RSS

Jamuan


Tengoklah, salji tebal..sejuk ni..

Sejuknye hari Ahad lepas.. suhu -24 C. Tapi, sejuk-sejuk pun, alhamdulillah.. selesai juga masak untuk jamuan buat Ifa dan keluarga serta Amel yang akan pulang ke Malaysia. Kebetulan, mak ayah dan mertua Ifa datang. Mak ayah dia dah lama datang, sejak summer lepas. Mertua dia pula, datang kerana meraikan suaminya graduation. Sebenarnya dah lama merancang nak buat jamuan untuk Ifa sekeluarga. Maklumlah, mak ayah dia dah nak pulang ke Indonesia. Rasa sedih pula..hohoho.. Sebab mak ayah dia memang sangat baik dan peramah. Entah bila pula boleh jumpa..



Sekitar ruang tamu

Menu malam tu nasi beriani, kuzi ayam, ayam masak pilau, salad (khas abgfiz buat) dan kek oren. Oh lupe.. tom yam masakan Suhaizi. Yummy...Dengan kesihatan yang tidak mengizinkan, memang perlu pertolongan abgfiz. Nasib baik dia rajin tolong masak dan rajin mengemas rumah. Kalau sorang-sorang, memangla tak terbuat.

Kebetulan Ifa datang lewat kerana mertua dan kakak iparnya masih jetlag, jadi majlis yang sepatutnya bermula lepas asar terus tunda hingga maghrib. Seronok sangat malam tu, sebab bila sembang dengan mak dan mertua Ifa, teringat-ingat mama dan mak di Malaysia. Ditambah pula dengan galagat Amira. Memang menyeronokkan. Semoga berjumpa lagi. Semoga ikatan ini tidak putus di sini. Manala tahu, balik Malaysia nanti kami ke Jakarta pula ye..

p/s: Di dapur masih tersimpan pempek pemberian Ifa khas dari Indonesia. Entah bila nak masak. Sekarang, bau minyak pun tak tahan..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 comments:

maryam izza said...

za ayam masak pilau tu mcm mana? haha pempek tu apa sih??? sejuk nya sekarang yer ... take care ya !!!

kopiah senget said...

salam Bro! ape kabar? camne winter kat sana? sejok ke? now aku dah abis bercuti kat Florida, dah de kat Rhode Island plakk..

Lady said...

Hohohoho..take care izza..jaga diri bebaik tu..

Afiz, tu iza dah kasi hint tu..dah tak tahan bau minyak tu..ko la kene masak peh ni..heheh.

Pape pon, tahniah to both of u~

ABDUL HAFIZ said...

zie: sini sejuk mcm biasala..bestnyer bercuti..xpe next time pulak

wan:yup, memang hint dah tu.Sekarang aku dah jd iron chef..haha

za said...

kak eja: pempek tu sejenis appetizer org palembang.ifa ni keturunan betawi dan palembang..dibuat dr ikan tenggri rs..xsurela..tp sedapla..makan bersama kuah yg dibuat dr chili kering+gula melaka. ayam masak pulai tu masakan pakistan.za amik resepi dr myresepi.com. xsusah pun buat.

maryam izza said...

ikan tenggiri memang best, masak lah apa pun, akk suka tenggiri masak kari atau asam pedas perghhh... awak sekarang expert masak memasak yer za, kalau dekat dah lama akk p rumah awak jadi tukang rasa haha wink !!! za, kalau kak nadiah nanti jadi ke sana mesti best kan dapat masak bersama sama dgn dia, dapat jaga baby sama sama... semua ada hikmah nya menetap jauh di rantauan =)

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan