RSS

Kalut Ribut

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang



Semalam, pertama kalinya abgfiz kena bagi seminar yang mana tajuknya langsung tak ada kaitan dengan research dia selama ni - bedbug, pendek kata pepijat katil. Selama ni, dia duk 'expert' pasal anai-anai je. Yang kelakarnya, dia duk risau dari 2-3 minggu lepas lagi, padahal bukan dia tak biasa bercakap depan orang ramai. Slide untuk seminar semalam dia buat 70 slide, dan ambil masa 50 minit (memang sepatutnya 50 min pun..), yang tak tahan nya dia duk berlatih sehingga tekak jadi sakit dan naik kering.



Dipendekkan cerita, semalam juga kami ada appoinment untuk WIC, dan appoinment OB Gyn. Appoinment untuk WIC dalam jam 8 pagi dan jam 9 pagi untuk OB's. Jam 745 pagi tu, kami dah siap-siap dan abgfiz ke kereta, panaskan enjin.. Tiba-tiba, kereta pula terkunci! Tula, duk fikir pasal seminar sangat, abgfiz dah kuncikan kereta, dan kunci duk dalam kereta. Dalam kalut-kalut tu, saya pun panik juga.. abgfiz minta saya tengokkan nomber telefon Locksmith di Yellow pages. Alhamdulillah, cepat dan cekap orang tu datang (almost 10 min).. tak sampai 5 minit..kereta dah boleh buka. Yang tak tahan nya, servis tu mengambil upah $19.90! Adoii, macam ni saya nak jadi tukang buka kete jugala.. sekali dapat $20. Gara-gara cuai, terbang $20!



Kami tiba di Health Deprt tepat jam 805 pagi, terus daftarkan diri dan tunggu nama dipanggil.. Sekejap je, pekerja bahagian WIC tu datang dan bagitau...



'Do you want to change the formula or family planning? Because you still have another check for Dec..'



YaAllah tak perasan betul yang sepatutnya kena call untuk appoinment seterusnya selepas Dec 1 nanti. Waktu saya call untuk buat appoinment tu, WIC folder duk dengan abgfiz. Rugi je kalut-kalut sehingga terkunci pintu kereta walhal tak perlu ke Health Deprt pun...











Kelakar kan??





Me at 24 week pregnancy :



Jumpa OB semalam, berat bertambah 10 lb. Terkejut betul... Bulan lepas berat saya baru 107 lb ~ 48.6, bulan ni dah bertambah ke 116.7 lb~53 kg! Fuh, berat nya... seingat saya, makan kali ni tak berselera sangat pun. Macam mengandungkan Iman hari tu, saya asyik lapar je... ke mana-mana wajib bawa roti/kueh atau makanan. Mengandung kali ni, biasa je..mengidam pun tidak.



Bil 3 kali prenatal visit dah sampai, jumlahnya.... almost $800!!! Mahalnya.. sekali OB visit = $104. Pap smear pula, $400++. Jangan tak tahu, urine test pun kena bayar!. ya Rabbi, kalau kat Malaysia ni entah free je kot. Tu sebab kami tak declare ada insuran, kalau declare.. memang lagi banyakla. Tapi, kami dah declare pun ada insuran. Hari Khamis ni baru nak buat ultrasound. Kalau tanpa insuran sekali ultrasound $300 , kalau ada insuran.. tak tahula berapa. Agaknya jumlah bil mengandung dan bersalin kat sini tak lebih $30 000! Kalau bersalin biasa, biasanya $10 000, itu tak termasuk bil nurse yang jaga kita, bil nurse yang jaga bayi kita, bil doktor yang sambut bayi kita. Kalau bersalin secara C-sec, mahal lagila kot.. Ish kaya betul doktor kat sini!... Agaknya sebab tula Obama duk perjuangkan Health Care, bayangkan kalau kat Malaysia perubatan mahal.. banyak mana orang yang sakit tapi tak dibuat rawatan?? pi mai pi mai, Malaysia jugak terbaik...


International Bazar :


Malam tadi mek Raihan kalut betul duk telefon saya, tanya pasal sambal nasi lemak. Kelakar betul... rasanya hari tu dah buat bersama-sama, mungkin takut tak jadila tu. Sekejap telefon tanya apa yang kena blend, sat tel tanya nak tumis macam mana, sat tel bagitau tak naik minyak, last sekali telefon.. terbuh asam jawa banyak. Kelakar betul.. last dia call saya dah lena dah pun..


Sebenarnya, saya bukannnya reti pun masak nasi lemak. Kat Kb saya memang jarang makan, bukan feberet. Kan dah cite, sarapan kami nasi kerabu, nasi dagang, nasi lemak jarang... tapi sebabkan abgfiz ni feberet dia nasi lemak, saya praktiskan juga masak sambal tu. Awal-awal langsung tak jadi, tapi kata abgfiz...'sedap...' Dah lama-lama, secara automatik jadi mahir. Raihan, masak selalu insyaAllah pandaila nanti. Silap-silap boleh buka kedai balik nanti! Kaya raya tau...


Hari ni, saya ke Union, tengok apa yang dijual.. nasib baik dah makan siap-siap kat rumah. Nasi lemak, sambalnya pedas dan termasam. Tapi habis juga orang belinya.. selain dari tu, ada dijual cendol, air soya + cincau, karipap besar gabak dan kueh lapis. Wah teringin plak nak makan, nanti nak try buatla.. tu pun kalau saya rajin. Ehehe..





Cendol + sagu + kacang +jagung. Kalau ada ais lagi bestla..jadi ais kacang..



Syafiq dan Irfan siap pakai baju Melayu lagi, hebat!!




Karipap besar gabak tu harga $3, cendol + sagu tu harga $2 dan nasi lemak.. err tak tahula berapa.. Ni makanan Raihan, saya beli karipap dan air soya je. Karipap memang simpan untuk abgfiz, kebetulan ada kelas di Beader Centre sampai jam 145 pm.






Ni Iman tika saya sedang solat di nursery centre di restroom, Duk melompat-lompat je keje..



Balik tadi, dia amik bekas tu buat topi.. Comey pula...



Moral :


- Sila tenangkan diri menghadapi apa jua keadaan

- Praktis selalu masak, insyaAllah jadi.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

7 comments:

Bint Lazim said...

practice2 sape nak makan kak izza? hahahaha last2 sy msk sempoi utk perot sndri je haha

.: D-Va :. said...

hahaha. yela2. pasni sy try buat nasi lemak. pdhal senang je. tak tahu kenapa tak jadi. kehkeh.

annie said...

za, baca tajuk dah tergelak2..pastu tetibe jadi kalut ribut gak bace entry za sampai habis..hahahah

Chik Na said...

mahalnya charge pap smear tuh, akak buat kat private hospital pun x semahal tu.. hu hu hu

fatonahHairil said...

kalo izza nak tau, dah dekat umo akak 30 tahun ni baru berjaya masak sambal...ekekekke....uper yer salah teknik maa....praktis make sedap!!!!:))

NURUL IZZA said...

nor: hahah practis suh abe je la make nor....

D-va aka raihan: haha nnt buat bakla sini, abgfiz terror bab-bab mengomen makanan ;p

annie: tang mana yg kalut tu.hehe

chik na:chikna... sini sume mahal, buat apoinmnet jumpa nurse pun dah dekat 100 USD..

kak fatonah:heheh... okla tu sekurang2nya praktis =))

fa10 said...

belanja perubatan org mengandung kena byr sendiri ke?
kat UK utk ibu mengandung dan kanak dpt rawatan percuma

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan