RSS

You Are What You Eat - BBC America




Ahad aku suka sangat tengok Channel BBC, You Are What You Eat kendalian Dr Gillian Mc Keith - International Acclaimed Holistic Nutritionist (sebenarnya ade banyak siaran tapi iyelah kat sini mane nak tau bila sebab semuanya ulangan).


"Is your fridge stocked full of fresh fruits, vegetables and lean meats OR is it full of fat-filled, overly salted processed convenience foods and abandoned take-out containers?If we truly are what we eat, what do your eating habits say about you?
Holistic nutritionist Gillian McKeith works with unhealthy eaters to break a lifetime of bad habits in just eight short weeks." - bbcamerica.com

Ia merupakan rancangan mengenai gejala pemakanan american menyebabkan kegemukan melampau. Melalui rancangan ini, Dr Gil akan menerangkan nutrisi yang diambil yang menyebabkan kegemukan, gejala insomnia, penat, masalah pembuangan dan sebagainya. Ternyata pengambilan lebihan lemak dan gula akan mengganggu kesihatan. Dr Gil akan mencadangkan pengambilan makanan yang semuanya daripada tanah ( sayuran dan ulam ) serta daging yang berwarna putih (ikan dan ayam) serta senaman. Ternyata dalam masa 8 minggu, berat semakin menurun dan kesihatan semakin baik. Tidur berkualiti, kurang rasa letih, pening dan sebagainya.

Dr Gil akan mencadangkan dan merekakan resepi agar makanan lebih menarik. Kadang-kadang lucu, mana taknya, tak pernah makan sayur tiba-tiba kena makan. Ada yang termuntah, yang tak tahan dengan bau sayur dan sebagainya. Kadang aku rasa sangat bersyukur dibesarkan di dalam keluarga kampung yang amalkan pemakanan berupa ulam-ulaman dan ikan.

Pada awal datang sini, aku terkejut ramai yang gemuk dan obesiti sehingga terdapat kederaan khas untuk bershopping. Setelah menonton You Are What You Eat barulah faham kenapa ramai yang gemuk dan obesiti. Antara siri yang menarik minat, remaja yang berumur 12 tahun mengalami kegemukan melampau. Mane taknya, breakfast sahaja 1 glass of soda, 2 fry eggs, and bread with cheese. Itu baru breakfast belum lagi lunch dan dinner. Seminggu sahaja lemak dan gula berkumpul dengan banyaknya di dalam badan. Badan pun nampak sangat terlebih berat. Ditambah pula kurang bersenam, bertambahlah lemak dalam badan. Berbeza sangat dengan cara pemakanan masyarakat Malaysia yang banyak mengamalkan sayur dan ulam, dan berbeza dengan cara pemakanan masyarakat Arab yang banyak mengamalkan masakan berupa rempah ratus.


Aku teringat Dr Affendy dalam kelas Health Psycology..katanya dia tak pernah percaya akan penyakit keturunan..Betul ke?? Tapi hujahnya disambung.. sebenarnya penyakit datang dari lifestyle. Contohnya pasangan kembar, sorang berada di Jepun, sorang berada di US. Keduanya berasal dari US dari mak dan ayah yang sama. Dan keturunannya ade penyakit kencing manis dan darah tinggi. Yang dok US nih makannya daging, cheese, dairy product dan yang duk Jepun nya makan makanan yang semuanya masakan stim, rebus dan yang seerti dengannya.. Katanya lagi, kembar yang dok US akan dapat penyakit seperti mak dan ayahnya, yang dok Jepun sihat walafiat. Jika difikirkan logikla jugak..orang Jepun kan makanan mane ade lemak, semuanya rebus, stim je. Tengokla masyarakat Jepun ade ke yang gemok-gemok?? Setahu aku tak pernah pulak nampak orang Jepun ni gemuk (selalu sangat tengok cite Jepun dek nak belajar bahasa Nihon ni..penangan Morning Musume). Tapi gemuk tak beerti banyak kolestrol dan kurus tak beerti tak dek kolestrol.. Macam sorang kawan kat USM, kurus keringlah dia ni tapi bila buat medical check up, tinggi betul kolestrol nye. Katanya dia suke makan minyak yang dari sambal tumis dan yang seerti dengannya. Ish..bahaya jugak..Tapi betul jugak kata Dr Affendy tuh.. Ish aku teringat pula kat Dr. Suka sangat dengar ceramah dia, suka sangat ke kelas dia. Tak pernah mengantuk plak tu..

Tapi dalam Islam, kita di ajar makan makanan yang sepatutnya. Iyalah makanan itu akan menjadi darah daging kan. Rasulullah sendiri tengokla apa yang di makan.. kurma dan yang seerti dengannya lah..

Ternyata makanan yang berasal dari tanah merupakan makanan yang baik untuk kita. Iyalah, kita pun sebenarnya berasal dari tanah.


p/s : kena kurangkan makan cheese ni..duk US ni suka sangat makan cheese..huhuhu

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

sesacun said...

betul tu, sgtla tkt kadang2 duduk US jadi gemuk..jadi terpaksela berwaspada dari awl ni :D

NURUL IZZA said...

haha tula..duk sini asyik buat cheesecake je..sume cheesela..kalu duk msia makan ulam je..sini ssh nk cari ulam..huhuhu

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan