RSS

Anak~

Bismillahirahmanirahim


seorang anak menyedari erti sebenar kasih ibu bapa setelah dia sendiri mempunyai
anak. Jangan sesekali memungkiri kasih terhadap kedua ibu bapa kita kelak, anak-
anak akan memungkiri kasih kita

Anak kan.. besarkan anak memanglah banyak sangat cabaran (ni baru sorang anak, mak kita- orang dulu-dulu 7, 8, 9 anak dan ada yang lebih 15) Entry di blog kakhani sangatlah menyentuh naluri keibuanku ni. Tatkala membaca entry itu sambil merenung anak yang berada disebelah. Sayu je. Teringat pula pada kedua ibu bapa dan mertua.

Melayan Nurul Iman terkadang amatlah menguji kesabaran. Sebenarnya Iman bukanlah jenis bayi yang asyik menangis dan susah. Pada awal kelahiran, Iman asyik berjaga malam. Kata doktor, bayi ketika dalam perut ibu- waktu siang adalah waktu dia tidur dan waktu malam waktu dia berjaga. Sewaktu mengandungkan Iman, waktu siang Iman jarang aktif. Hanya apabila setelah saya minum air atau makan, baru terasa gerakan dia. Tapi pada malam, iman sangat aktif sehingga tidur malam saya terganggu. Senget perut, ke sana kesini dia. Lucu juga bila merenung perut tatkala Iman bergerak aktif.

Sekarang, Iman senang. Dia hanya menangis apabila lapar, atau nak tidur atau minta diteman. Bijak ni Iman.. bila tengok umi mengadap pc je, mulala..duk 'eeekkk... arrk...' sahla tu, nak kita berada tepi dia sembang dengan dia. Dah duk sebelah Iman, mulala gelak-gelak gembira. Pandai ni.. Alhamdulillah, agaknya dia tahu umi dia je yang ada dalam rumah ni. Senang la kerja umi. Bila memasak dia diam je dalam playing gym tu. (kadang menangis juga tapi umi buat dekk je sebab nak siapkan makanan) Lepas umi buat tak tahu faham pula dia umi sibuk, diam je. Main sorang-sorang sambil hisap kedua belah tangan. Entah apa yang sedap menghisap jari. Agaknya ikut umi waktu kanak-kanak la ni. Umi dulu hisap ibu jari sehingga umur 10 tahun. Macam-macam atok letak supaya berhenti hisap jari tapi tak jadi jugak.;) ~Like mother like daughter~~

Malam tadi cadang nak lipat kain, tapi Iman asyik mengamuk. Layanla sekejap Iman. Dah tu, bila tertengok tudung. Terfikir nak pakai kan pada Iman. Bila sedang duk cuba pakai kan tu, Lucu pulak.. Dok gelak je umi malam tadi. Iman yang mengamuk terus gelak sekali. Entah dia faham tau tidak. Meh layan gambar Iman ni.










Bila dah pakaikan tudung, nampak comey pulak. Biasa muka Iman, orang cakap muka laki (ade ke patut~~???? Katanya Iman nama laki..mana ada...) Bila dah pakai tudung ni, muka perempuan pulak. Comel sangat. Wakaka. umi puji anak sendiri. Yela, mana boleh kita cakap benda tak elok pada anak, sebab itu jadi doa.

Kadang waktu malam Iman tak nak tidur, umi dengan mata tak boleh nak buka.. marah pada Iman. Tapi apabila dia tengok umi marah, die gelak ketawa pula.. Ya Allah, nak marah tak jadi pula. Itula anak.. dialah racun dialah penawar.

p/s: bila khatam buku 'keluarga bersendikan taqwa-Dr 'aidh Abdullah' terfikir, bisa kah aku mendidik anak sebegini???

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

8 comments:

Ummi Hanie said...

ohh terharunye name akak dan blog diabadikan dlm entri ni..
akk wat entri tu dlm keadaan pening kepala dan tensen..haha..
insyAllah,Izza seorg umi yg baik..
bam2 btol si Iman..same mcm Zaid dan baby2 akk sebelum ni..akk pun ade nama Nurul Iman dlm list tau..hehe..mmg minat sgt name tuh

aNNa said...

umi dan iman..sama2 cumeL!

NURUL IZZA said...

kak hani: zaid bum2 kot~~;)

ani; ahaks..

*blushing*

NURUL IZZA said...

eh ejan! haha silap..serius ingat ani..kate nama AN kat depan..adeh maaf yaaa

annie said...

hikhik! im here...!!!
wa!!..terharunye za ingat kat ani.2-3 hari ni bz dgn workshop..hehe

btw,cik iman cun!

yatie chomeyl said...

tomey nyer iman pakai tudung

NURUL IZZA said...

ani: eleh pesan!bz sgt ye cik ani nih..

yatie chomeyl: tomey kan? haha puji ank sendiri ;p

puan punyer said...

Maisarah poon org ckp cam muka lelaki, Habibullah lak cam muka pompuan. agaknya lelaki ikut mak, pompuan ikut bapak kot mukanya... hehe x kisah janji zahir dan batin sempurna macam jantina mereka

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan