RSS

Bersyukurlah~

Bismillahirahmanirahim




Entry kali ini sedih sedikit. Ehe.. Hari ini nurse (nurse student) datang ke rumah. Dalam jam 1030 macam tu, kebetulan pada waktu itu, saya tidur. Malam tadi jam 11 Iman jaga dan tak mahu tidur. Kalau diam tak apa la. Ni.. die menjerit-jerit pulak (tak menangis) Adehh. Dahla tu nak main. Gelak-gelak pulak tu. Entah apa yang seronok! Umi ni pulak, tak boleh tidurla bila Iman jaga. Jam 3 baru dia nak tidur.



Berbalik pada nurse tadi, namanya Candy kot. Lupa la..sebab susah bebenor nak ingat namanya. Seperti biasa, berat Iman ditimbang, sembang-sembang dan kebetulan hari ini hari terakhir dia ke rumah kami, jadi banyakla saya bersembang dengan dia.



Candy seronok datang rumah kami, sebabnya? Kami tak mempunyai masalah. Kebanyakan client nurse dari health department ni, semuanya bermasalah. Bila saya tanya masalah apa, Candy bercerita..



" You know what, there is a lot of client which drug addict, alcoholic, tobacco addict, stress mom, physical abuse etc etc. Its not just teenagers but it happend to mom with kids and baby. My friend work in Saint Elizabeth Medical Center in labor and delivery room. Every day, she saw many of mom in drug addict (meta, cocaine) have to separate from her babies because of addiction to drug. She always saw babies in addicted from cocaine bexause of her mom use cocaine when she's pregnant."







Sedih tau bila dengar kisah sebegini. Sebelum mengandung dulu, saya selalu menonton Intervention di A&E.




Intervention™ is a powerful and gripping television series in which people confront their darkest demons and seek a route to redemption. The Intervention Television series profiles people whose dependence on drugs and alcohol or other compulsive behavior has brought them to a point of personal crisis and estranged them from their friends and loved ones. Each Intervention episode ends with a surprise intervention that is staged by the family and friends of the alcohol or drug addict, and which is conducted by one of three Intervention specialists: Jeff VanVonderen, Candy Finnigan and Ken Seeley. Intervention™ raises awareness about the alternatives and treatment options available to those who suffer from an alcohol or drug addiction, and gives hope to families who have nowhere left to turn





Saya seakan tidak percaya wanita dan perempuan serta gadis adalah antara paling ramai yang berkecimpung dalam bidang ni. Takut pon ada. Satu kes, dimana anak-anak mahukan ibunya kembali pada asal- dimana ibunya seorang alcoholic. Sangat menyedihkan, ibunya minum arak seperti minum air masak biasa. Mabuk setiap masa. Oleh kerana tidak tahan dengan sikap ibunya, suami dan anak lari meninggalkan ibunya. Ada tu kes ibu dan anak sama-sama gian pada dadah- heroin. Takutnya bila menonton kisah ini. Tapi setelah mengandung dan bersalin, saya tidak lagi mengikuti program ini. Nau'zubillah..


Kata Candy lagi, bila dah sentiasa gian dengan dadah, susah nak berhenti tau. Syukurlah kita dilahirkan dalam agama Islam yang mengharamkan benda-benda sebegini walaupun ramai mereka yang terjebak. Syukurlah kita dilahirkan oleh ibu yang sangat menjaga kita, syukurlah kita mempunyai ibu bapa yang baik, syukurlah nikmat yang dikurniakan.


Last but not least.. Candy cakap pada Iman..


"Iman, U're lucky becoase you have awesome mom.." Ehe (blushing)..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan