RSS

Iman dan solid food

Bismillahirahmanirahim

Semalam saya ke Walmart, selepas bertemu dengan nutrisi di WIC. Iman dah mula makan solid food.. yeaaah!!! Minggu lepas, selepas jumpa paed Iman, saya mulakan nasi blend untuk Iman. Awal-awal Iman tak nak, nasi tanpa rasa, tak sedapla kot. Sebenarnya saya nak tunggu jumpa WIC dulu, tapi disebabkan visited nurse akan datang untuk lihat Iman mula makan Selasa lepas, jadi saya mulakan juga.



Hari kedua, saya cuba dengan rice cereal (yang beli kt kedai), saya campurkan dengan EBM, nampak Iman suka, mungkin sebab ada rasa susu. Hari ketiga, saya perasan biji-biji mula tumbuh disekeliling mulut Iman. Pula, Iman asyik jelir lidah- sucking her lips. Agaknya gatal ke macam mana tak pasti..



Sudahnya, saya email visited nurse, saya hentikan cereal tu dan saya masak kembali nasi + carrot + ikan bilis, kemudian saya blend. Alhamdulillah Iman makan, agaknya apa yang diberi, dia sumbat je dalam mulut. Alhamdulillah biji-biji makin kurang walaupun masih ada.




pic: goggle jugaa


Perkembangan Iman sangat memberangsangkan, kata nutrisi. Mengikut carta, berat dan tinggi Iman melebihi paras normal. Iman membesar dengan jaya nya.. .



Dari WIC, Iman dapat banyak sangat makanan bayi, fruit and vege, meat in jars. Tapi satu pun kami tak ambil lagi, nak kena baca betul-betul. Sebulan Iman dapat 80 botol fruit and vege (seperti dalam gambar di atas) dan 15 botol meat. Huh, gemukla Iman.. Tapi sebotol 4 oz je.. padanla dengan Iman sekarang. Ini pon, mungkin ambil untuk bawa jalan-jalan, kalau di rumah.. buat sendiri lagi selamat kot. Tambah.. umi Iman duk rumah je, keje tidak, sekolah pun tak. Kalau tak buat tu saje la tu.. malas. Ekekek...




Ni gambar sudu yang dibeli semalam. Sebenarnya adik saya nak tengok bagaimana rupa sudu Iman nih.. Sudu ni lucu, sensitif pada suhu panas. Gambar disebelah kiri menunjukkan sudu yang belum lagi di kenakan tindakan panas (ecece..hypotesis ke apa ni?) manakala sudu sebelah kanan setelah dikenakan tindakan panas. Lucu deh ain? Mace-macela baghe baby ni deh?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

17 comments:

Nadiah Sidek said...

yay..iman dah blh mkn! baru ingt nk bg rice cereal. dulu suami akk beli (tak suruh beli, dibelinya) tp safiyyah tak suka. sekali tu je la buat. dia lebih suka nasi. 1 cara nk cepat masak nasi utk baby, blend dulu siap2 beras, baru masak. kalau masak mcm biasa, lmbt la skit nasi tu nk kembang (err..tp akk tak pernah buat pun..akk lenyek2 je nasi tu sbb safiyyah tak suka yg terlampau halus sgt..tu yg dia tak mkn rice cereal tu)

miloicekaw1119 said...

ala comelnye sudu tu..

Ummi Hanie said...

same la kiter !
zaid pun akk dah start buatkan solid food..yakni nasi+ayam+air sayur sikit...tp akk rase nasi+ikan bilis+air sayur bayam lagi sodap kottt...
psst...baby ke 3 dan 4 ni akk x pegi pun buat susulan..hubby kata takyah..dia takmau cucuk2 lagi anak dier...hurmmm..akk ikut je le..alhmdllh sihat jugak anak :)

Ummi Hanie said...

jappp...best nyeee dapat freebies tuh ! akk xpernah bagi ank2 akk makan benda tu,walopun tringin gak nak bagi,tp x terbeli2 jua...hehe

atienanurin said...

come sggh sudu tu.... tu je kew brg nyo ja??

lina said...

byk eh makanan yg bg percuma..smua ibu2 di sna diberi mcm tu ke?

iman dah besar..=)cpt2 ckp tau, nt tepon mak uda..

aLyNnZ said...

yeay..iman dh start mkn. excitedkan time nk bg mkn..blh tgk first reaction..erm..skrg Danish dh bnyk rs makanan so dh pandai memilih..pasni cornfirm iman brtambah chubby..mkn jerr apa yg disumbat kan..haha..

LanaBulu said...

Lepas ni bertambah bulat lah Iman tu..bertambah mantap dan kalau dukung mesti lenguh...
tahniah Iman...lepas ni minta dgn mak ayah ..nak makan doghoyan pulak..hmm

Ummu Ammar said...

Makin tembam la Iman lepas ni..umi Iman gak yg kurus jer..hihihi..gurau Izza

~: UmmiNor:~ said...

saya jarang beli yg ready made tu, baik buat sendiri.mula2 bg plain rice yg blend tu je.pastu tambah le aper2, carrot ke, kismis ke...pastu br introduce ikan,ayam ke ,daging ke..akak dulu kalu ade ikan bilis suka sangai (goreng tanpa minyak) pastu blend jadi srbuk. bila nasi dah ready tabur je..sodappppppp!

Chik Na said...

waa...suka la sudu tu..maknanya kalu makanan tu panas sgt tuk baby dia tau la kan!!!

yatie chomeyl said...

bestnyo sudu Iman tu..nok retep buleh?

Sharini aka Ummi Khayra said...

yeay... iman dah start makan.. new things to explore and taste... :) buat makanan iman tiap hari ye ummi... iman nk ummi masak... :)

NURUL IZZA said...

kak nadiah:

ekekek..dia nak makan tapi xleh kot..allergic.entah.
iza buat dlm kuantiti seminggu, dh tu masuk dlm peti ais..panaskan je..

miloicekaw: comey kan??

ummi hanie: oo akak dh stat dgn ayam eh? iza buat ikan bilis dulu..sedapla akak.iza duk duk makan sikit2.ekekek

makanan tu mmg dapat..sayang kalau tak gi ambil..so far tak pernah iza tau ada kt msia sbb xpenah ke stesen baby pon ms duk msia.hahah

ain: aah tu jah la..mum nih..nok byk2..

NURUL IZZA said...

lina: bukan semua..yg low income je yg dapat.sini gaji bwh 2000 dah low income.. tapi kebanyakn mmg dapat..membantu sgt.Imanla membesar dgn jayanya/. tujuannya nk bg baby n pregnant woman, berta bf mom sihat.. bgs kan??

alynnz: alin, danish lg sihatla..geramnya nk picit2 dia..ekeke

LB: skg pon dh lenguh nk dokong dia..haha dogheyan tu umi Iman tak makan..pening.

NURUL IZZA said...

UA: aah betul pon..ummi mmg kurus, Iman amik zat2 umi =))

Ummi nor: iza mmg buat gitu..sedapkan? ikan bilis tu yg blend..best sgt.umi pon duk makan juga.hari tu saje nk test..sebab benda tu pon Iman dapat juga

chik na: mmg utk s\test tahap kepanasan supaya alert kan..

YC: buleh2..nok sungguh nati iza pos.=)

Kak nini: tuhla tp alhamdulillah iman makan je apa yg disumbat.ekeke

annie said...

haritu ada buka muslim consumer homepage..saje cek senarai status kehalalan makanan, yg dicari tak jumpe tapi jumpe benda lain. baby food byk tersenarai za...

buka entry ni teringat pasal tu..
saje nak komen, dah lama tak komen..hehe

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan