RSS

Emosi baby~~ emosi ibu~~

Bismillahirahmanirahim





Dah lama tak update, mood tak datang, tak ada masa. Ececce.. masa sebenarnya ada, cuma masa penuh dengan Iman. Bukan tak nak biarkan Iman main dengan sendiri, cuma.. dia dah pandai segala-galanya sekarang. jadi harus selalu tengok dia. huhu..



Minggu lepas, visited nurse datang rumah, sebenarnya Megan (visited nurse) nak tengok pasal rash Iman je, dia risau kalau Iman allergic dengan makanan. Sambil-sambil tu saya sembang-sembang dengan Megan. Kadang saya risau, Iman kalau dia sedang merangkak ke meniarap ke mesti jatuh, jatuh tu selalu je kena kepala dia. Jadi saya tanya pada Megan, kepala Iman. Kata nya, baby biasala jatuh tapi jika bayi jatuh dia menangis, insyaAllah dia selamat. Kalau jatuh bayi tak menangis, itu masalah. Mungkin ada pendarahan dalam kepala..



Tanya saya lagi, Iman ada jugak terhantuk kepala di kerusi, tapi tak menangis. Kata Megan.. sebenarnya.. emosi ibu mempengaruhi emosi anak. Contoh, kalau anak tu terjatuh dan kita terkejut lantas buat mimik muka terkejut, anak pasti menangis. Menangis bukan sebab sakit (kalau sakit tu mungkin dah awal-awal menangis) , tapi disebabkan oleh raut muka ibu/ bapa yang membuatkan dia takut.



Katanya, Megan baru je lepas seminar keibubapaan. Dalam satu slot, penceramah tayangkan video berkenaan dengan bayi dan ayah. Ayah sentiasa bergurau dengan bayi, sentiasa ceria tetapi tiba-tiba ayah tunjukan muka garang pada bayi. Terus bayi tersebut menangis dan tak nak didekati ayahnya. Kebetulan, ibunya mengalami postpartum depression, asyik menangis serta blue sentiasa (moody). Bayi tersebut diberikan pada ibu nya namun, bayi tersebut langsung tak mau, tengok pun tak nak.



Jadi, Megan cakap.. kalau Iman jatuh dan tak menangis, jangan kita tunjukan riak muka risau dan takut. Sebaliknya.. kita cakap.. " Oh honey. you're ok..." Jadi Iman pun secara tak langsung, dia tahu ibunya tak marah atau risau. Gitula Megan cakap.. Tapi..kadang saya memang risau, mana la tau ada cedera mana-mana. Huhuhu~~


Iman dah masuk 7 bulan.. yeay! cepatnya masa berlalu.. Iman sekarang dah pandai duduk tanpa sokongan lagi. Kalau sebelum ni, duduk asyik bongkok je atau sekejap duduk dah jatuh ke tepi. Iman juga dah pandai merajuk dan marah, juga nak ummi sebelah dia je. Kalau umi nak ambil wuduk sekejap je, mesti menangis dan terus merangkak ke pintu toilet. Huhuhu..
















Muka dah bosan.. tak mau layan ummi yang asyik ambil gambar Iman je ~~




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

15 comments:

Chik Na said...

bagus betul nurse kat sana kan..rajin lak datang buat follow-up kat rumah...

yatie chomeyl said...

btul doh, lo ni klu baby SN jatuh..ore buat senyap jah..buat x caro, buat x kejut..jadi dio x teriok lamo la hehe

LanaBulu said...

Detik2 yg paling best bila melihat anak membesar didepan mata...
Tahniah dan selamat menambah member baru...

Ummi Hanie said...

nice info , izza ! i like it..penah dengo sebelum ni tp xberapa jelas..iza bgtau sini,baru le lebih jelas ! hehe...ekceli time kita mengandung pun ,bby boleh absorp emosi mummy dier..so kita x digalakkan selalu murung/moody time mengandung,sbb takut2 nnti anak tu jadi seorg yg asyik moody je bila dah besor nnti..

ish geram lak tgk iman ni. rasa nak bagi je main dgn zaid tp jauh bebeno.aha,zaid pun dah boleh duduk tanpa sokongan..suke tgk ! mcm anak patung kan

ibu emy efy eqy said...

cepatnya iman dah pandai duduk. tahniah iman!

anak akak masih duduk senget2 lagi.

Nida said...

Sekejap je masa berlalu.. rasanya baru semalam tengok Izza buncit.... hehe

fa10 said...

biasala tu anak sulung, jatuh sikit pun kita risau bukan main lg. nnt dah besar sikit kurang la risaunya, baby pun dah makin kuat dan aktif

ummiKhayra said...

rajinnya nurse dtg melawat je.. bestnyer... kt msia takde benda2 gini, unless kita ke klinik.. :) akak pun, klu khayra jth and dia tak nangis, akak bia je.. ckp Khayra ok tak?hiohihihi sbb dulu2 klu kita jerit gak, dr dia tak nangis terus nangis.. :P

iman makin bam3 la... comeiiiii

aLyNnZ said...

owhh klau jatuh anak menangis lebih baik dr senyap..alin ingat klau senyap tandanyer anak x sakit..

congrates iman dh pandai duduk..ish cutenyer iman cenyumm..
bdn iman semangatnyerr...dh brp kilo skrg?

aLyNnZ said...

iman wat reaksi memek muka kecik kn mata sama lar cam danish..

NURUL IZZA said...

chik na: aah nurse selalu dtg rumah.apa2pun iza call dia mesti dialayan.best..

YC:tuhla tapi gak key, bimbe jugok benarnyo..haha

LB: alhamdulillah tapi adik Iman tggu dulula..

UH: zaid tu geram sgt dgn dei..bam bam bam..hihihi..

ibu emy efy egy: senget2 tu dh cepatla tu..satg mmg duduk betul2 la tu =)

maksu: hahah cepatkan? tula rs br semalam duk muntah2.

fa10: tula risaukan? tp dah 2-3 mgkn risau juga tp kurgla kot

alynnz: badan iman yg lepas berat 18 lb.xpasti pula skg berapa. danish mmg sepet mata geram jeeeeee nk picit2 pipi dei yg gebu lg montel tuh

Atif said...

ololo..comeynye iman..muka bosan tuh..cute..geram nengok pp die..eee

annie said...

iman pandai wat mimik muka yg pelbagai... cute!

puan punyer said...

iman nya pipi tu memang buat akak geram. agaknya klu jumpa mau akak gomol pipi iman nih ngeeeeeeeee

aNNa said...

info menarik (walaupun ejan tade baby lagi) hehehe.

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan