RSS

Cream Puff

Pastri :
1/2 cawan air
3 sudu butter - room temperature
4 sudu tepung gandum
1 biji telur

Cara :
Preheat oven 200degree C. Telur dipukul di dalam mangkuk. Air + butter dimasukkan ke dalam periuk, masak dengan api sederhana sehingga mendidih. Tutup api. Terus tambah tepung gandum dan kacau cepat-cepat. Panaskan semula adunan tadi dengan api sederhana sehingga terbentuk kepingan nipis. Api dipadamkan. + telur dan kacau cepat-cepat. Kacau sehingga sebati. Masukan adunan ke dalam piping bag dan pipe kan ke atas loyang. Bakar dalam 15 minit kemudian turunkan suhu ke 180 degree C. Kemudian bakar lagi seama 25 minit. Sejukkan sebelum masukkan kastad krim.


Kastad Krim
1 sudu besar tepung kastad
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
1 cawan susu segar
1 biji telur
1 sudu butter

Cara:
Tepung kastad + tepung jagung + gula - masukan ke dlam mangkuk. Kemudian masukan 1/2 susu sedikit demi sedikit sambil kacau. Masukan pula telur - kacau. Masukan pula 1/2 lagi lebihan susu sedikit demi sedikit. Kacau sebati. Panaskan dalam microwave dengan aluminium foil tertutup di atas mangkuk dan dengan suhu yang paling tinggi. Masak sehingga pekat. Dah siap, masukan ke dalam pastri puff.

p/s : source : Myresipi.com

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 comments:

maryam izza said...

za... akk penah buat cream puff tapi lembik tak jadik... tak dak org nak makan huhu~ tak buat dah haha

za said...

hahha..yeke..za pon ni 1st time buat..alhamdulillah..jd je..

maryam izza said...

tangan awak mengena lah tuh ;)...
nanti kene try lagi lah haha

za said...

kdg kak eja..xjadi pon hbs je abgfiz makan,..tu yg seronok skit masak..=)

maryam izza said...

senang dapat suami yg tak cerewet & pandai ambil hati hehe ;)

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan