RSS

Nasi Beriani..

Bismillahirahmanirahim


Kali ni nak bercerita pasal nasi beriani. Kadang-kadang... setiap hari Jumaat, Raihan atau anak-anak dara suka sangat datang lepak rumah saya lepas kelas. Bila dah ada tetamu, ada jela benda saya masak. Kadang nasi tomato, kadang nasi ayam, kadang nasi biasa je.. kata abgfiz kena bg tetamu makan walaupun sedikit..

Bila tiba waktu malam, selalu je saya ke rumah anak dara kebetulan hantar Raihan balik.. dah tu bila sampai, selalu saya tanya..


" Dah makan ke belum semua?" atau "masak apa hari ni?" atau dengar je ada yang merungut.. "Kakiza... laparla, tak masak apa pun lagi.." atau ditanya Raihan " makan apa?.." Bila dah dengar macam tu, kesian la pula... yela kami dah kenyang, diorang kadang-kadang baru balik library masuk rumah tak sempat nak masak.. kebulurla jawabnya...

Hari Khamis lepas, abgfiz duk ym saya katanya nak makan nasi beriani lauk kambing. Dah lama tak makan kari kambing, dulu ada Suhaizi rajin buat kari kambing. Nak cerita.. memang kari kambing dia sedap! Tak berbau dan lembut je.. Lepas tu, abgfiz kata... "ajakla budak-budak bujang makan kat rumah. Abg ajak zaki satu family dan Sumardi (from Brunei).."

Jadi semalam, selesai je kelas..anak-anak dara datang rumah naik bus. Si Fatin datang kol 130 petang, Raihan pula jam 230 ptg, si Ain dan Irfan tiba jam 4 petang. Sempatla jugak budak-budak ni tolong saya kemas rumah, basuh pinggan.. dan yang penting, main dengan si Iman.
Jamuan bermula lepas maghrib, jam 7 mlm (read: maghrib jam 626 mlm). Menu malam tu, nasi beriani + kari kambing + acar + kari dalca + ayam bakar + cendol + puding jagung + spageti. Cendol tu si Raihan buat, saya masak santan dan air gula melaka je. Tiba kak Nadiah, dibawanya kueh lopez. Kembung perut makan makanan banyak.










Terselit gambar cendol, lupa nak snap awal-awal




Iman yang sangat sibuk, dengan ayah orang pulak tu

p.s: entry akan datang saya share resepi kari kambing tu..


p.s: irfan, fatin , ain, raihan, terima kasih sebab tolong kakiza. lain kali tolong lagi. ;p


p.s: kak nini, tahniah ..selamat berpantang dengan jayanya. sempat lagi berchating tadi. Tak pe, cerita nanti sambung di blog

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 comments:

AshAnas said...

izza, dah lama nya akak tak jalan2 sini... akak jadi mcm izza jgk awal2 pregnant ni... cuma x seteruk masa alah pregnant anas dulu...

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan