RSS

Rentetan sejarah adik Iman

Bismillahirahmanirahim

Hari ni hari ke2 overdue adik Iman.Aigoo~ bila mau keluar sayang~~
Hari ni juga kali kedua saya ke hospital.Tapi kesudahannya balik rumah juga~
Sejarah bermula..

5 Mac, jam 5 ptg ;

perut dah mula sakit. tapi saya diamkan je. bila abgfiz balik, melampau-lampau sakitnya sampaikan saya dah tak boleh jalan! bila abgfiz ajak ke spital saya duk tangguh2.

Jam 9 mlm ;

sakit tak henti2.. adoi terpaksa sy dgr cakap abgfiz dan kami ke spital mlm tu. sebelum tu mmg saya call Jearlyn bagitau sakit dan dia minta ke spital dan kebetulan dia oncall mlm tu. sebetulnya saya memang nak Jearlyn yang deliver baby, sbb kebanyakan saya jumpa dia pregnant kali ni. waktu Iman dulu Karen yang selalu saya jumpa tapi Nancy yang deliver Iman.

sampai di spital, sakit dah kurang. monitor contraction dan baby: contraction dah kurang. disuruh balik! saya pun xnak duk situ, mmg nak balik rumah.

8 Mac, jam 12 tgh;

saya tiba- tiba sakit perut. agaknya angin..

jam 1 ptg;

abgfiz balik rumah dan perut saya melampau sakit dan memulas. 2 kali saya ke toilet cirit dan nak muntah. sakit tu disulami dgn contraction. menangis2 tahan sakit dan tak blh jln. abgfiz panik dan terus bawa saya ke spital. smpi spital, Iman tido dan saya tak leh jalan. terpaksa abgfiz usung saya guna kerusi roda smbil tolak Iman. sedih tgk dia, sbb mana tgn nk tolak sy mana tgn nk tolak stroler iman. last2 sy pegang iman dan abgfiz tolak kami smbil pegang stroler. entah kenapa saya duk menangis2 je, kesian Iman dan abgfiz, sshkn abgfiz pun ada.

masuk wad, nurse cakap sakit perut mgkn sbb diarhea tadi. contraction plak ada selang 15 min lepas tu xde. ada balik dalam 10 min.. tak regular lgsg! lastly kami kena balik juga..

sebelum tu nurse tanya nak induce ke tak. saya buat keputusan nak bincang dgn midwife dulu. kalau nk induce pun tgu seminggu lg la kot.

kata mama kalau kat malaysia.. dilate 2 cm dh msk wad dan diberi pitosin, yeke? kata mak plak paling lewat overdue 5 hr je. kat sini ada yg 43 mingu br diinduce. sy tak pasti sbb apa. macam mana ye pengalaman bersalin di malaysia? blh share dgn saya x?

p.s ; saya guna ipod. kalau salah eja maaf sgt! sgt seksa guna ipod utk menaip. huhu

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

10 comments:

mamasadiq said...

everything fine dear friend... ingat dulu masa nk deliver Sadiq, sama mcm izza. x leh jalan n ketaq2 pala lutut..siap sapu jer kerusi roda yg ada kat entrance.. hehehe..

yatie chomeyl said...

semoga semuanya selamat.adik Iman sedap duk dlm perut ummi kot . harap2 adik Iman tubiklah hari ni

Confession of a Coffeeholic Momma said...

kat sini kalau takde complication & baby happy, on the 42nd week br induce tau. kalu kat msia, mmg suka suki aje dibenarkan induce.

tp kalau baby overdue ni nnt kulit kering2 tau, cam adik miya ni (eventho tak overdue).

-aZa- said...

akak sakit start kol 11 malam 30hb dis...dah regular da masa tu..sampai kol 3 pagi tu p hospital serdang..cek punya cek..tak bukak lagi kata dia..dia label kes as 'false delivery'..braxton hicks la kot..tapi sakit memang tak berhenti..
31hb tu pun sehari kot menahan2 sakit...malam tu last2 kene p azzahra(private la), takut p serdang lagi depa kata tak bukak plak...(da la proses dia lama huhu)

masuk2 azzahra, cek2 da 3 cm..org kata kembar darah, sebab air tuban mmang tak pecah pon...keluar darah dulu..sakitnya...Allah jualah yang Maha Tahu...

alhamdulillah..1hb jan 2011 kol 3.50 am amir hamzah keluar....

semoga izza dan abg hafiz dipermudahkan Allah..ameenn..

.:mUnies:. said...

muni pagi tu sebbaik ade secalit darah..& tarikh yg sama ialah date yg doctor bagi...di hospital baru sakit.taklame lepas tu beranak...syukur sgt sbb dipermudahkan..harap yg next2 ni mudah2 jugak...moga izza pon macam tu..doa byk2!..

AshAnas said...

ms iman dulu pun izza byk kali gi spital kan... hm, anak2 izza suka dok dlm perut lg ni... semoga semua selamat insya'Allah...

byk baca surah maryam, doa maryam, semoga dipermudahkan kelahiran...

Ummi Salsabila said...

teringat ms preggy adam dulu dik..lmbt jugak keluar.overdue 6 hari.risau yg amat.dia suka duk dlm perut lm2 kot..

smg izza dipermudahkan.akak da xsbr ni nk tgk adik iman..bestnya :)

Chik Na said...

akak doakan semoga izza dipermudahkan..jangan risau sgt nanti blood pressure naik plak.. insyaallah everything will be ok

amElyn said...

as salam kak.
im blogwalking on pregnancy blog.
nice meeting you.
lepas ni, boleh la buat reference from your experience.

amelyn.
http://kumakikaeamelyn.blogspot.com/
feel free to drop by! =)

makNjang bieRah said...

mek..
saya lost url blog awak. search guna laptop laili, susah nak jumpa. tapi jumpa google search cerita baby hafiz-izza - abdul muizz kat entry blog Bicara Hati.. terkejut saya, awak dah selamat dapat 2nd baby.. hurm, syukur. Tahniah ya..excited :)

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan