RSS

Resepi Untuk Yatie Chomeyl and Puan Punyer

Sebenarnya memang resepi dari nenek yang selalu buat TETAPI cucunya ini tidak sepandai neneknya, jadi bersama kekurangan segala macam di sini, cucu nenek ini mengabadikan resepi ini dengan bersuka hati a.k.a suka hati campak. Eheh..

Solok lada, (resepi orang tua)

lada hijau
Ikan selayang / kembong
lada hitam
kelapa parut, bawang merah kecil (shallot)
garam/gula

- lada hijau dibuang biji
- Ikan mentah dibuang tulang.
- Kelapa parut (nyoir) + bawang merah - ditumbuk.
- + ikan - gaul
- + lada hitam + garam dan gula
- masukan ke dalam lada hijau yang dibuang biji dan dibasuh
- kukus bersama sedikit santan

My version,

Saya guna ikan sardin(sebab awal-awal memang tak jumpa ikan kenmbong tau selayang, tapi kat Jepun saya percaya ada banyak ikan segar kan) . Ikan sardin saya basuh untuk buang sos nya, lepas tu saya bakar sehingga garing. Kemudian, bawang merah + lada hitam saya blend. Kemudian masukan ikan sardin dan blend (+ sedikit santan) (jangan sampai hancur- saya set padamode blend "crush"). Kemudian, saya masukan ke dalam lada hijau disertai sedikit santan kemudian bakar. Siap.

Untuk Cheesecake,

saya suka ambil resepi di sini

Crust:
1 cup Graham crackers
2 tsp butter

Combine graham crackers with melted butter. Then press into baking tray.

Filling,

4 package cream cheese, room temp (1 pac = 8 oz) philadelphia (sini guna brand best choice je. kadang guna philadelphia bila murah.)
2 cup sugar
4 eggs
vanilla essence
a cup of fresh blueberry


Preheat oven 350 F ~ 160 C (kot, tak convert pula..) .Beat cream cheese until fluffy, smooth and creamy. Add sugar then beat again. Then, add egg (one by one). Then add vanilla essence. With spatulla, add blueberry and stir. Put in baking tray and bake.

p/s: Suka baca entry di blog kak hani dan di blog ustaz zaharudin

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

7 comments:

yatie chomeyl said...

tenkiu Izza, nanti bilo wat nasi kerabu nk try wat retek lah solok versi oversea neh hehe

LanaBulu said...

ngan ikan sadin pun jadi koje..ish..ish..boleh tahan kreatif juga kak izza ni noo..awat tak pi cari ikan fresh lain kat market sana tu..kan dekat je kan..

NURUL IZZA said...

yatie chomeyl : sila2 buat deh..bui ko oghe nihon make.mesti dio kato 'oisshiiii desu ne~~~, suggge oishii' ekeke

lanabulu: kat nebraska ni jauhd ari laut. if tgk US map, mmg nebraska tgh2 benua. jd nak cari ikan fresh ssh skit.kalau ada pon tak freshla. kalau g asian market ada je selayang (baru jumpa) tapi mata dah merah, yag frozen.huhu takpaksala telan ayaq liuq kalau tgk hidangan kt malaysia.huhu

Ummi Hanie said...

wahh..boley tahan rajin dan kreatif gak izza ni di dapur yer...
bagusss sesangatt...
akk ni xla rajin sgt..sesekala je dtg mood rajin..huhuu..
dolu2 ada gak akk punye sis buat lada solok ni...masa tu bebudak lagi tp suke gak la..ladanya xmakanla,makan isi jew..hihi
cheese cake tuh xpenah buat..takottt nak buat..ape je kan?

NURUL IZZA said...

ummihanie: haha rajin ape nye kak.kalau duk msia dh lama main tunjuk je.sini mana ade.kalau nk kena buatla sendirik.hahaha. sebelum ada ank rajin sikitlaskg dh malas dh..nak makan pon malas nk masak.ekeke.kan dh ckp best duk mesia g je pasar malam.berlambak makanan.huhuhu ;(

cheesecake iza ni sbb duk mengidam secret recipe pya.tp kalau buat ikut resepi ni mmg mcm secret reecipe tau. takot kenapa kak? cheese cake xmakanorg.;p

puan punyer said...

salammmmmmm

makasih ngan resepi tu. sedapnya.... harus cuba caiyaokk... cuba cuba

NURUL IZZA said...

puanpunyer: sila2 mencuba ye.cheescake sini murah2 je..kt msia mahal kan nk beli cream cheese tu.tp kalau malas2 gi je secret recipe.bantai je mahal ke tak.sebab nk makan kan.

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan