi cabaran saya kena hadapi. Moga Allah mudahkan




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan