RSS

Fire!!


Bismillahirahmanirahim


Semalam, saya marinated daging lembu.. konon nak makan sate. Buka puasa semalam, bakar daging tu 3-4 keping. Kata abgfiz, dia nak sarapan dengan sate. Dan kuah kacang (instant yang mak kirim- saya tak pandai buat..;)) Semalam, bakar sikit, ada berasap sikitla kat oven. Yela macam bakar kat dapur arang kan.

Dipendekkan cerita, pagi ini saya bersahur. Awal tu, bakarkan daging sate kemudian goreng sayur (lauk ayam dah masak semalam). Daging sate tuh, banyakla jugak. (tak bilang pula..) Dah tu, tingkap yang kecik comey tuh tak dibuka, pintu besar gabak pun tak dibuka. Bila buka oven, keluar asap - asap bakar je.. Lepas tu, tiba-tiba.. bunyi smoke detector.. YaAllah..panik sungguh. Dahla kuat bunyi dia. Terus ambil penyapu duk picit butang dia. Tak ajdi jugak. Abgfiz suruh buka pintu luas2, buka tingkap dan buka pintu bilik air (on kan ventilation air). Huh..dalam 3-4 min baru nak mati. Terkejut sungguh! Risau nih kalau 911 datang. ecece..kononla tuh. Agaknya jiran sebelah mesti cakap.. apela diorang buat nih..sampai smoke detector pon bunyi2..nak tidur pon tak senang! maaf ye jiran-jiran..tak sengaja..


Smoke detector , hampir sama dengan yang dalam rumah. Pic: google




Daging sate yang alhamdulillah..masak dengan lembut


moral of the story :

i - jangan bermain dengan api
ii - lain kali bakar daging tutup with aluminium foil ( tu pon jadi ke??)
iii - winter ni tak payahla nak makan sate. summer buat la kat luar

http://www.emocutez.com

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

yatie chomeyl said...

sama lah kita. hari tu bakar ikan kat umah, stau dapaur berasap. detector bunyi wee wooo sampai semua orang lari turun ikut tangga. gelabah gila kitorang sbb xleh matikan detector tu.

siap kena tunggu polis dtg baru mati huhuuhu

NURUL IZZA said...

susah ke nk matikan? org ckp kena kibas kt tmpt detector tu, br dia stop bunyi.huishh panic sungguh kan?

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan