RSS

Pembantu rumah AKA bibik~~

Bismillahirahmanirahim

Sape yang ada bibik angkat tangan...???? Apa perasaan ada bibik ye?? Saya sendiri tak pernah ada bibik walaupun mama saya bekerja. Waktu tu, saya selalu utarakan pada mama supaya ambil bibik atau pembantu rumah. Bila balik rumah je, dah jam 230 tgh, tu pun tak masak lagi untuk makan tengahari. Kalau mama sempat dia bangun pagi jam 4 masak untuk breakfast dan lunch sekali. Kalau tak, kami makan je kat kantin (lepas tu bil semua masuk dalm buku 5 mama, kebetulan mama mengajar sekolah yang sama waktu itu).Kahkahkah... Baik punya anak! Kadang-kadang balik sekolah singgah pasar siti khadijah beli lauk esp sayur dan balik tu, lepas je solat zohor, kami tungkus lumus masak utuk makan tengahari. Lunch kami waktu tu bisa jam 4-430 petang! Ekekeke... tapi adik-adik saya tak pula mengeluh, makan je..

Tapi lepas je saya SPM, duk rumah 3 bulan tu.. habis kena buli kat adik-adik saya. Jadi tukang masak, ok! Sebelum ke sekolah tu dah siap senarai menu diorang nak makan. Baik punya adik! Pastu kalau tak sedap mesti cakap, 'ni mesti kakja masak, tak cukup ramuan.' Bila sedap je cakap, 'mesti ma masak ni, tak pun ma bagi resepi..'. Hampehh semua... periuk dah berkerak baru nak kutuk!

Pernah sekali mama suruh masak kari ayam, waktu tu mesin kelapa ada dirumah. Saya yang memang tak pernah guna mesin tu, setengah jam - 1 jam kot saya duk termenung di depan mesin tu. Bila nak sentuh je mata dia nak parut kelapa, terketar-ketar je tangan. Yela, biasanya adik-adik laki saya atau mama yang parut. Eh, silap skill hancur tau tangan kita. Sudahnya, saya minta tolong jiran saya parutkan kelapa. Hahahaha.. . Duk rumah kelantan, kami tak pernah beli santan segera, semua manual ok! Tapi saya tak buatla.. kate tak reti. Kuikui..

Tapi, bila dah masuk matrik, saya jumpa ramai orang yang mempunyai perangai masing-masing. Ada yang ghajin basuh baju, setiap hari pulak tu. Biasanya orang macam ni dari sekolah asrama. Saya pula 2-3 hari sekali. Jimat sabun basuh maaaa... Cuma kadang budak sekolah asrama ni suka tidur lepas subuh. Waktu di matrik, aras dan wing saya tu, kalau weekend pagi je sunyi betul. Semua dibuai mimpi indah. Waktu itula saya keluar jogging, enaknya, matrik saya tu berbukit-bukit. Sorang-sorang jogging pun tak kisah sebab orang ramai dibuai mimpi. Ekeke...

Ada pula saya jumpa orang yang susah betul nak uruskan diri sendiri bila masuk matrik. Agaknya kali pertama jauh dengan keluarga. Kesian pula saya tengok, waktu orientasi tu, asyik menangis je tak reti basuh baju sendiri, tak pandai lipat kain, tak tahu nak jemur kain macam mana. Sudahnya setiap minggu keluarga datang bawa pakaian baru dan ambil pakaian lama. Ini akibat dari kecik terlalu bergantung kepada bibik aka pembantu rumah. Kadang kesian sangat, kata kawan saya tu, kadang nak basuh baju dia ikut orang sebelah basuh. Sekali berus, dia berus, dua kali berus dia pun dua kali berus. Sian sangat..

Bagi saya, ada pembantu rumah tu ada baik dan buruknya, yang baiknya..kerja rumah semua dia uruskan. Baik memasak, jemur kain (yela mesin dah basuh kain), iron baju, wah bestnye.. Goyang kaki je. Tapi yang tak baiknya, kita tak ada privacy, juga ke mana-mana kena bawa bibik. Pun lagi, anak-anak nanti tak pandai nak berdikari. Lagi naya kalau suami terpikat kat bibik!!! Ish..nauzubillah. Takat ni, kami berdua memang tak terfikir pun nak berbibik, kebetulan mertua saya pun tak ada bibik. Tapi one thing, masing-masing kena ambil peranan la kot. Kalau rumah bersepah, jangan duk bebel pasangan amsing-masing, tak nak kemas diam je. Kalau tak tahan mata, tolong kemaskan. Huahahaha..(gelak devil) ..

Kat Lincoln ni saya lepas je bersalin Iman, ada je helper saya. DUlu dia kecik, sekarang dah pandai uruskan hal rumah, memasak je belum.. bertuah betul saya kan??..




Bila saya tengah lipat kain, dia mula lipat juga. Tolong kemas pun ada!



Bila saya mengadapa pc, dia mula menunjukkan skill mengemas buku-buku di rak. Sangat bijak ini little helper!


Bila saya memasak di dapur, dia mula menunjukkan minat terhadap masak-memasak. Habis periuk belanga saya dia cuba!Ketung ketang bunyinya!



Ini tatkala dia rajin nak mengemas closetnya yang setiap hari 'kemas'. Wahahaha..

p.s: rajin tak saya punya helper? hohoho
p.s: komen-komen lepas akan saya reply setelah ada masa. nak jemur kain..ok..



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

13 comments:

atienanurin said...

oo..skrg ni ma n adik2 dh xbyk songeh sgt..mkn je pe yg aku msk..kdg2 ma plak ckp kt aku wat ns goreng je la..maybe dia tau aku xpndi msk sgt kot..cmne nk kawin?? (ooo..lmbt lagi tuh) oo..iman dh pndi bt keje rumah..bagus3...hahahah..dio tgh blaja la tu..bgus2..skit lagi byk la pinggan mangkuk mung keno beli milamine je ja..xpun pakai je hok plastik..buleh masuk dlm microwave..hahhaah..bagus3 iman...

atienanurin said...

oo..skrg ni ma n adik2 dh xbyk songeh sgt..mkn je pe yg aku msk..kdg2 ma plak ckp kt aku wat ns goreng je la..maybe dia tau aku xpndi msk sgt kot..cmne nk kawin?? (ooo..lmbt lagi tuh) oo..iman dh pndi bt keje rumah..bagus3...hahahah..dio tgh blaja la tu..bgus2..skit lagi byk la pinggan mangkuk mung keno beli milamine je ja..xpun pakai je hok plastik..buleh masuk dlm microwave..hahhaah..bagus3 iman...

.:mUnies:. said...

hihi kelakor la iman

Nadiah Sidek said...

meh nak pinjam pembantu rmh tu. makcik aisyah tak muncul2 jgk :p. tak byk keje nk bg..nak suruh cuci pinggan je..hehe..

Afiz Idah said...

iza...bibik helper iza tu sgt2 comey..akk dua org..:)

cik oryza said...

kak izza dulu skolah mane?

sy dulu pun pas habis spm jadi bibik kat rumah;p

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

hehe..best jugak dapat helper camni..meh untie pinjma jap bley?hihi

NURUL IZZA said...

ain..nasib baik deh..mslhnya in, xlarat weh nak nyipey balik.

munies; gitula Iman...

kaknadiah: safiyyah pun ghajin juga

NURUL IZZA said...

kakidah: akak mesti pening2 lalat sebab helper dua.haha

cik oryza: saya skolah men zainab 2 dulu, kt kb.

ummi aisyah: bole je..kita ganti nak? heheh

Chik Na said...

memang rajin helper izza...rajin nyemak ade la... ;-)

akak pernah ade helper masa kerja dulu dan after baru mula jadi housewife,tapi bila pikir nakkan privacy akak tak ambil yg lain bila helper akak habis kontrak.. penat cam mana pun akak buat sendiri.. kalu malas sgt biar je rumah berterabur..lagipun hubby jarang ade rumah..masa dia balik msia je akak tip topkan rumah... heh heh heh

NURUL IZZA said...

chikna : ghajin sgt menyemak ghumah! =)

tula kan....

yatie chomeyl said...

ore jame kecik dulu ado jugop pembantu rumah..sbb arwah ma pon kijo cikgu jugop, anak2 plop kecik2 lg. tp bilo ore dh tingkatan 3, dan buleh jago adik2 bilo ore blk sekolah..x pakai doh la pembantu rumoh/. semuo wat sendiri.

jadi, reti la jugop wat kijo rumoh wpon ado pembantu rumoh :)

kakyong said...

kakyong ade 3 org helper kat rumah ni.. heheh..

btw, masa kakyong memula dok asrama masa form 1 tu, ade jugaklah kes yg tak reti buat mcm2.. tp sbb masa tu kecik lagi kan, abru form 1.. so mana2 yg reti tu ajar lah yg tak reti.. senior2 ade yg baik, ajor & tlg nak kemas katil bagai...

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan