RSS

Mexican la pulakk (Khas buat Lina dan Ejan)



Bismillahirahmanirahim...




Yeah..akhirnya jadi jugak projek juta-juta. Haha.. this project was inspired by Kak Jaja nun di Iowa tuh. Sebenarnya projek ni untuk habiskan cheese yang berlambak dan dah nak berkulat dalm peti ais tuh. Kadang 2-3 paket duk berkulat tak usik pun, buang je. Cheese dan bean ni dapat percuma dari WIC (woman, infant and children). Saya bukanlah peminat no 1 masakan dan makanan mat saleh ni. Sebab tu , banyak benda nak terusik je dalam peti ais tuh.


Ok, enchiladas ni mexican food. Pernah juga saya tonton rancangan masakan di foodnetwork pasal enchiladas tapi tak terasa pula nak buat. Bila tanya kak jaja tuh, katanya dia selalu habiskan cheese dengan buat enchiladas. Duk korek-korek resipi, enchiladas ni harus ada sos dia tersendiri (betui ka ayat nih..). Jadi, dengan semangat kobar-kobar, saya ke Supersavers mencari sos nih.. Tanpa lengahkan masa, jom kita buat sama-sama =))..



Bahan-bahannya:








Inti:


Daging cincang - ni kes tak ada daging cincang, saya masukan ke dalam food processor dan on kan. Jadila juga daging tercincang.

bawang besar (onion)-potong dadu,

sos tomato,

tomato -dipotong dadu,

crash black pepper,

garam


- Tumis daging cincang sehingga berwarna kelabu gituh (hilang warna merah), kemudian masukan bawang yang dipotong dadu, masak sehingga bawang menjadi translucent. Dah tu, masuk sos tomato (anggaran je) +tomato + crash black pepper + garam. Masak sehingga daging empuk.


Baked bean (hentam je nama nih) :


Bean dalm tin,

sedikit daging cincang,

onion

tomato soup,

sos tomato,

crash black pepper,

garam

gula

- Masak seperti daging tadi + bean .


Sayur;

tomato,
carrot yg dipotong panjang


Enchiladas :


Step 1 - Ambil tortillas flour tuh, masukan daging cincang kat tengah-tengah bersama baked bean dan sayur serta mozarella cheese yang diparut.


Step 2 - Wrap tortillas seperti gambar di bawah


pic: google



Step 3 - Susun tortillas yang telah di bungkus tadi ke dalam baking dish. Sebelum tu, spray baking dish dengan vegetable oil.


Step 4 - Taburkan sos enchiladas ke atas tortillas yang disusun tadi.


Step 5 - Taburkan mozarella cheese. Dan bakar sehingga cheese melted.





Tadaaaaaaa... enchiladas.. sedap..ala-ala lasagna tapi sangat lembut.



Saya guna cheese jenis mozarella.. kenapa??? Sebabnya mozarella ni jenis cheese yang sticky (ala cheese yang bersambung-sambung tuu). ia banyak diaplikasikan di dalam pizza, lasagna. Kalau guna cheedar, atau montery jack atau colby, boleh juga cuma.. ia tak se sticky mozarella..(haih ayat bercampur-campur, rosak bahasa melayu)


p.s: lina dan ejan..susah nak cari kt Malaysia benda tortilla flour dan sos enchiladas..kalau jumpa silala buat ye..


Lina, nanti dah buat makaroni bakar tu sila post ke blog ye. Nak jamu mata =D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

17 comments:

aLyNnZ said...

nyum nyum..bestnyerr nsb nurul jauh diperantauan klau x harus larr alin terjah umah nurul..(wat muke xtau malu..)iman dapt rasa x? hehe..

~: UmmiNor:~ said...

sungguh menusuk kalbu gitewwwwwww!!!

lina said...

kalau tak jmpe enchilada sos tu buat lasagna lah..mmmm....i like fooodd=)

ok2...smg menjadilah makroni bakar lina..heheh

sarahfazalul said...

nak cuba!nmpk very alluring~~ (^^,)

ummikhayra said...

waaaaaaa...nampak sangat sedap.... akak ni bila la masa nak buat semua tuh... :P

Nida said...

Amboiii... ni dah boleh mintak jadi chef ni.. mana ler si Hafiz perutnya tak maju ke depan... isterinya asyik masak sedap memanjang..hehe

atienanurin said...

ja..nti mg balik malaysia, mg wat la sume resepi mg th..hihihi

atienanurin said...

ja..nti mg balik malaysia, mg wat la sume resepi mg th..hihihi

NURUL IZZA said...

alynnz: hahha tuhla..kalau duk jiran dh lam ajak jenguk.

ummi nor: kalau org minat dan suka pada cheese lehla try ;)

lina: haha kakiza kan.berapa puluh kali buat lasagna pon maih fail lg.huhuhu

sarah: sila2 cuba..enak kalau sarah suka cheese..melted gitu..ewwww

UK: ala..iza pon duk sini br nak belajar masak..sebelum ni, xde panadai masak pon..masak nasi je yg reti kuikui

maksu: hahah maksu lgla byk benor makanan yg sedap2..

tuhla..kena cut2 sokmo makanan takut nnt perut tu bertambah pula ke depan.hahahhahahaha

ain: haha kalu jjupo benda alah ni ak watle..hish tau make jah hoho~~ lalal~~

Lady said...

slurrrp~ drool... sedap gile nampak! hehe.. dah pandai masak skang kan. suka la iman.. mama bole masak western n eastern. hehe

Chik Na said...

da ade resipi leh la chik na try buat..tapi kat esia ni ade sos enchiladas tu

Ummi Salsabila said...

grrrrr....prot berdangdut..hehe.sedapnye izza.akak nak mkn.sptla anta..:)

Ummu Ammar said...

UUiih..tgk rupa dah sedap blum lg makannya..mesti sedap..kena survey bahan ni..nak cuba buat.

aNNa said...

UUUUUU....entry khas untuk ejan. yuMMy!! nak kena try buat nieeeeeeeeee...za, teror nya za masak!! apa rasiaaa??? wow laa!!

NURUL IZZA said...

kak wan: slurppp.mmg best!!

chik na: tuhla chik na tak pasti ade ke tak..tp sedap chik na..;))

UA: buatla..sedap..

ejan: hish..mana terror..try n error je.hahahah..ala..ejan nnt dh kwin otomatik pndi masaknye..so kawin cepat2 naaa

aNNa said...
This comment has been removed by the author.
aNNa said...

try + error = terror!! hehe~~ aaaa, ye ke otomatik!? tp, mmg dasat la rupa food yg za masak. i mean sgt shantek dan komersel gitew..

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan