Bismillahirahmanirahim
Sempena father's day hAri tu saya buatkan kek. Sebenarnya lebih kepada nak makan. Abgfiz kalau malam-malam korek dapur cari makanan. Kesian kalau asyik makan megi. Tapi dah lama stok megi tak beli, jadi saya buatkan sesuatu untuk dia makan waktu membaca/menyiapkan tesis. Cuma, seperti biasa saya akn kurngkan telur dan gula. Kek manis sangat saya tak suka. Terasa macam makan gula je. Jarang saya ke majlis- majlis gathering,, saya ambil kek manis.
Resepi ambil dari allrecipe. Dah lupa yang mana.. Saya tulis di buku masakan saya, jadi saya tulis jela kat sini.
4 eggs
1 1/4 vegetable oil
2 cups white sugar
2 tbsp vanilla extract
2 cups all purpose flour
2 tbsp baking soda
2 tbsp baking powder 1/2 salt
2 tsp cinnamon powder
3 cups grated carrot
1 cup chopped pecan
1- Preheat oven 350/175.
2- Beat together eggs + oil + white sugar + vanila.
3 -mix flour baking soda baking powder salt cinnamon
4- stir in carrot and fold in pecan. Bake 40-50 or until cooked.
Frosting
1/2 cup butter
8oz cram cheese
4 cup sugar
1 tsp vanilla extract
Combine butter, cream cheese, powdered sugar, vanilla. Beat until smooth frost the cooled cake.
Hiasan kek : Saya guna lebihan frosting. Garis-garis pink tu saya main hentam je. Dan ada sedikit lebih yang pink, saya campur sedikit dengan pewarna biru, jadila warna ungu. Konon macam seni tapi jadi horror pulak *scary* keh keh keh ^^
Nota kek saya : (altered) Saya gunakan separuh dari bahan-bahan ni. Vegetable oil saya gantikan dengan butter. Pukul butter sampai fluffy dan baru masukkan gula. Kacang yang saya gunakan kacang pecan, walnut dan almond (chopped). Dan sebab kerajinan saya, saya masukkan chopped dark chocolate. Kata abgfiz, sedap.
p/s: setiap kali saya rasa sedih dengan hal sekeliling, saya akn baca ini. Alhamdulillah tenang
Sempena father's day hAri tu saya buatkan kek. Sebenarnya lebih kepada nak makan. Abgfiz kalau malam-malam korek dapur cari makanan. Kesian kalau asyik makan megi. Tapi dah lama stok megi tak beli, jadi saya buatkan sesuatu untuk dia makan waktu membaca/menyiapkan tesis. Cuma, seperti biasa saya akn kurngkan telur dan gula. Kek manis sangat saya tak suka. Terasa macam makan gula je. Jarang saya ke majlis- majlis gathering,, saya ambil kek manis.
Resepi ambil dari allrecipe. Dah lupa yang mana.. Saya tulis di buku masakan saya, jadi saya tulis jela kat sini.
4 eggs
1 1/4 vegetable oil
2 cups white sugar
2 tbsp vanilla extract
2 cups all purpose flour
2 tbsp baking soda
2 tbsp baking powder 1/2 salt
2 tsp cinnamon powder
3 cups grated carrot
1 cup chopped pecan
1- Preheat oven 350/175.
2- Beat together eggs + oil + white sugar + vanila.
3 -mix flour baking soda baking powder salt cinnamon
4- stir in carrot and fold in pecan. Bake 40-50 or until cooked.
Frosting
1/2 cup butter
8oz cram cheese
4 cup sugar
1 tsp vanilla extract
Combine butter, cream cheese, powdered sugar, vanilla. Beat until smooth frost the cooled cake.
Hiasan kek : Saya guna lebihan frosting. Garis-garis pink tu saya main hentam je. Dan ada sedikit lebih yang pink, saya campur sedikit dengan pewarna biru, jadila warna ungu. Konon macam seni tapi jadi horror pulak *scary* keh keh keh ^^
Nota kek saya : (altered) Saya gunakan separuh dari bahan-bahan ni. Vegetable oil saya gantikan dengan butter. Pukul butter sampai fluffy dan baru masukkan gula. Kacang yang saya gunakan kacang pecan, walnut dan almond (chopped). Dan sebab kerajinan saya, saya masukkan chopped dark chocolate. Kata abgfiz, sedap.
p/s: setiap kali saya rasa sedih dengan hal sekeliling, saya akn baca ini. Alhamdulillah tenang
0 comments:
Post a Comment