Kak Eja, ni resepi cheese cake za ambil dari myresipi.com. Dah lupa sape yang post. Za dah buat, ni memang fav abgfiz..hihi. Kejap je habis walaupun berdua =)..
Bahan:
200 g cream cheese (room temperature)
50 ml susu segar (1/4 cawan)
3 biji telur - diasingkan putih dan kuning
100 g gula castor
30 g tepung jagung
2 sudu besar jus lemon
1/2 sudu kecil cream tartar ( boleh ganti dengan jus lemon, 1 tsp = 2 tsp lemon jus)
Lemon cheese frosting:
125 g cream cheese
30 g gula castor
50 g fresh cream
2 sudu besar jus lemon
Cara:
Preheat oven 175 degree C. Pukul cream cheese + susu - pukul dengan sederhana laju. Masukkan 50 g gula + kuning telur (sebiji demi sebiji) + tepung jagung + jus lemon + cream tartar - pukul sehingga sebati. Dalam mangkuk yang lain, pukul putih telur diiringi 1/2 gula tadi sehingga adunan betul-betul kembang (meringue). Adunan putih telur di masukkan ke dalam adunan cream cheese tadi sedikit demi sedikit dan kacau sebati menggunakan spatula. Bakar dalam 45 minit. Untuk lemon frosting, campur kesemua bahan-bahan dan pukul sehingga gebu. Sapukan ke atas kek.
p/s: Kak eja, kek ni sgtlah sedap bg penggemar cheesecake macam za ni..bila masuk mulut seolah2 kek melting je..ish..sodap bebenor..
PEMBANGUNAN INSANIAH MISDEV13
9 years ago
9 comments:
izza... syukran jazilan =)
pasti akk akan cuba resepi ni
terima kasih berkongsi resepi dgn akk hehe...
jauh di mata dekat di hati kan =)
HEHE/..jauh dimata dekat dihati..=)
ayo yo.. blog bro hafiz sudah menjadi santapan resipi gamaknye ek! hehe
utk dicuba..cuba jgn xcuba..hehe
apakah ianya bersalah sekiranya menjadi santapan resepi??
oh sure tak salah.... boleh belajar masakkkk huhu
cuba kalau ade masa..lg2 bujang..huh banyak bebenor masanye smpi beli 3 pizza segera..ish2..rajin benor..hihi gomen nasai..=)
ya betul memang tak menjadi satu kesalahan jika blog ini menjadi santapan rezeki muahahah ~
makan jgn xmakan...
Post a Comment