RSS

Itulah Iman~~

Bismillahirahmanirahim


Gaya duduk tersopan dan terkini.


Ummi menaip entry sambil main dengan Iman di atas comforter mainan Iman. Adui.. Nasib baik keyboard dan mouse wireless dan nasib baik pc ayah ni boleh zoom sampai lebih 400%, kalau tak susah ummi nak mengadap pc kalau Iman tak tidur. kalau ummi mengadap pc, mulala menangis, padahal ummi depan mata dia je pun. Lepas tu, mula merangkak bawah kerusi. Kalau umi letak atas riba umi sambil mengadap pc, mula nak mengamuk, agaknya tak suka umi mengadap pc. Huuu. Jadi susah betul umi nak balas komen kawan-kawan umi, susah umi nak blog walking. Huhuhu~~~


Inilah Iman, suka datang kat tempat umi bila umi mengadap pc.


Iman suka baca buku Dora The Explorer.. Buku lain Iman suka koyak dan tarik. Ekekek


Kalau Iman bunyi ayah buka pintu rumah (ayah dah balik..) mula la excited, yang tengah tidur jadi sedar dengan tiba-tiba. Kuat betul sensor Iman. Dah tu kalau ayah ke toilet ke, atau tak ada depan mata mula nak menangis walaupun umi ada sebelah dia.


Dah tu Iman cepat dari umi, kalau diletakkan di tempat mainan dia, umi ke dapur sebelah je, dalam beberapa saat dah tengok Iman entah ke mana-mana. Pandai je cari tempat nak main, tarik wayar la, main kat kaki kerusi la, bawah meja la. Adui... Pendek kata selalu kena tengok Iman kemana-mana.



Iman ikut hobi sama ayah, suka barang-barang berwayar.


Bila waktu umi sedang/tengah baca buku umi atau majalah mesti ada je duk di kaki umi. Nak baca sama la tu. Bila ajak baca sama, ditariknya buku, sudahnya koyak buku umi. Hush..

Bila Iman ngantuk, dilawannya mata tak mau tidur. Kadang-kadang umi tidur sama untuk bagi Iman tidur, sudahnya umi terlelap. Hehe.. bila sedar (sebab tak dengar suara Iman) tengok Iman dah tidur meniarap sambil baca buku, atau pegang toy atau pegang buku. Maaf ye Iman, umi memang cepat je tertidur. Kadang tu jam 8 malam dah lena, bila bangun menyusukan Iman, umi rasa dah pukul 3 pagi tapi tengok ayah masih mengadap buku. Tapi bila tengok jam handfon.. baru pukul 11 atau 12. Huhuhu.. lama umi tidur.


Hari Jumaat kami ke Oriental Market (Thailanese store), waktu nak bayar di kaunter, ada pekerja baru (kot..orang tua, tak pernah nampak sebelum ni dan tak pandai cakap English) dia duk sembang-sembang dengan juru kaunter (juru kaunter??). Lepas tu, dia tanya..

" My lady or my son?" sambil tangan tunjuk pada Iman.

Jawab saya, " Oh.. its girl.."

Dia sambil mengangguk dan tangan duk tunjuk pada abgfiz lepas tu Iman, serta tangan berisyarat pada muka, saya kata " Yes, she really like her father.."

Hehehe..lucu sungguh tapi kata abgfiz, sekurang-kurangnya dia nak bercakap walaupun tak pandai, tapi dia mencuba. Bagus.. Good job!!




P.s:// umi cuba untuk potong rambut Iman yang bersepah, dan waktu yang sama, Iman tak duk diam.. sudahnya sebelah rambut Iman macam Abu Bakar Elah.huhuhuhu Menyesal potong rambut dia.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

16 comments:

annie said...

za,bgla rambut iman pjg sket...leh wat tocang ke toncet ke (ape tah name die)...hehehe

Ummi Salsabila said...

sama mcm kakak aufa lah iman ni..
anak ayah.aufa sepesan ikut abinyer gak.

akak pun skang ssh nak blogwalking.aufa asik dengki bile akk ngadap laptop.huhu

fa10 said...

biasa la tu... anak dara akak pun x senang dia bila tgk akak ngadap laptop... dia nakkan perhatian kita sebenarnya.

LanaBulu said...

Dah mula ligat si Iman tu..hati2 dgn sambungan electric tu...
berapa standard voltage kat sana?
kalau 110v tu kira ok lagi ..

aLyNnZ said...

hehe..iman xbg chance kt ummi iman nk ummi dia ada slalu didpn mata..

sarahfazalul said...

izza, biarlah rambut iman panjang..cantek~

Chik Na said...

baguslah kecik kecik lagi tanamkan minat membaca ;-)

lina said...

makin comel la iman ni...gerramm mak uda....

Ummi Hanie said...

hmm..tu ler..akk tenung2 muka iman,langsung x de rupe izza..xpe..org tua2 kata,anak pompuan ikut muka ayah tuu..sejuk..hehe...

baby zaid akk dah nk tumbuh gigi.cepat bebeno.akk rasa dgn jari ler..tp dia langsung tak merayap2 mcm iman..masih still je duduk or baring..lasak2 gitu je le :)

p/s : akk da try wat komen stail pop up lak kat blog akk..iza try ler komen,masih problem ke tak..bgtau akk k

Kopiah Senget said...

Cayalah Iman! posing maut tuh tuk Uncle... camtu la.... sure Papa/Ibu dia train nih hehe

NURUL IZZA said...

ani: bukan xnak panjang tapi sepah n serabai je rmbut dia..ingt nak trim skit.huhu tertrim byklak.huhu

Ummi salsabila: kan2...ssh betul nk blog walking, nk balas komen pun susah.huhu

fa10: ktla best fren dia..sbb tu nk kt dgn dia je.huhu

NURUL IZZA said...

LB: ye insyaAllah..kena hati2 selalu.volt sini 110V.msia lg byk

alynnz: alin..susahla sebab nk wat keje pon nk ikut je.

sarah: tunggu dia rmbut pnjg serabai..nk potong trim..

NURUL IZZA said...

chik na: moga2 Iman suka membaca..=)

lina: iman memang comey ikut ummi.hakhakhak

ummi hanie: babu zaid tu bam bam..geram nk picit2.dh tumbuh gg? cepat betul.tp iman xtumbuh cuma nmpk puteh je..

p.s : akak xsmpt nk blog walking give away akak pon xsmpt nk jenguk.nnt iza g sana ok?


kopiah senget akak uncle zie:posing maut tu dia buat sendiri..kalau sopan tu sah ikut ummi dia..

Maryam said...

Salam Za!
alalala Iman makin cerdik dan comel ok!
tumpang gembira bila tengok perkembangan Iman...
Semoga Iman membesar dengan baik sihat dan menjadi anak yg bijak serta solehah!
Umuah drpd tanter ya :)

yatie chomeyl said...

iman koho lasak & koho cheeky lo ni deh ;)

Ummu Ammar said...

WAh! Nakal iman sekarang yer..kesian kt ummi..dah la kurus..makin kurus lg..

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan