RSS

Iman tak Bf dah..

Bismillahirahmanirahim








Hehe.. kelakar kan tengok gambar dia kat atas ni? Sebenarnya gambar tu saya ambil tika saya sedang masak. Tiba-tiba dia terbariing guling-guling bawah meja study abgfiz. Dan dengan tiba-tiba juga.. dia tertidur! Kalau malam, payah betul nak tidur. Kalau siang, gitulah dia... kadang tu tengah berdiri pun boleh tertidur!!

Memandangkan Alin dan Yatie Chomeyl bertanyakan pasal Iman minum susu (bukan susu ibu lagi..) saya buat entry khas pasal ni. Pada awalnya, saya tak nak bagi dia minum fresh milk lagi. Tapi bila kami ke WIC, nutrition tengok saya sedang mabuk-mabuk dan tak larat je, dia lebih concern kesihatan saya berbanding breastfeed Iman. Lagipun, kat sini bila baby dah berumur lebih setahun, secara automatik baby diberi fresh milk (100% lemak dan vitamin D).

Pada awal, Iman memang langsung taknak susu segar ni.. try bagi.. hidu pun dah tak nak. Tapi lama-kelamaaan saya cuba bagi dia makan cereal + susu segar.. Alhamdulillah, dia makan semangkuk cereal tu. Cereal tu saya bagi cornflakes je awal-awal, lepas tu bagi honey oat (manis sikit). Alhamdulillah ... habis juga semangkuk.




Susu kami berdua.. yang merah Iman punya, yang biru saya punya.



Reduced fat 2%




Susu Iman, whole milk.. 100% susu



Agak-agak seminggu dia makan cereal tu, Iman dah suka pada susu segar tu. Bila bagi minum dengan cawan, alhamdulillah habis secawan. Lepas tu.. dah tak cukup secawan dah.. kadang-kadang tu sebotol 1 gallon tu 2 hari je habis. Asyik minum susu je... sehinggakan nasi pun tak nak makan!



Dan.. sejak duk minum susu tu, langsung tak nak susu badan. Saya perasan, sejak mengandung bulan ke 5 Iman dah main-main nak minum susu ibu. Agaknya rasa dah lain la tu.. Susu nya ada lagi, tapi Iman pula tak nak.




Honey oat



Kalau kat Malaysia, saya tak tahu susu apa yang terbaik untuk diberikan pada bayi/kanak-kanak . Kat sini, kami ada susu segar je. Susu jenama Dutch Lady, atau susu tepung sekali pun langsung tak ada, kecuali susu formula untuk bayi bawah setahun.






Sippy cup Iman..




p.s: Saya terpaksa berhenti disini, abgfiz nak guna buat kerja sekolah dia dan Iman nak tidur..




sambungan... (rasa nak menyambung je topik ni ;p)




Daripada Info di sini....




What do I need to know about feeding my 1-2 year old? At a year old, formula-fed babies can switch to whole cow's milk. It is important to use "whole" milk, because children under two years old need fat for brain development. One-year-old breastfed babies will benefit from continuing to nurse, for as long as both mother and baby are happy with the arrangement. Your baby should be joining you at the table for meals, and be learning about mealtime as family time. Family meals have many benefits for kids as they grow.




dan banyak info boleh dapat di sini...




Milk is an important part of a toddler's diet because it provides calcium and
vitamin D, which help build strong bones. Kids under age 2 should drink whole
milk for the dietary fats needed for normal growth and brain development. When your child is 2, you can probably make the switch to low-fat or nonfat milk, but talk with your doctor before doing so
.








artikel ni pun bagus juga




apa-apapun, saya masih memegang kepada falsafah 'menyapih anak sehingga 2 tahun'. Disebabkan saya sedang mengandung anak kedua sekarang, saya TERPAKSA tidak memegang kepada falsafah itu.Ekekeke...




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

9 comments:

Ummi Hanie said...

tahniah cik iman comeii...dah besor,nk dpt adik dah kann..;)

lawo le sippy cup tu..izza hantor sini satu ;)

wahhh...besor nyeeee bekas susuu..murah je sana kan?
besttt....

NURUL IZZA said...

kak hanie: hehehe..mekaseh untie~~

lawo ke? sini byk ade, mcm2 kaler.nak yg mana satu? hehe

susu tu? kami dpt freee je.. kalau beli 2 dolar lebih kot.. susu dia sedap...

yatie chomeyl said...

yg peliknyo nazhan ni, kat nurswry ok jah minum frehs milk dgn cikgu tp bilo kelik di rumoh..napok mommy terus mitok susu cap gantung huhuhuhu, x reti doh nk explain gano dgn Dr

ummu said...

assalamualaikum Izza
anak saya pula walaupun sekarang dah 2 tahun lebih,kadang2 masih teringat nak 'nenen' dia sampai ngamuk2,agaknya sbb anak lelaki kot
saya pun dah berikannya susu tepung, jenama Biomil.
p/s: ya Allah, Iman comel,senang nya tak kisah tidur kat mana2.

NURUL IZZA said...

yc: dio meme nok mummy diola tu..org sini xpehe2 bena..huhu

ummu: waalaikumussalam.. akak,
ada kwn pun mcm tu..dh lbh 2 thn pun masih nk nenen lg.. last2 letak nescafe bgtau tu spider(ank dia tkt spider), terus xnak.. klau x, dh 3 thn pun msh nk nyot2 lg..

aLyNnZ said...

thanks izza for this n3..comel nyer iman tido gaya gitu..biler teringat last time anak bf terharu sgt..rasa cam nak berpisah kasih..

fizhah said...

alololo iman, senang je nk tido mana2. comel jer.
iman dh stop bf yer? dia tau ummi dia xlarat kot. damia plak skrg lagi kuat bf. dia boleh than haus xnak minum fm. tp kalo htr nursery, xde pilihanlah.

lina said...

iman nampak tinggi...sian dia sampai tertido bwh meja..hehehe..nanti tak lama ada geng nak main...

NURUL IZZA said...

alin: memang alin, iza ms tahu pregnant tu nangis je keje sbb risau Iman pisah susu...sedih sebenarnya..

fizhah: fizhah, dh kena minum susu biasala..susu badan pun xde dh.skg colostrum je yg ada.mana Iman nak, rasa pun dah lain..

lina: Iman memang ikut gaya, ikut belah abgfiz..almaklumla kakiza comey orgnya.ekeke

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan