RSS

Bila isteri dah tak lawa ~~

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Saya selalu juga 'share' video ceramah ustaz Kazim, artikel-artikel berkaitan, bukan sebab saya nak sharing (sharing pun ye jugak sebenarnya) tapi lebih kepada saya save di wall facebook saya. Sebabnya...... masa saya suntuk nak dengar ceramah-ceramah tu, jadi bila saya dah save di wall.. saya boleh buka bila-bila masa free untuk dengar ceramah dan baca artikel tu..

Kat bawah ni saya nak share artikel yang betul-betul menarik minat saya...


Bila isteri dah tak cantik.....
by
Mohd Azli Afandi on
Wednesday, November 3, 2010 at 10:51am



Untuk renungan dan perhatian isteri2 dan bakal
isteri... Buat Iktibar kita semua dan para suami / lelaki, renung2 kan
lah.

Kisah benar yang terjadi kepada seorang isteri... dan
ceritanya bermula begini..


"Saya ingin berkongsi pengalaman ini dengan semua kerana saya ingin puan2 tahu apa sebenarnya tersirat di dalam benak sesetengah suami dan bagaimana dia melihat kita dari pandangan mata mereka. Walaupun mereka tidak pernah komplen tentang perawakan kita tetapi di sudut hati mereka mereka menilai secara diam2 dan membanding kita dengan perempuan lain.

Barangkali suami puan2 tidak begitu, tapi ini boleh jadi panduan.. Saya seorang isteri baru berusia 29 tahun dan mempunyai 3 orang
anak, Perawakan saya biasa sahaja, tidaklah hodoh, sedikit gempal setelah melahirkan 3 orang anak. Saya berkerja sebagai seorang eksekutif dan suami saya berkerja biasa saja..

Kebanyakan belanja rumah seperti ansuran rumah dan kereta, saya yang menbayarnya demi suami yang mempunyai gaji tidak seberapa.

Suami saya bolehlah di katakan menarik jika dibandingkan saya, tinggi, putih dan menarik minat ramai perempuan semasa bujangnya. Saya mengabdi diri seluruhnya untuk rumah tangga, pagi sebelum pergi kerja saya akan masak utk anak2, sarapan utk suami, saya memandu sendiri ke pejabat dan setelah balik ke rumah pada petangnya sayalah yang menyediakan segala keperluan rumahtangga.

Sepanjang perkahwinan suami tidak pernah komplen pasal
perwatakkan saya. Saya memakai tudung, dia nampak biasa saja, tetapi dia tidaklah sentiasa tertarik kepada saya semasa di rumah seperti cuba mencium saya, memeluk atau memegang saya,biasa shj kami akan bersama bila waktu malam apabila dia perlukan saya.

Baru2 ini saya mendapat tahu dia mempunyai kekasih di tempat kerja sendiri. Gadis tersebut bukanlah muda dari saya tetapi sudah berumur 30 tahun. Saya mendapat tahu juga yang suami saya
sering ke rumah gadis tersebut semasa waktu kerja. Hubungan yang terjalin nampaknya telah sampai ke tahap hubungan seks.

Bila saya bersemuka dan bertanya kepadanya, pada mulanya dia menafikan,tetapi setelah dikemukakan bukti dan sebagainya, baru dia mengaku. Saya ingin tahu kenapa dia menjalin hubungan. Apa kurangnya saya, dia akhir berterus terang mengatakan memang tiada apa yang kurang dengan saya, saya menjaga makan minum, membantu kewangan, menguruskan rumahtangga dengan baik tetapi saya hanyalah setakat itu shj tiada rangsanngan lagi bila melihat saya.

Baginya, dia kadangkala ingin bersama wanita yang di lihat cantik,menarik minat lelaki lain dan bila berjalan sama menimbulkan cemburu pada lelaki lain.Dia dengan berani memberitahu saya
bahawa teman wanitanya mempunyai kuku yang cantik, perut yang nipis, bau yang sedap, fashion yang menarik.

Sedangkan saya menurutnya walaupun tidak hodoh tetapi hanyalah wanita yang sangat biasa saja,kuku saya pendek dan kadang2 rosak kerana memasak, rambut pulak kadang2 berbau bila balik kerja kerana bertudung sepanjang hari, Perut saya pula tebal, tidak menarik di rumah bila hanya bert-shirt dan berkain batik.

Hari2 melihat saya dia merasa tiada apa yang dibanggakan tentang saya, bercakap di rumah pula hanyalah tertumpu pasal rumah, anak2.Tiada topik menarik seperti teman wanitanya yg boleh
bercakap pasal politik,carreer, mempunyai taste yang tinggi dan dapat membantu dia mengenali dunia yang baru mengaenai fashion, korporat, jadi dia merasakan seperti lelaki yang berjaya bila bersama wanita tersebut.

Memang saya akur tentang perawakan saya kerana pertama memang saya di lahirkan begini, kedua saya terlalu sibuk untuk membelek diri sendiri, ketiga saya tidak mempunyai cukup wang untuk berbelanja sepenuhnya untuk kecantikan.

Begitulah hati budi lelaki sebenarnya walau bagaimanapun kita menjaga dia tetapi dia masih mementingkan fizikal jauh di sudut hati ingin bersama wanita menarik yang boleh menbuat dia berasa bangga.

Saya telah pun berpisah dengan suami sekarang tetapi sy tidaklah duduk meratap tetapi menghadiri slimming session dan membelanjakan duit separuh untuk kecantikan bukan untk lelaki tetapi untuk kepuasan sendiri, biarlah saya pendek dan sedikit tembam tetapi saya berazam untuk menjaga kebersihan dan kelihatan menarik.

PS (Pendapat Aku) : Penting di
sini kita memahami erti perkahwinan. Perkahwinan adalah bukan tempat kita untuk berseronok-seronok dan jangan bertindak zalim dengan perbuatan kita. Perkahwinan adalah sebahagian cara utk kita mencari keredhaan Allah. Dan perkahwinan itu sebahagian dari Iman. Dan perkahwinan juga tempat kita di uji. Maka, bersabarlah
dan bertindak dengan bijak dengan penuh hikmah .

"Bagi lelaki yg berfikir utk bertindak spt ini, fikirkanlah, btp besarnya pengorbanan seorg isteri demi sebuah keluarga yg sempurna. Jadikanlah kebaikkan seseorg isteri itu sbg hiasan untuk anda, tetapi jadikanlah keburukkan seseorg isteri itu sbg t'jawab utk anda
memperbaikinya....InsyaAllah......."



Bagi saya :

Kesian si isteri yang mengandungkan anak si suami dengan payah dan lelah, juga bertarung nyawa bersalinkan anak si suami, makan minum si suami dijaga, pakai dijaga, alih-alih suami buat macam ni pula pada si isteri. En suami, nak isteri yang macam mana lagi? Bagi saya, perkahwinan tu pelengkap.. kalau tiada di suami, maka adanya pada si isteri, begitu juga sebaliknya.

Si isteri pula, walaupun dah bergelar isteri tapi seboleh-bolehnya berhiasla sedikit walaupun hanya dirumah, cukup sekadar menjadi 'penyejuk mata' si suami. Saya pun bukanlah jenis yang bergaya, lipstik langsung tak pakai, celak blusher semua tu tak ada. Baju pun pakai yang mana ada je...

Tapi kadang-kadang abgfiz menegur juga konsep perempuan 'bergaya diluar, di dalam rumah tidak'. Apa-apapun betul apa yang ditegur... kat luar bukan main lagi gaya, pakai perfume mengalahkan tukang jual perfume (baunya sekilometer dah dapat hidu).. tapi balik rumah, pakai kain batik, bau kunyit dan ikan.. bla bla bla... Sekurang-kurangnya kita jadila perempuan yang menjadi penyejuk mata dan hati suami.. Si suami pula, nak isteri pakai lawa-lawa apasalahnya beli baju baru ke, belila perfume baru ke.. supaya sejuk mata en suami tengok isteri. Kalau tak puas hati, berterus terangkan lebih baik..

Apa-apapun terpulang pada diri masing-masing.. Saya bersyukur sangat ber'keluarga'kan dengan keluarga abgfiz, banyak mengajar saya erti menjadi isteri dan menantu - penyejuk mata dan hati suami.. Saya juga masih belajar menjadi isteri seperti tu, kehidupan masih panjang... perkahwinan masih panjang. Moga dikekalkan kami ke syurga. amiin.........
p.s: nasihat buat diri sendiri..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

llizam said...

amin :)

aLyNnZ said...

izza dlm kes perempuan ni..alin xsalah kan perempuan tu sbb dia xpunyer masa utk bersolek dan utk berwangi2ian..pkai perfume jap pas masuk dapur goreng ikan dah bau ikan..

suami jgn pndai bercakap apa salahnyer tolong isteri memudahkan kerja2 dirumah..isteri zaman sekrang dah bnyk mmbantu meringankan tanggungjawab suami seperti bekerja..kena lar bersyukur..

sori iza..alin ter emo tgk wanita teraniaya..

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan