500 gm ayam
Bahan perap :
1/2 tsp serbuk kunyit
1" halia-diblend
4 ulas bawang putih-diblend
100 gm cili hijau-diblend
garam
50 ml jus lemon
cooking oil
1 1/2 tsp cumin seed (jintan putih..yeke??)
4 daun kari
1 labu bawang besar-chopped
1 1/2 tsp corrainder powder (serbuk ketumbar)
2 tsp crushed pepper
segenggam daun ketumbar (cilantro)
Cara:
Daun ketumbar dan bawang besar dicincang. Kesemua bahan perap diblend and diperap bersama ayam. Dalam periuk besar, tumis cumin seed sehingga garing dan masukan bawang besar yang telag dicincang. Tumis sehingga bawang kekuningan. kemudian masukan daun ketumbar, daun kari dan crushed pepper. Kacau dan masukan ayam perap. Masak dalam api perlahan sehingga ayam masak dan kacau sentiasa. Sebelum dihidang, taburkan daun ketumbar.
Sumber- Fauzia's Pakistani's recipe.
Tahap keenakan : enak..
2 comments:
ni masakan Malaysia ke us? hehe
hafsah..masakan pakistan..hihi..jauh berlari ke pakistan..huhu
Post a Comment