RSS

Muka buku oh muka buku

Bismillahirahmanirahim

'Abg tak suka la dah masuk 2012..' keluh abgfiz tadi. Tak suka tu banyak maksud ; kena cepat-cepat buat kerja makmal (labwork), kena cepat-cepat siapkan thesis, cepat-cepat hantar, viva, semuanya kena cepat-cepat. Tahun ni kami dah nak kena balik dah~ bunyi macam sedih kan? Tapi tula... memang sedih pun, sejujurnya saya cakap, saya tenang berada disini. Memang awal-awal asyik nak balik je, tapi bila dah sibuk dengan anak-anak ni., saya langsung tak fikir nak balik. Kos sara hidup kat Lincoln ni pun murah, 5 kg gandum baru berapa dolar, kalau tengah sale, boleh dapat dalam 88sen je. Sama juga dengan gula. Garam takat ni saya beli 55 sen je sebungkus, sebotol (?) ~ 26 oz~1 lb 10 oz ~ 737 g. Selalu je saya dengar luahan mama, harga barang tu naik bla bla bla, pilitik pun tak stabil, bla bla bla, perangai manusia bla bla bla... Rasa sayang sangat nak tinggalkan Lincoln ni. Walaupun kg, tapi saya suka, tenang. Entah bila laaa nak datang sini balik. Kecuali Iman dan Muizz besar, datang belajar sini. Muekek~~

Apa-apapun selamat tahun baru. Saya tak dela 'excited' sambut tahun baru, lebih kepada mengeluh, umur bertambah, dosa makin banyak, kubur dah panggil, persediaan ke kubur tu tak banyak, tak meningkat. *sigh*

Tahun ni juga kemalasan saya ber'facebook' aka muka buku tu bertambah. Kalau tak ada 'notification' khas untuk saya, jangan haraplah saya nak buka. Atau kalau ada arahan abgfiz, suruh balas 'message' , memang saya tak buka... sebabnya~~

~ mengumpat : banyak sungguh benda mengumpat di facebook, entah kenapa saya tak suka bacaluahan perassan manusia di facebook. macam tak ada tempat lain nak luah. sudahla kadang-kadang buka aib sendiri, aib suami juga anak-anak. buatkan saya banyak buruk sangka dan fikir bukan-bukan.

~ gambar : tayangan gambar yang entah apa-apa.. pun buatkan saya buruk sangka. kadang-kadang gambar yang saya rasa tak perlu tayang kat semua orang, sebab dengan satu gambar manusia boleh fikir macam-macam.

~ tag : tag mengtag gambar. kalau tak komen, orang terasa, kalau komen salah faham, benda-benda macam ni banyak huru harakan hubungan sesama manusia.

~ kutuk-mengutuk : haaaaa... ni yang saya nak highlightkan. saya sangat tak suka baca kutuk mengutuk status di facebook. bila saya baca, automatik saya pun akan kutuk juga, buat saya buruk sangka lebih-lebih. kalau ada masalah tak perlu kot duk buka status di facebook yang semua orang boleh baca. bukan orang yang dikutuk yang saya buruk sangka, orang mengutuk tu pun sama. *sigh*. dah tu ada pulak komen-komen yang menjadi batu api, nak semarak kan lagi pergaduhan. ish tak faham saya. manusia sungguh~! kadang-kadang juga, tulisan tu boleh berikan 1001 makna. hati--hati keada sang penulis. 

yang buruknya...\

saya tak tahu apa cerita dunia, muekekeke... mana taknya di facebookla orang update hal itu, hal ini. drama saya yang dah di'sub' pun update di facebook. tapi biarla saya duk dalam gua pun, daripada saya duk buruk sangka, mengutuk orang lebih-lebih (walhal saya sendiri tak tahu cite sebenar).

Kesimpulannyaaa.... ekekek.. untuk siapa yang nak contact saya, sila email. Saya jarang berfacebook =))

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

I love you, you love me..?

Bismillahirahmanirahim

Asyik cerita anak-anak je, ekeke.. saya suka cerita hal anak-anak. Untuk tatapan atuk tokwan di Malaysia =). Cerita diri saya? Menarik sangat, nanti ramai pulak ternanti-nanti cerita saya..! Eheee...



 Tika saya di dapur, anak-anak turut sama berada di dapur. Kalau tak main, makanya mereka bergantung pada kaki sayala.. Gambar : kakak yang suka bilang, kakak bilang botol, adiknya sepahkan botol. Maka, mengamukla kakak..





Bersama babies, kalau rajin nak mengasuh, semua baby diasuhnya ..=) ; penyayang namanya =))






pada awalnya, main masak-masak... lama-lama duk kemas 'cookies' nya..

 Ya, ini masakan saya hari ini ye puan puan ~!


oh ya.. minggu lepas : 24 dec, saje kami buat makan-makan. Lama tak buat. Potluck je sebenarnya...


Saya masak nasi hujan panas, kuzi ayam dan salad je... Selebihnya.. adik-adik yang bawa. Cik Fizah bawa tempe goreng sambal (besssstttt sangat), alif seperti biasa popia yang sedap itu, ain dengan asam pedas ayam, sumardi dengan kuewteow goreng dan ayam masak blackpepper dan elfha dengan kuzi daging. sebenarnya elfha buat kek coklat untuk saya *eceeee..sya yang request* tapi malangnya jatuh dan tak dapat diselamatkan... tak pe, next time...






Aktiviti ensem saya, Muizz...





 
Suka sangat masuk dalam bilik study ayah, bila masuk laju je pi sentuh wayar-wayar.. Ghajin bebenor, sibuk sentiasa..
 
Aktiviti yang biasa,... merenung sesuatu...

  tenung-tenung, terus ngap masuk mulut. Bahaya sungguhla Muizz ni, semua, SEMUA benda nak masuk mulut.... kertas, besi, kain, semua dia jumpa.. Jumpa tu mulut nganga dulu, baru tangan menyentuh benda.

  Kakak? kakak suka jadi ustazah sekarang ni, setiap pagi dan setiap masa nak pakai baju kurung. Baju kurungnya boleh kira berapa helai. Tak baju kurung kain pun boleh. Memang ustazah la....


 Baju lain, kain kurung pun lain.. tak kisahla asalkan kain...


 adik pula suka sangat usik kakak. Kakak main baby, dia kacau, kakak main masak, dia sepah-sepah.. mengamuk si kakak. Dah usik mainan kakak, boleh pula tarik rambut, ketuk-ketuk.. si kakak pula nangis minta tolong jela. Tak pula melawan... Hish mentang-mentang lelaki, suka je buli kakak.


 Kan dah cakap, semua masuk mulut. SEMUA, SEMUA....






video
Kakak membilang~~

video
Muizz dengan keretanya


video
kakak ; alif ba ta

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Dia sedang bermain

Bismillahirahmanirahim





Salji pertama pada musim sejuk tahun ini >.<









Iman~ sangat gembira bila menyentuh salji. 


 saya rimas bila memakai penutup kepala. =)




 sangat suka menggigit dan makan semua yang sempat masuk ke dalam mulut. Benda tu Azrina yang bagi, masukan buah/sayuran dalam tu, bagi Muizz gigit sambil hisap. Biasanya saya letak apple. Sampai separuh, dia tak nak dah~~



 Ini hasil kerja pembinaan bagunan dek Iman.



  Sambil ditemani oleh babiess. (punya banyak baby dalam ghumah ni)


 Tekun je baby teman Iman..


 Ayah jadi pembantu..


Tadaaaaa~~~ hasil kerja Iman dibantu ayah =))









Muizz's beloved blanket . Tak sah kalau tak ada!








Comot tapi masih hensem ~!


video
kami saling menyayangi~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hitam Jumaat ^.^

Bismillahirahmanirahim

Hitam Jumaat atau Black Friday...

Black Friday is the day following Thanksgiving Day in the United States, traditionally the beginning of the Christmas shopping season. On this day, most major retailers open extremely early, often at 4 a.m., or earlier, and offer promotional sales to kick off the shopping season, similar to Boxing Day sales in many Commonwealth Nations. selebihnya baca disini~~

Waktu Black friday ni sejurus selepas Thanksgiving.. Harga barang-barang terutamanya eletronik dan eletrik memang sangat merundum. Tapi kena bersesak dan beraturla... Ada yang dah buat khemah pun depan store tu. Selama 3 tahun duk sini, kali ni baru abgfiz rasa nak shopping, bukan shopping apa sangat pun, nak beli printer je. Asal harga printer tu tak pasti pulak tapi , BLACKFRIDAY punya pasal dapat $19.90. Tapi sale ni start jam 12 tgh malam Khamis tu. Abgfiz ke Walmart bawa adik-adik... saya?? tak kuasa saya nak ke tempat orang ramai bersesak-sesak semata-mata nak beli belah. Lagi bagus saya layan drama korea dari saya pengsan di tempat sesak-sesak! Pernah sekali saya ke PC Fair, dah la ramai orang.. nak berjalan pun saya pegang abgfiz. Balik tu, terus saya mabuk, muntah-muntah. Saya ni memangla... kalau keluar jalan ke shopping ke, limit 2 jam je. Lebih dari tu, saya akan pening, asyik menguap, pandangan mata kabur, tanda-tanda saya nak pitam! 

Ok,  hari Jumaat tu abgfiz bawa saya ke Bath and Body Works, tu pun sebab saya nak beli sangat handsoap. Saya memang suka dengan handsoap BBW. Dapatla 6 btol $20 dan free lip balm. 




Tengahari tu, kami lunch di restorak Sushi.. eeh... Teppanyaki Grill & Sushi nama sebenar dia. Makanan berasaskan seafood, tapi ada jugakla ayam daging. Ini pun sebab adaik-adik bagitau, makan 'buffet'.


 Ini antara makanan kami : Nasi goreng , mee goreng, seafood soup, mushroom seafood, stir fry bean, teppanyaki.
Teppanyaki tu ...."Teppan"  means "iron sheet" and "Yaki" means grill.  When combining together, it becomes grill on iron sheet.  It is one of traditional Japanese cooking style.  Also one of most fabulous cooking in Japan.  Customers not only can enjoy all fresh food cooked, also watch how the chef turn all fresh meats and vegetables into artistic dishes.  It is the combination of taste of luxury and glutting your eyes.  


Makanan untuk teppanyaki ni kita boleh pilih, pilih makanan yang mentah - bagi pada tukang masak - dia masakkan untuk kita- Saya pilih ; baby corn, calm, squid, shrimp, brocolli, mushroom, red and green pepper. *gambar bawah belah kanan*


Ini pula sushi yang saya makan. Banyak vegetarian puan sushi ni. Pada keseluruhannya, memang sedap dan murah dengan harga $7 , makan sepuas-puasnya semua + pencuci mulut (aiskrim pun termasuk..)..

Murah tak??


ThanksGiving


Kali ni Roz saje buat makan-makan sempena Thanksgiving, dan yang menariknya.. ada turkey!!! Turkey tu abgfiz belanja sebab dapat award hari tu kan. Cara masak nya.. memang seperti cara masak untuk thanksgiving. Oh, antara hidangan wajib Thanksgiving... ;turkey with stuffing, mashed potato with gravy, cranberry sauce, corn cake, pumkin pie.. Roz dan Bon (suami Roz) memang dah lama duk US dan pernah menetap lebih 10 tahun di US, jadi mereka memang pandai masak turkey; thanksgiving turkey =). Boleh tengok cara masak turkey di sini


 Inilah rupanya turkey tu... besar tu...

 antara dessert : saya bawakan strawbery and blueberry shortcake je. 









Menu kami hari tu, nasi dagang + kari tuna + acar  (Roz's), adik-adik bawa popia, kari ayam, pavlova, roti canai dan kari (pun ada), nak senaraikan banyak pulak. Saya sendiri tak sempat nak makan yang adik-adik bawa. *sigh*..dessert pun banyak.. pun tak termakan =(





 Antara adik-adik...


Boleh pulak Muizz tertidur.. dengan ummi tak nak tidur. Hah... nampak tak selimut Muizz tu? Selimut ajaib tu, kalau nangis ke, nak tidur ke, kalau tak ada selimut tu memang tak sah~ ! NAngis teruk mana, kalau jumpa selimut tu boleh sengih-sengih dengan tiba-tiba. Nak tidur pun sama, hatta nak menyusu pun, nak selimut tu. Kalau tak ada, memang tak boleh tidur. Ekekke.. Muizz Muizz.

Nak tidur dah.. till then~~


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan