RSS

Shopping~~

Bismillahirahmanirahim



Dua tiga hari lepas saya duk sembang dengan ain, adik saya. Kami bercerita pasal nenek saya.. kemudian masuk pulak bab-bab tudung. Katanya, dia, mek (nenek) dan sutie ke butik tudung ariani. Ikuti sembang-sembang mereka :http://www.emocutez.com

Mek : YaAllah mahalnye tudung ni, rm500.
Sutie : Mek, memangla mahal sebab ni butik dia.
Ain : Ala mek, mahal-mahal pun ada je yang beli.
Mek : Emph, mek pakai tudung bawal jah.
Ain: Tudung bawal mek pun mahal-mahal.. Sehelai harga hampir Rm100



Itulah penangan tudung kat Malaysia sekarang. Sebelum saya ke sini, tudung ariani tuh saya ada la beli (tapi masa tu dikenali dengan tudung ibu arini), tapi saya beli pun sebab nak pakai ke kebun je pon (tak berkebun pun, pakai untuk keluar laman rumah je pon ). Bila datang sini, sekian lama saya duk depan pc, tangan menari menaip tudung di google. Rupa-rupanya dah banyak tudung yang up to date kat Malaysia sekarang. Nampak sangat saya ketinggalan zaman.



Harga pun boleh tahan mahal jugakla.. Tudung bawal sulam tangan tu bagi saya mahal la tapi mahal-mahal pun laku juga. Terfikir juga saya, berbaloi ke beli tudung sehelai harga hampir rm100?http://www.emocutez.com Dalam otak saya, kalau rm100 tu, saya boleh beli sepasang baju kurung atau jubah moden. Ekekek.. Maklum sajalah, saya bukan jenis yang berfesyen up to date. Baju yang 5 tahun lepas pun masih saya pakai, maklum sajala.. badan saya kecik lagi comey.


Apa-apapun selagi tak bertentang dengan syarak bagi saya, pakai ajala.. tambah lagi macam-macam fesyen zaman sekarang. Jika diamati tudung sulam tangan memang jahitannya halus lagi cantik. Berbaloila dengan harga. Tapi bagi suami saya, tak perlu la pakai mahal, tak bawa ke kubur pun. Mungkin untuk kepuasan hati, kadang pandangan mata lelaki sama je, tapi pandangan mata wanita.. memang subjektif.




pic: google

Cantik betul sulaman tudung ni, halus gitu..




Saya teringat cikgu Geografi saya semasa ting 3, dia asyik membebel pada wanita zaman sekarang. Katanya, perempuan ni suka je botakkan suami. Lipstik sebatang tu harga mencecah rm1000, tak campur lagi dengan make up segala jenis. Nasihatnya paada kaum wanita, janganla bazirkan duit suami, untuk lelaki pula, dinasihatkan cari perempuan yang biasa-biasa je. Tapi kalaulah tidak bergaya, nanti dibebelnya pula. Hish.. macam-macam manusia zaman sekarang.



p.s : make up hadiah hantaran 2007 dulu pun, masih elok terletak di rakhttp://www.emocutez.com


p.s : entry kat bawah, nanti akan ceritakan selepas balik dari cuti-cuti

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

18 comments:

~: UmmiNor:~ said...

Izza,
sy pun jenis yg biasa2 je bab tudung2 ni, tp bila balik klate mak sy bising pakai lg tudung2 yg lama2 hihihi...awak tu makan gaji belilah tudung yg elok sikit....yup la sy rasa mcm x berbaloi nk beli tudung sampai rm 100 selai..paling mahal sy ada ap ikan bawal rm 60, tu pun puas dok pikir berbaloi ke tak hehehe. saya hantarn kawin thn 2003 dpt perfume, la ni pun ada lagi hahahaha

puan punyer said...

Izza, akak baju 7 tahun lepas poon pakai lagi.. nampak sangat tak up to date heheheh. tudung plg mahal rasanya rm55 kot bawal yg bersulam and berbatu2 tuh hehehe.... skang pakai shawl aja baru rm 5 sehelai plg murah..... akoo minah cheapsket... heheh janji rasa ok.. bersesuaian dengan ketebalan poket saya hehe

LanaBulu said...

Kalau mahal2 pun tapi jarang dan berpusing2 bila pakai tidak menutupi paras dada pun tak de hasil juga..
Biarlah bijak membeli dan menang memakai serta selamat diri sendiri dan orang lain..terutamanya para suami..
Cukuplah dgn dosa dan masalah yg telah sedia ada..tak perlulah dibebani dgn masalah dosa isteri..
Betuah Hafiz pasai dapat teman seperti izza..teruskan dan selamat berbahagia 4 ever & ever..
TAPI..usahakan agar bala tentera sekurang2nya seminggu...sunnah tu

Rosnah binti Muhd Yusoff said...

betul la izza..org beli tudung murah2 jek...paling mahal agaknye selama beli tudung ni sehelai tak lebih 20 hinggit..hahah...

Rosnah binti Muhd Yusoff said...
This comment has been removed by the author.
sarahfazalul said...

izza, dari dulu sampai sekarang sarah minat sangat dengan tudung bawal yang sulam tangan tu tapi harganya..huhu, bantut sudah keinginan nak beli. at last, pegi beli kain jenis bawal, buat tudung sendiri. pakai mesin jahit untuk tukar-tukar jenis sulaman. puas hati.

anyway, tak perlu beli barang mahal untuk nampak cantik. ada sesetengahnya murah dan of course la simple. tetapi kalau si pemakainya tersenyum manis sentiasa, sure nampak cantik je..ehehehe

lebih baik jadi gadis 'low maintenance'. tak pening kepala suami =)

p/s: kalau minat tudung ala2 ariani tu, kakak ipar sarah ada jual. dia jahit sendiri. have a look http://alimrans.blogspot.com/

Ummi Hanie said...

akk kalo beli2 tudung ni tak penah la sampai rm100 sehelai..dan x penah pegi butik ariani ke ape ke..cuma ada satu kedai ni ala2 butik tp dia pemborong tudung2 bawal..so murah ler jugak.

skrg ni dah bermacam2 jenis tudung cik puan iza..tinggal pilih dan bayar jer..akk suke beli tudung 'ekspres' ni kat kedai2 online...buleh tenung satu2 lama mana pun..hehe

Ummu Ammar said...

Akak setuju. Antara tuntutan agama dan fesyen, ramai yang keliru atau buat-buat tak tahu.

Pasal tudung ni, kadang2 yg berjenama mcm Ariani tu mahal krn namanya shj sdgkan byk lagi tudung2 seumpamanya yg lebih berkualiti dan jauh lebih murah..

NURUL IZZA said...

ummi nor: sama la kite..perfume hantaran 1/3 je habis..xhabsi2 lg.agaknya bau dia pon dah lain kot ;p

puan punyer: ala apa nk dikisahkan kan..asalkan hati bahagia dan selesa..hantam je..or nk ckp, belakang kira kan??

LB: ada je yg belit2 tp tutup aurat. tgk la mcm ne..berfesyen asalkan tutup aurat kira ok je kan.tp teman xgheti nk berpesen.ortodox kot ;p

tapi etulla LB, jgn ditambah dosa suami yg sedia ada ;p (mana ada org xde dosa kec nabi)

ros: hikhik..rsnya mcm2 kita ni mmg murah2 je kan..

sarah: tudung tu lawa sgtkan..sulaman dia mmikat kan.. tp kalau nak apa salahnya beli sehelai kan..

sarah tu dh lawa asli..xperlu tudung mahal =))

ummi hanie: tuhla kan..iza duk sini mmg ketinggalan zaman. maklum sajala sini org xpakai tudung..

UA: skg ni mcm2 fesyen leh tgk.sekali iza tgk gmbr kwn yg berpakaian tapi entah.heheh..tp tudung ariani yg dipakai org indon lawa2 kan..plus murah2...

Chik Na said...

orang pompuan macam tu lah..walaupun da ade banyak tudung, tapi still gak nak beli tudung lagi bila ade fesyen baru

p/s: hubby selalu cakap..tudung akak warna lebih kurang sama je..cuma pesen je lain-lain

aLyNnZ said...

alin ada gak beli tudung ariani tp ms sale hujung thn hari tuhh..time dh xder sale nih xder larr alin beli.

bj 5 thn lps bleh pkai lg?
syoknyer klau alin bleh pkai bju 5 thn lps kn? haha

Nida said...

Ish..ish..ish... Tudung Mak Su pun paling mahal RM50, tu pun sehelai jer.. yg lain tu RM10 jer...hehe

Tapi kalau ada kemampuan apa salahnya...

lina said...

uiihh....mahal la rm 100..lina bli kat pasar mlm je,,rm 15,,tdg bawal..hehe
duit mak ayah..hheehe..terima kasih..=)

len2..org bg..yg kak izza pun ada jgk..=p

aNNa said...

tudung oh tudung~~ =)

NURUL IZZA said...

chik na:

iza pun suke je beli tudung..dah tu warna pink je..;)

alynnz:

ekeke..nk wat cane..iza kecik, xbesar2.. (gen kot)

xpe alin, kata org makin berisi mean bahagia =)

maksu :

tuhla kan..kalau mampu dan xsusahkan org serta kepingin..xsalah pon..

lina:

ish..bg kakiza..ok je if nak beli guna duit snediri..plus, puas hati ;)

tp skg xde duit daaa...duit abgfiz daa

ejan: ekekekek..

ummi said...

hehehhe akak pun sama macam izza.. tak kisah sangat pasal tudung ni mahal ke, murah ke.. yang penting tutup aurat.. :)

ummi said...

hehehhe akak pun sama macam izza.. tak kisah sangat pasal tudung ni mahal ke, murah ke.. yang penting tutup aurat.. :)

NURUL IZZA said...

kak nini: sama je kita ;))

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan