RSS

Buah

Semalam Ifa mengajak ku ke Hyvee, untuk membeli. Kata Ifa, sekarang ada diakaun. Iya, semalam 1 dozen telur "large egg" only 97 sen. Murah aku kira.. Sementelah barang dapurku kehabisan, terus aku mengikut Ifa ke sana. Hyvee berbanding Walmart, barangnya lebih fresh dan banyak. Sayurannya banyak dan fresh tapi di Supersavers lagi fresh. Jadi, semalam aku ternampak buah yang tidak pernah aku lihat.. Gayanya seperti epal, tapi ada hijau..bentuknya ya seperti mango.. Jelas sekali itu adalah mango. Beza benar jika dibandingkan di Malaysia.

Dan semalam juga, aku telah membeli tepung pancake (ready made), tak pula aku cuba tapi kata Ifa cuba aja, kerana dia cuba agak enak. Jadi terus aku ambil tanpa melihat kandungannya. Amira ku lihat mengantuk, jadi terus kami ke kaunter membuat pembayaran.

Pulang, terus aku ke dapur untuk mencuba pancake ini. Nasib baik aku melihat dulu isi kandungannya, ternyata terdapat animal shortening - tallow and lard ( tallow=mutton or beef fat, lard = pig fat). Terus aku contact Ifa supaya jangan makan kerana haram. Jadi kami ke Hyvee lagi hari ini untuk memulangkan. Sedang aku ke bahagian pisang, terlihat oleh mataku ini harga pisang 39 sen per lb. Wah..murah sekali.. Jadi terus aku ambil 5lb dan membuat pembayaran.. Tapi pisang disini..ohoo..besar sekali..Kalau di Malaysia pisang nangka ye.. Ohuuu..aku tidak pasti kerana aku tahu makan aja, kenal pastinya tidak..wakaka..
p/s: strawberi juga beli semalam. Tapi dek kerana musim sudah habis (agaknyalah), buahnya sedikit masam berbanding summer hari tu..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

9 comments:

Siti Nor Ani said...

za,awat semacam je ani rase bile baca story za pg bli buah tu...macam org seberang je.kompius-kompius...nway buah2 itu kelihatan enak skali ye bu' :p

NURUL IZZA said...

oo ye kan ani...za dh terbiasa ckp indon kok bu..hahah..dh terbiasa sembang dgn ifa dan fmly-dr indon..hahah..

NURUL IZZA said...

tergulung2 za baca komen ani..hihi..xpe ani..kalu za duk sembang dgn kak ain ani tuh..sure terkeluar jepu pya..heheh..dh kata minat sgt jepun..

maryam izza said...

i like banana... kirim sebiji buah pisang ;)

Siti Nor Ani said...

sedapla nama maryam izza...wink2! =)

za said...

kak eja: boleh aja sih..hahah..pisang msia lg ranum kok..

ani:mariam izza tu kakak di USM, nama sedap,tuannya pon comey je..=)

maryam izza said...

za : waduh... kok bisa bicara bahasa indon ya buk! mau henggak kukirim bibik seorang ke sana sebagai teman jika suamimu keluar belajar hehe... kangan bangat sm loe sis! za pisang mesia nampak agak kecik lah berbanding pisang dlm gambar awak tuh hehe tapi yg pasti rasanya sm aja deh...

siti nor ani : tq... nama adik pun sedap juga... ada siti lagi... org yg bernama siti dengar kabarnya seorang yg nudah didampingi dan ~glamour~ wink2! =)

za said...

kak eja: muahahah..terguling2 za dgr kak eja omong endon ya..kok..za ngak mau bibik kerna aduh bisa ganggu in diriku sama suamiku..hahahah..xtaula kak eja..yg pasti za ni mmg suka pisang..kalu duk usm, g je sg 2 mesti bw balik pisang..tu selalu diejek oleh kak kirah tu..hahah.rs pisang ni mcm pisang nangka ek..ump gitulah kot..

ani : siti nor ani mmg sedap nama..ani = kelembutan..ump mmg sesuaila dgn watak ani tuh..hehe..ececece..kena puji nih ani dgn kak eja \...

maryam izza said...

za... betul lah buat ganggu je kalo ada bibik haha ;)
pisang memang sedap baunya pun maik aih wangi jer kan... bubuh dlm kek pun enak... ape cerita kirah eh sekarang? rindu kat kirohh

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan