RSS

Kari Kambing, Apple pie, dan Blueberry Cheesecake

Bismillahirahmanirahim


Entry kali ni khas buat yang nak merasa kari kambing, Husna yang duk minta resepi apple pie dan blueberry cheesecake.


Kari Kambing (pakistan kot : kredit to Suhaizi)



Bahan-bahan (sukatan ni saya main campak-campak je. Suhaizi tak mention pun sukatan nya =))


untuk rebusan:

  • Daging kambing/biri-biri (saya guna 4 lb)
  • sebiji lemon

  • 4 ulas bawang puteh- dicincang (saya ketuk je)
  • 3 inci halia- dicincang (ni pun saya main ketuk je)
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • Air secukupnya

Cara :



  1. Daging dibersihkan menggunakan lemon. Tujuannya untuk hilangkan bau hanyir daging.
  2. Rebus air dan daging sehingga menggelegak. Kemudian masukanserbuk ketumbar, bawang puteh dan halia.

  3. Dengan api yang kuat, rebus daging selama 1 jam. Saya masak hari tu ambil masa 1-2 jam. Tujuan : supaya daging betul-betul lembut dan empuk.

Oh ya.. air rebusan jangan dibuang...



Kari :




Bahan-bahan:



  • Daging dan air rebusan tadi
  • 1/2 labu bawang besar onion - chopped
  • 2 biji tomato ( 1 biji saya chopped dan sebiji lagi belah 4)
  • 2 tbs kari madras
  • 1 tsb serbuk ketumbar
  • 1 tbs serbuk kari biasa
  • daun cilantro - chopped
  • kentang
  • garam

Cara:



  1. Tumis bawang yang telah dipotong dadu sehingga naik bau, kemudian masukan tomato yang dipotong dadu juga. Masak sehingga tomato nampak masak (lembik??)

  2. Kemudian, masukan ketiga-tiga rempah, kacau sehingga rempah sebati (cewahh).

  3. Dah sebati, masukan daging tadi tanpa air dan bahan-bahan lain. Biarkan rempah-rempah masuk dalam daging. Kalau daging nampak kering sangat, buhla air rebusan tadi sikit.

  4. Masukan kentang.. masa ni saya masuk je air rebusan (sahaja, bahan lain seperti halia dan bawang puteh tak payah) ikut suka (kalau yang suka berkuah, buh banyak, kalau tak..sikit pun ok : cukup-cukup untuk buat kentang empuk)


  5. Lastly, masukan garam, tomato belah 4 dan daun cilantro.

Rempah yang saya guna.. Sebelum ni guna rempah kari biasa je. Sebab dah habis stok, abgfiz beli je rempah kat kedai arab tu..




Apple pie


Crust



  • 8 oz tepung gandum

  • 5 oz butter

  • 1 oz gula

  • susu sejuk/air sejuk

- Ramas tepung gandum dan butter dengan jari sehingga menjadi bread crumb.


- Masukan gula dan susu sejuk/air sejuk- uli sehingga doh tak lekat pada bowl.


- Sejukan di dalam peti ais. Bahagikan dua doh : satu bahagian atas dan satu bahagian bawah.



* Kalau ada food processor, masuk tepung + butter - pukul sehingga menjadi bread crumb, kendian tambah gula. Blend sambil masukan air sejuk sehingga menjadi doh.


Inti:



  • 4 rape apple - slice, peel and core 1/2 inci

  • 2 tbsp brown sugar - ikut suka, kalau nak manis tambahkan gula

  • 1 oz butter

  • 1 tsp ground mix spice/cinnamon

  • l tbs lime/lemon juice

  • bread crumb *opt. Saya tak letak..tak suka

- Apple + brown sugar + butter masak atas api perlahan sehingga apple lembut.


- Dah lembut, masukan spice dan lemon/lime juice.


- Kalau air banyak, keluarkan apple dan likatkan kuah. Dah likat, masukan apple balik dan tambah bread crumb.


- Last, inti masukan ke dalam crust dan tutup crust dengan doh atas menggunakan sapuan susu. Bakar dalam 350-370 F ~ 40 minit.


Homemade breadcrumb


Roti dibakar sehingga betul-betul garing (jangan sampai hangit), kemudian blend roti yang telah dibakar.









Blueberry cheesecake


cheesecake (dense style)


crust:



  • 2 cups graham crakers

  • 1 stick butter (1/2 cup)- melted

- Add melted butter to graham crackers and press into baking dish.




  • 5 pkg cream cheese (40 oz) - room temp

  • 2 cups sugar

  • 5 large eggs - room temp

  • 1/2 tsp vanila extract

- Preheat oven 325 F ~160 C


- Beat all cream cheese until smooth and creamy, add sugar- continue beat .


- Add eggs and vanila.


- Bake.


Tips: resepi ni akan menjadikan kek padat dan lemak. Jika nak kek ringan dan lembut (fluffy and smooth), asingkan putih telur dan buat meringue. Sebelum dibakar, kaup balikkan meringue ke dalam adunan


Blueberry sauce/ pie filling


  • 2 cups blueberries ( frozen or fresh)

  • 1 cup sugar

  • 3 tbs corn starch/ 6 tbs flour

  • 1/2 grated nutmeg

  • 1/2 tsp grated lemon peel

  • 1 cup water

  • 2 tbsp lemon juice


- Mix all the ingredient (until they coat gradually) (except blueberries and lemon juice ) in saucepan. Bring to boil, add blueberry - cook 3-4 minute until clear and thickened. Stir constantly but carefully to prevent berries from crushing. Remove from heat, add lemon juice. After cheesecake done, apply on top to cheesecake.



Husna, selamat mencuba~~~~ nanti kakiza balik, buatkan untuk kakiza.hakhakhak.. Oh ye.. kek coklat si Haziq tu lagi sedap dari kakiza. Nak resepi jugak ke? =)



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 comments:

AnaWahab said...

Salam kak izza,
ni Anhar, adik huda..
geram sangat tengok resepi resepi kak izza ni..wat an lapar..hahaha..
nak cakap kak izza terer gile masak (= suh huda belajar dari kak izza

Ummi Hanie said...

salam izza,

alahai rajinnyee dek non ! bertuah cik abam dier...;p

nnti akk nk try resepi2 ni akk refer blog izza yer...thnx 4 sharing dek ;) so yummy !

annie said...

za, balik m'sia nnti wat tuk ani ye.. :P

shedapnye.....tgk

Kopiah Senget said...

Bro/Izza:

Aku mengidam kari kambing ni bro hahahhahaha makan kat kedai tak sama and tak puas macam makan kat rumah huhuhu

Apa2 pun nice try... aku dah lama tak berasapkan dapur rumah aku hahaha

whose_na said...

kak iza, thanx....
hihihi...kek coklat haziq wat kak iza pernah rase ke?
husna nk blaja wat choc moist cake
slalu try x jd2 pun
ok, nnt cuti sem husna try
xtau jd ke x....sukatan kak iza gne oz, huhu...nk kne convert dulu unit ni.

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan