RSS

Kekangan masa~

Bismillahirahmanirahim


Lepas je solat zohor tadi, saya ambil keputusan mengadap pc, kebetulan Iman tidur.. biasanya bila Iman tido, saya pun tido sekali dengan dia. Tadi saya buka blog kak Hanie.. ya Rabbi.. baru je masuk 2 hb Nov, dah 4 entry dah.. ghajin betui kak hanie berblogging.


Entah kenapa nafsu berblogging saya semakin hari semakin berkurang. Nak tengok blog sendiri pun malas, apatah lagi nak berblog walking. Tak hairanlah, tak ramai yang duk buka blog saya ni. Nge~~~~


Bangun pagi saya terus masuk dapur, buat sarapan.. Yeeee.. saya jenis yang suka makan heavy, ataupun saya jenis yang memang perut kena breakfast, tak kisahlah nasi goreng ke, mihun goreng ke, pancake ke, paling malas saya makan roti je. Kadang-kadang, baru je masuk dapur, Iman dah jaga.. Iman pun sama macam ummi dia, bangun pagi terus nak makan! Lapar sangatla tuh.. Tapi, saya bagi je cereal pada Iman. Kalau dia lapar lagi, bagi jela nasi goreng. Tu pun kalau saya masak nasi gorengla.


Kalau balik KB, kami memang jarang makan roti.. kami makan pagi dengan nasi kerabu, nasi berlauk (lauk ikan tongkol gulai kuning), atau nasi dagang atau macam-macam makanan heavy! Nasib baik saya dapat suami yang makan nya pun, heavy macam kami. ~~


Lepas breakfast, terus saya masak.. sebab apa.??? sebabnya masa ni la channel Disney tu hidangkan cartun yang best buat Iman, tak pun channel Nick. Sambil main, sambil nyanyi, sambil makan.. Apa-apapun asalkan tak kacau saya memasak. Kadang-kadang sepah saya bagi sudip-sudip, bekas-bekas dengan harapan dia tak kacau saya masak!


Makan tengahari kami biasanya jam 12, lepas tu baru saya kemas rumah, mandikan Iman dan biasanya selepas mandi dia terus lena.. Lena sambil sikat rambut, lena sambil pakaikan baju.. Yang hairannya, bila tido malam susah pula. Jenuh kena offkan semua lampu, tv kena offkan suis sebab dah pandai picit-picit tv. Itu pun kadang saya terlena dulu, baru dia datang sebelah main-main dan lena..


Dah lepas zohor, saya kadang ngaji atau kadang ngantuk.. nak tido.. Bangun-bangun dah dekat asar, (read: asar jam 359 pm). Lepas solat asar, saya bawa Iman keluar jalan... 530 balik terus saya siapkan makan malam..


Seusai makan malam, dah dekat isyak.. kami tunggu isyak. Biasanya lepas isyak mata saya dah kuyu... jarang saya tido lebih dari pukul 11. Paling lewat pukul 10 tu saya dah lena.. Hah.. bila masala saya nak mengadap pc dan berblog? Facebook je saya sentiasa buka walaupun sekejap. Ekekek....


Kalau perlu, saya mengadap pc sbb duk cari resepi atau artikel-atikel berkaitan. Itu pun Iman ada atas riba. Wah~~! saya betul-betul sibuk. Cewaaaah.. mengalahkan orang bekerja. Ekekeke...





Saya yang kengkonon sibuk~~ hahahahaha..



p.s: entry yang entah apa-apa~~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 comments:

annie said...

za, samela mcm ani..tapi ani malas lebih sikit dari za.

eh, ani selalu jenguk blog za tau,cume kekadang tak drop komen.xtau pe nak tulis.

iman semakin comel, za macamane?? lame tak letak gambar za.letakla.dah tgk anak ada???sebijik macam ada..hihi.nanti korang sume berkumpul kat penang kan??

alamak, dah jadi mcm page sendiri pulak.nak ym za mesti waktu ani free za tak free.kat sini jela tempatnye nk contact dgn za.ani tak suka tulis kat FB.apepun mmg rindu nk berborak dgn za.

sorry ye za, buat macam rumah sendiri pulak. Take care ;)

mmuah!mmuah!

Ummi Hanie said...

salam izza...

mcm yg akk penah sebut le dulu...time mngandung awal2 tu..mmg xbrnafsu nk update blog...kpale penin manjang...mood pun ilang...cmno?
ni baru bbrp bulan yg akk aktif berblog dan bw (blogwalking)..bw ni leteyy tau...xlalu akk nk bw sakan...org lain lg sakan..tp hasilnye trafik blog akk dah maintain jugakla dlm 100 lebih visitors ke atas dlm sehari..alhmdllh...;p

sonok bace diari izza ni...keep it up..anggaple diary...

.:mUnies:. said...

kalu ade entry baru, mesti muni singgah bace..hihi..sbb muni letak dalam listing blog, so senang nk tau org tu updated leh terus bace...baby macam mane? sihat semuanye?..rajin gak izza masak, kan..buat cendol, itu dan ini..larat lagi tuh

Wasatiah Gurlzz said...

salam ziarah..Izza sihat?...take care yer...

fatonahHairil said...

salammm...
gitu la izza..kalo beranak kecil ni...hihihi...nanti dah 2 lagi pening...(eh itu kes akk la.. *wink*)ekekekek...
asal on pc, sorang nak tekan keyboard, sorang nak lagu sepohon kayu, nak thomas, nak car...nak mcm2 lah...akhirnya off pc layan tv plak...hehehehe....

NURUL IZZA said...

annie: awat panjang bebenor komen? rindu eh ;p

kak hanie: iza kalau ada mood je nk BW..xmampu.heheh

munies: bby alhamdulillah sihat2 je. rajin ke x ke, still kena masak.hehe =)

hidayah: awat xleh buka blog dayah? nk tego kt fb pun xle....

kak fatonah: salam akak, heee~~ samala.. Iman dh rajin sgt skg ni.. time dia tido blhla sekejap =))

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan