RSS

Pandai ni~


Bismillahirahmanirahimm





Malam tadi entah kenapa Iman ni, bila letak di katil umi bersama umi- sedap je dia lena. Dah tu, umi letakkan Iman di katil Iman.. eeeh menangis melalak pula. Iman sekarang dah pandai, dah tahu umi ada kt sebelah dia ke tak. Tapi dalam hati ini, seronok sebenarnya melihat perkembangan anak. Itulah hikmah Allah kurniakan. Kadang tu nak marah, tak jadi bila pandang muka bayi - dengan senyuman, gelak ketawa mereka, membuatkan hati tenang kan.



Antara perubahan Iman di bulan ke3 dan nak masuk ke4

# entah kenapa, asyik sebut..'engge..ge..gee" entah apa umi tak faham. Nangis pon sebut tu la, semuala sebut benda tu. Meh kita saksikan video ini (ecececewah.. macam MC pulak..)






video




# bila nak tidur, mesti kena ada kain tu. Kalau tak ada kain, tak boleh tidur jawabnya. Apa-apa kain pun mesti dicapainya. Tangan dia pula, laju dari kita tau. Kita amik dari tangan dia, dia dah capai yang lain. Aisehh..





Habis comforter dan kain ditarik sebab nak tidur. Nasib baik umi tengok, risaula Iman tutup muka dia.




Habis kain umi yang dah lipat. Iman tarik nak buat teman tidur. Ehe..




Tengokla nak tidur, ditarik kain yang menjadi alas tu. Semua masuk mulut. Iman..Iman..








# semalam, Iman mula meniarap dengan lamanya. Hari tu, dia meniarap tap tak sampai berapa saat, pusing balik sebelah satu lagi. Malam tadi lama sikitla, lepas tu pulak.. agaknya dah bosan, meraung minta dibalikkan. Hish, pandai meniarap tapi tak pandai pulak nak balikkan badan sendiri.


# Iman pon dah pandai nak berteman.. Kalau umi ke toilet (sekejap je pon) mulala nak menangis. Bila umi dekat dengan Iman, pandai pula gelak-gelak. Haiii memang nak berteman la tu! Tapi bila umi tengah masak, Iman merengek minta diteman pon umi buat dekkk je. Dah buat dekk tu, pandai pula dia main sendiri.


# Satu perubahan yang ketara Iman memang dah kurang menyusu la. Risau sungguh. Kalau siang tu, 4 jam sekali atau 5 jam baru nak menyusu. Kalau disuapkan pun, tak mahu buka mulut. Ish risau umi. Memang macam tu ke bayi nak masuk 3-4 bulan? Berat pon dah berkurang. Hari tu timbang dah 7kg dah. Tapi Jumaat lepas timbang turun ke berapa kg tak pula convert tapi dalam 14 lb kot. Nurse cakap turun ni. Sebab Iman kurang makan la kan? Tapi bila malam Iman kuat pula menyusu. Lama pulak tu. Risaula.. Tapi kata ayah, selagi Iman sihat semua, tak ada masalah.



--> Memang macam tu ke bayi 4 bulan - kurang menyusu?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

7 comments:

SAS@Iowa said...

Iman..iman..chomey je dgn kain dia tu..tp baik2 nak, jgn sampai tetutup muke tu..dangerous!!!
Mcm Sarah dulu, if tido mesti nak ade napkin dia smbil hisap jari..pandai plak tu bg name napkin tu=Mimi..hehe.. Dah sampai us barula x bermimi..tp jari still hisap smpi kecut.. Tp skang dah x dah..

Aiman plak mesti nak ade bantal peluk..ni pun ade name gak=Baby..isk, pndai btl diorg bg2 name.. Skang ni dah xde baby, tuko snow man..tp panggil x btl..dokla stoman, stoman..wakaka..pelat ade lg..

Eh akk ni komen mcm buat entryla pulak..mentang2 fp da x update, dok numpang blog org plak..xpe ye izza..td kan perbualan terganggu..tu yg smbg kat cni tuh..huhu ;D

Psl kurang nenen tu, akk penah dgr ade bb mcm tu..tp 3/4 bln ni kecit lg..dia perlu byk minum..maybe sbb siang byk sgt tido..dia cover nenen ms mlm plak..okla tu..jnji dia still hisap..tp bile time dia xnak tu,awk pamla..takut bengkak plak kang..take k ye..kiss kat iman bam2 ;)

b.O.n.d.a said...

baby 1st saya dulu 4bln da stOp menyusu badan. Antara faktOr yang dikenalpasti (eceh..BM skima tu) ialah dia tak puas menyusu (susu da makin kurang) and dia suka nyOnyOt bOtOl sebab laju. tapi alhamdulillah my 2nd sOn ni nOw da setahun lebih and still menyusu =)

iman ske pegang kain? habeh laaaa dia..hiks..xde la..mOtOr skills dia nak develOp tu =)

iman da nak blaja bercakap tu menandakan iman besar nanti nak jadi lecturer..hehehe

Ummi Hanie said...

salam iza,
hehe klakar la tgk iman tu..skali tgk mmg mcm my bby zaid..umur pun dahla sebaya kan?
pagi ni Zaid dah pandai meniarap ! terkekek2 akk ketawa sensorang tgk dia pelan2 m'golekkan badnnya yg debab itu..
hmm..Iman ni pesen suke 'kain busyuk' ni..slalu bantal busuk kan,ni kain busyuk..hehe..mcm2 hal baby ni..mencuitkan ati jew

Sharini aka Ummi Khayra said...

Hhehehhe makin comei la iman nih... :) Izza, dulu kan, Khayra kalau ak susu mesti dia sebut engee... bila sebut and bagi je, mesti dia nak susu... Bila dah besar ni, main tunjuk je sambil cakap nak... Hehhehehehhe

Khayra lak tak suka langsung ada selimut ke, kain ke kat badan dia. Kalau kita selimutkan mesti dia tolak2... Kalau tak dapat tolak, dia nangis.. Hahahhahha RImas agaknya...

NURUL IZZA said...

kakjaja: oh cerita yg baru kudengar..xsangka si sarah dengan mimi dan aiman dengan baby (hah mcmgirl pulak) dan skg stoman ye..nasib bukan otromen yg diganti oleh powerr angers..hak2..pepandai je buat ayat bm.wakak

tp seriusla akak, setip akli teringt akak cite aiman dengan otromen ke atau apa2 ke mesti gelak2 sendiri.kalau org tgk sah org cakp..apela die ni..xbetul ke hapa.ekeke

bab kain tu iza rs iza ms kecik mcm tu.nak tido tu mesti ade kain lampin putih tu,, gentel2 masuk hidung n telinga sambil hisap ibu jari sampai kecut2.hahah yeyeh sarah kita geng! dulula skg xdela gitu..

b.o.n.d.a :oo mcm tu ke? setakat ni susu ok. siang2 dia tido..kadang kejut memang lalok je mata dia.kdg hisap nene pon kejap ej.lebih suka tido.malam memang banyak menyusu.kdg lama.tp risau jugak. kalau bb kurang hisap takut susu pulak kurag. sini Fm mahal sangat2.xde cap nestle je dumex ke..sume yg pediasure, enfamil tp..itu bukan sebab utama nk susukan ank.mmg niat nk susukan anak dengan susu sendiri.ekek

hiks..bab pegang kain tu ikut umi dia dulu la kot.ekeke

hahha amiin..mudahan doa bonda dimakbulkan..(jd lecturer a.k.a banyak cakap ) ekek

ummi hanie: salam kak hani..oo epatnya bab zaid dh meniarap.Iman ni kadang je meniarap.tu pun kejap.malas agaknya ;)

memang betul la kak.. memnag by mencuit hati.kdg tu leh gelak sorg2 dan senyum sorg2 ingt aksi bb kan.menenangkan!

kak nini aka UK: eeh?/ ke Iman nk susu eh?? ape punya umi la xtau.eekek tap Iman setiap masa sebut enggee tuh. Tak kan setip amsa lapar. Tapi bab nangis pon sebut tu lah, bab marah-marah pon sebut tulah..ekek

Iman ni memang semua kain nk diambilnya.kena selalu cek takut tertutup muka kan..

# kak sukala tengok khayra dengan tocangnye.mmg xjemu memandang ;))

LanaBulu said...

Sebenarnya..kalau anak tu dah kurang menyusu..
maksudnya dia nak dapat adik baru lah tu...
Tahniah buat Iman..
Opp nak kena panggil abang Iman la lepas ni..
HHmm..

NURUL IZZA said...

lana bulu, ish2 mane ad nk adik..Iman nak bermanja lgi nih..

opss bukan ABANG Iman, kakak Iman la kalau Iman dapat adik. ;)

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan