RSS

Bila dah semakin besar

Bismillahirahmanirahim



Lama betul tak update pasal Iman. Bising adik-adik saya... haih, bukan tak nak update.. Tok dey tau dok? Ni pong Iman duk atas ghibo. Adoiii.. nasib baik puding ghoti deyla mmasok dale oven.

Sekarang ni Iman tidak langsung menyusu badan.. entahla dengan sendiri dia tak nak. Kalau disuakan pun, duk main-main dan gelak-gelak je. Agaknya dia tau rasa dah lain, tak serasa susu dulu. Tapi, tak menyusu badan pun.. asyik duk minum susu fresh milk (whole milk with vitamin D) ..sejak dok suka minum tu, nak susu je keje. Makan nasi, roti ssume tak nak. Satu hari tu, nasi sebijik pun langsung tak masuk dalam perut dia. Asyik duk minta susu je... Risau betul saya, tapi kata nurse .. biasala baby yang start minum susu fresh milk, tambah lagi dia makin aktif. Nak makan pun fikir banyak agaknya...



Suka sangat melukis (?) dan menulis (?).. lebih kepada conteng je pun. Lepas tu dok masuk mulut crayon tu..



Dan semenjak duk minum susu fresh milk tu, badan dia pun macam belon daaaa... Baju yang 18 bulan pun dok muat-muat je dengan dia.. Makin tinggi pun ada, sebabnya saya perasan ketinggian dia bila mana Iman dah tak muat masuk sinki. Kahkahkah... dulu saya duk basuh poo peee dia dalam sinki je.. sekarang dalam bath tub.





Yang ni tak boleh laghi..suka sangat pakai tudung. Hatta kopiah ayah atau topi pun nak pakai jugak! Yang bagusnya, kalau dipakaikan tudung, susah dia nak buang.. Yang tak berapa bagusnya..habis disepah-sepahkan tudung-tudung saya dan dia!


Akal pun makin banyak.. suka sangat manje dengan ayah dia. Kalau dengan saya.. umppp jangan harap nk manja-manja gitu.. Asyik nak merengek, sudahnya saya biar je dia merengek. Tapi lepas tu dia dengan sendiri datang nak peluk-peluk saya.





Nampak je tudung dia, terus pakai..senget pun sengetla...





Tapi saya nampak Iman memang suka membaca.. buka je buku depan dia even buku ayah.. dia pun sibuk-sibuk nak duduk atas ayah dia, konon nak baca buku jugak. Kalau diberi buku dia, syok betul membaca..mulut terkumat kamit tapi satu patah pun saya tak paham! Ekekek~~



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

7 comments:

Ummi Hanie said...

salam izza...haa kan adik bradik dah bising....hehe;p

part iman pakai tudung senget2 dan pakai cekak minnie tu paling lucu ... :)

aLyNnZ said...

tembamnyer iman..izza danish pun kurang makan sekarang nie..tp dia still nak susu..tp alin cam berminat nak bagi dia fresh milk..fresh milk yg iza bg pada iman tu cth mcm susu dutch lady ker..?

pastu alin xpernah dedahkan danish ngan bahan lukisan coz takot dia makan n cucuk mata..so, advice izza lau nak bg danish start menconteng guna pensil apa..? guna carayon ker..?

izza btul ker apa yg alin dgr biler ibu mengandung hukumnyer makruh utk menghentikan baby yg masih menyusu badan kerana dikhuatiti baby yg sedang dikandung kurang mendapat zat sebenar kerana berkongsi dgn baby yg sedang menyusu badan..

NURUL IZZA said...

kak hanie: salam kak hanie... diorg bising je keje ;p
haha pakai tudung senget suka sungguh =)

alin: nnt iza jwb di blog alin

aLyNnZ said...

thanks iza coz sudi jawab seribu satu pertanyaan alin..

harap sgt iza dpt post entry mengenai fresh milk tuu..alin nak mintak advice lau kat mesia nie brand fresh milk apa yg bagus? sebab nak amik fresh dr ladang rasa cam tak mampu..

alin sgt excited nak beli peralatan melukis utk danish..rasa cam dah lambat skit coz ramai yg sebaya ngan danish dah mengenali apa itu lukisan..

thanks a lot iza pasal info dikala menyusukan bayi tatkala ibu sedang mengandung..

pinky mouse said...

comelnya..bulat badan dia. dah la mata comel jugak..cute..

yatie chomeyl said...

wah Iman sudah bam bam. share sikit gano caro nk bagi baby minum fresh milk tu. baby SN ni xsey minum fresh milk kalu di rumoh..klu kat skoloh dgn cikgu dio ok jah.

NURUL IZZA said...

pinky mouse: tuhla...bulat tu sakit pinggang2 bila dokong. mata tu sbb saya terkenang org korea/jepun kot ms pregnant kt dia.hoho~~

yc: dumoh sbb mummy dio ado, sbb tu xsey freh milk...

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan