RSS

Nutrition For Breastfeeding Mom~~

Bismillahirahmanirahim..





From: Nurul Izza Sent: Sunday, May 31, 2009 12:15 AM

To: mconfinement@baiboo.com.my

Subject: confinement at oversea


assalamualaikum Dr faridah,

Saya akan melahirkan anak sulung pada July 2009 dan akan melahirkan di USA dimana suami akan menjaga. Jadi bagaimana berpantang makanan di luar negara yang rata-rata susah untuk mendapatkan ramuan tradisional? Bagaimana dengan kata orang tua- tak boleh mengambil pemakanan yang sejuk seperti lobak putih dan kubis walhal apa yang saya tahu sayur itu boleh memperbanyakkan susu ibu. Bagaimana pula dengan meminum air susu segar? Adakah ia memudaratkan? Bagaimanakah caranya untuk memperbanyakkan susu walhal saya tidak berurut? Cuma set bersalin dan bekung dihantar oleh ibu dan mertua. Harap Dr Faridah dapat membantu.

Terima Kasih.

Nurul Izza Abdul Aziz

Lincoln, NebraskaUSA



Wa'alaikumussalam Nurul Izza, Tahniah anda hampir nak bersalin. Cara berpantang di luar negara agak berbeza dan tak sepatutnya menimbulkan masalah untuk ibu. Ramuan tradisional ada dijual di Malaysia dalam bentuk set. Mungkin boleh order online spt set Nona Roguy. dll. Jika sukar mendapatkannya disebabkan undang2 import/export, maka boleh usaha cari barang lain sbg ganti. Untuk mencuci, boleh gunakan sedikit garam kasar/halus (1 sudu kecil utk 1 baldi).
Rendam bahagian sulit dalam air garan untuk cepat kecutkan alat sulit yg terkoyak atau setelah episiotomi. Luka mudah sembuh. Buat setiap kali sebelum mandi atau selepas kencing/berak. Untuk mandi, gunakan spa salts yang wangi, dan gosok buang daki di badan. Minta suami tolong gosokkan spa salt. Bilas dan mandi. Untuk rambut, guna syampu wangi (Wella balsam atau Pentene milk-honey, etc). Gunakan body lotion yg wangi. Untuk pakaian, pakai bengkung dulu kemudian pakai baju longgar. Untuk makanan, makanah spt biasa, tapi tambah oats, buah-buahan dan sayur-sayuran. Rebus dan buat bubur oats, tambah gula, madu dan pisang atau epal rebus. Makanlah buah-buahan kegemaran anda. Bagi sayur-sayuran, rebuslah dulu supaya fiber/seratnya hancur elok, baru makan. Elakkan sayur mentah sebab fiber/seratnya buat kembung. Makanlah sayur supaya hemoglobin dlm darah mencukupi dan anda tak letih. Terus makan pil antenatal walaupun selepas bersalin. Ia bagi mengekalkan iron/ferum/Fe bagi membuat hemoglobin. Jika anda nampak pucat dan sentiasa rasa letih, ia tanda hemoglobin tak cukup. Sekali sekala makanlah daging untuk tambah darah. Minum banyak air untuk dapat banyak susu. Minum fruit juice, Milo, air coklat, dll. Elak teh & kopi sebab ia buat anda banyak kencing. Makan & minum 30 minit sebelum dan selepas menyusu bayi. Banyakkan rehat supaya pengeluaran susu tidak terjejas. Selamat Bersalin
.

Faridah







Ini email yg saya dapat setelah bertanyakan makanan pantang kepada Dr Faridah di baiboo. Jadi, kepada yang berpantang, makanlah makanan yang berkhasiat untuk menghasilkan susu, juga untuk kesihatan kita.



Dibawah ni saya copy dari article breastfeeding yang dapat dari newborn class.


Tips


# drink water or juice when thirsty

# try not drink more than 1 or 2 drinks each day with caffeine, such coffee and soda pop ( Alhamdulillah ummi memang tak minum kopi, Nescafe, dan air soda –air gas)

# you can eat almost any food when breastfeed. If baby act fussy and uncomfortable after u’ve eaten a certain food 2 or 3 times, do not eat this. (takat ni Iman ok je ummi makan apa)

# No heavy or regular drinking alcohol (of course ummi tak minum)

# any medicine or drug – as advice from doctor


If mom which want to improve blood iron, must eat foods with rich iron ex: liver, red meat, poultry, dark green leaf, whole grain bread and cereal. Foods high in vit C also help the body absorb iron. Caffeine in coffee and colas and the tannin in tea can reduce iron absorption. Drink juice or eat citrus foods with your meal. Calcium also can break iron. So, do not take milk with the iron food. ( Ummi liat sangat nak minum jus. Sebab tu, jus dalam peti bersepah, sampai tak muat peti. Ayah selalu bising ummi tak minum..tapi perut ummi kecik kan, nak minum susu lagi, minum jus lagi, nak minum air masak lagi.. Tapi ummi memang kena minum sebab ummi memang low iron)


Good nutrition choices for breastfeeding mothers

# Grain, cereal rice, pasta – 6 - 10 per day -

# Vegetables – 3-5 cup per day – raw leafy vege such lettuce, spinash, broccoli, cauliflower, vegetables juice, such as tomato juice (ummi memang suka sayur tapi sawi, karot, ulam-ulam paling ummi suka)

# Fruit – 2-4 cup – fresh, cooked, canned fruit, peaches, pears, melon, nectarine, apple, banana. Pick at least one fruit with high vitamin C such, strawberries or orange each day. ( ummi liat sikit nak makan, kalau strawberi ummi suka sangat)

# Meal, Poultry, Fish, Eggs, Dried bean, Nuts. – 2-3 serving each day – cooked meat, fish, cooked bean, tofu, sunflower seed ( lot of iron) peanut butter, pumpkin. Nut and peanut are high in fat so use sparingly ( ummi makan daging dan ayam, kadang ikan salmon. Ummi suka sunflower seeds tu, peanut butter pon ummi je makan. Ayah tak pon dan ummi suka sangat tofu, tiap hari ummi goring masuk dalam sayur ummi..sedap..)

# Milk, yogurt, cheese - 4 serving per day – 1 cup milk, 1 cup yogurt, 1 cup buttermilk, custard pudding, ice cream, ice milk ( ummi liat sikt nak minum susu banyak-banyak ni. Kat Malaysia ummi suka minum tapi kat sini liat sikit..)

# Fat, oil, Sweets – Use sparingly, these are the “sometimes” foods as cookies, cakes, candy, salad drasing, mayonnaise and ice cream. No need to meet daily nutritional. (ummi tak berapa nak makan benda macam ni. Cookies tu makan yang oreo je ;))



p/s: semoga dapat menjawab soalan kawan-kawan yang BF. ok?




Kat atas ni makanan yang ummi dapat dengan program WIC tu. Tengokla.. juice punya berlambak di peti ais, tak larat ummi nak minum. Ayah memang tak minum.. Kepada sesiapa nak sila datang rumah amik je.. ;p

# 100% juice tu dari buah yang diperah dan tidak dicampur dengan gula. Sangat bagus tapi.. adeh..kalau oren tu masam ohhh.. Kena campur dengan air. Tak perlu masukan gula sebab dah sedia manis..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 comments:

Nida said...

Thanks ye Izza atas info yg berguna.. ni yg buat Mak Su tak sabar2 nak tambah lagi ni..hehe

yatie chomeyl said...

bestnye dpt byk us..nak sket mulih?

lina said...

waaa..smpai tk larat minum jus tu...nak2...sejak bla abg fiz tk minum jus nih..hehe

NURUL IZZA said...

MAKSU: hah..bila lg tuh maksu..anis pun dh besar.pak nep xsbr2 dh tu ;)

yatie chomeyl yang mmg comey: kalu duk sini dh lama dh bg..sungguh! :)

lina; mana nk larat lina..byk tu..us tu perlu dilate dgn air biasa..so kalu satu botol tu mmg 2-3 bulan nk hbs. abgfiz mana minum..jus yg cmpur gula yg beli tu minum pulak..cornflakes tu smpi 6 kotak.xtermakan..adeh...meh sini la..nk je pos kt msia..ehehe

Ummi Hanie said...

nice sharing Izza.. i likeee :)

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan