RSS

Makan, makan dan Iman~

Bismillahirahmanirahim



Jumaat lepas kami menghadiri jamuan makan-makan anjuran Department of Entomology. Tempatnya di The Waverly Social Hall dan kami tiba tepat-tepat jam 651 mlm. Sebenarnya dah lama saya tahu ada jamuan ni tapi kami sepakat tak nak pergi. Entah kenapa tak ada mood nak berjamuan.



Tapi jam 3 petang Jumaat tu.. eeeehhhhh abgfiz nak pergi pulak. Kami berdua pulak puasa hari tu, jadi kalut saya pikir nak bawa makanan apa. kalau tahu awal-awal bolehla saya prepare apa-apa yang patut. Last-last abgfiz suh buat apple pie. Sekarang ni saya betul-betul tak punya mood nak masak, tapi mood nak makan macam-macam banyak pula. Kebetulan Raihan datang rumah, saya heret dia sekali. Untung dia, datang sini boleh makan makanan dinner!





Pertama kalinya, saya suka dan teruja sangat dengan Food key ni. Biasanya kami diberi kertas kosong je untuk menyatakan nama makanan/jenis/level of spicy/ingredient makanan. Almaklumlah mat saleh ni ada banyak jenis alergi. Hari tu saya buat nasi lemak dan bagi saya takla pedas dan kami letak 3/10 untuk level spicey. Tapi bila mat saleh makan.... dikatanya 8/10. Hahaha.. nasibla sape yang makan hari tu..






Iman pula malam tu, ish ish.. aktif sangat.. Tak mampu saya nak kejar! Semua orang ditegur, semua orang disentuh. Sabar jela.. Golek-golek badan di lantai, dan boleh pulak dia masuk celah-celah kaki sesiapa yang sedang berdiri dan bersembang! Sudahnya saya biarkan je..






Ini antara dessert yang dibawa oleh para tamu.




Ini bahagian makanan berat : *beratla sangat.. hanya salad, chip, benda-benda merapu.. kalau saya, memang sah-sahla tak kenyang*




Saya makan mihun kak nadiah bawa dan salad yang pahit. Lapar betul malam tu!
Jangan tak tahu, saya dan Raihan antara yang beratur paling awal.. eh, apa pulak antara.. memang orang pertama ambil makanan~! Ehe..



Ni makanan round kedua saya. Ada pulak bergedil yang best..



Lepas makan-makan, ada acara cabutan bertuah, ada juga persembahan nyanyian dari para pensyarah, dan award. Saya tak ambil pula gambar.. Jam 9 lebih-lebih saya ajak abgfiz balik. Sebenarnya saya dah ngantuk sangat dah masa tu. Iman pun dah nak lena sangat dah. nak lena-lena pun duk berlari-lari lagi.





Iman yang mengantuk




************************************



Sekarang ni saya betul-betul mengidam nak makan roti canai. Gobek-gobek resepi, jumpala resepi yang senang. Tapi bila tang nak buat tu, susu pekat pulak tak ada. Last-last saya buat roti jala. Roti jala ni saya masih pakai tin yang saya tebuk tu. Adoiii.. rasanya dah sampai masa untuk saya minta mama saya poskan dari Malaysia. *padahal sama je, tapi entah kenapa saya dah malas nak guna tin tu..*



Adala rupa roti jala walaupun sebenar sangat tak cantik..



**********************



Ini pula permintaan Lina, saya dah jarang ambil gambar Iman. Hanya pada waktu dia buat sesuatu yang menarik baru saya terhegeh-hegeh nak ambil.



Inila kerja Iman kalau dibuka bekas mainan dia.. suka sangat kosongkan bekas tu dan masuk dalam bekas tu. Siap pakai tudung lagi tu.. Tudung tu tokwan dan atuk yang bagi. Asyik duk pakai saya punya je.. last-last saya pakaikan tudung dia sendiri.





Habis sepah rumah dengan mainan dia..



Bila saya marah dia, dia boleh pulak buat muka terkejut macam tu. Konon dia tak sengajala sepahkan rumah. Sabar jela...



Video kat bawah ni pun permintaan Lina.Untuk tatapan atuk dan tokwan.





video



*thank you versi Iman*



p.s: saya sedang merancang untuk buka online bisnes. tapi tunggu saya pakai dulu produk tu dan nak minta keluarga try, baru saya betul-betul buka..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

8 comments:

AnaWahab said...

Comelnya Iman kak Izza :)

AshAnas said...

Lamanya xjenguk iman.... Siannye izza nk roti canai... Xde jual yg frozen te dik?

lina said...

hehe..terima kasih kerna memenuhi permintaan ;p

suke tgk imn ni...comel..tak sabar nk jmpe dia.....

bisnes apa ni kak izza?suspen je..hehe

yatie chomeyl said...

brehi masuk dale basket, samo mace nazhan...meme budok2 brehi masuk dlm basket maine dio kot..habis maine punggoh duk luar kui3x
*comel muko Iman wat lolok terkejut tu* ;)

pinky mouse said...

muka terkejut iman sangat comel.. bisnes apa yang nak buat tu??

Ummi Salsabila said...

1.sedapnya makan makan..
2. Pandai izza wat roti jala.
3.iman comel mengemas sambil bertudung ( sama mcm aufa) hehehe.

NURUL IZZA said...

aNHAR: semua baby/budak comey anhar tapi bila time dia ber'akal'tu geram je rs. =)

kakshira: ada... tp entah kenapa dh lama xbeli..huhu

lina: kalau xkerana lina, kakiza mmg xnak buh video.sbb ni public kan. xpela..

bisnes tu? tggu nk confirm dulu.hehe

YC: heeiiiii..behi kubey-kubey...sakit palo tgk ghumoh kubey sbb iman..adoii

pinky mouse: hihi..tgggu ye..

ummisalsabila:

1. makan memang sedap kalau org lain yang masak.hiks..

2.pandai apenye...kat malaysia dh lama beli.

3.kemas smpi sakit kepala tgk rumah..adoiiiii

.:mUnies:. said...

tak di cabut plak tudung tu yer?

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan