RSS

Iman turn 6 month

Bismillahirahmanirahim..

Jam 7 pagi tadi kami ke People's Health Center dalam keadaan salji mencurah-curah. Alhamdulillah tidakla tebal, cuma menyukarkan sedikit perjalanan disebabkan jalan belum sepenuhnya dicuci.








Untuk bulan ke 6, berat Iman mencecah hampir 17 lb. Sebenarnya berat Iman turun dari bulan ke 4, mungkin dah makin lasak, makin aktif. Kali ini, Iman dapat 3 shot, 1 oral - untuk imunisasi. Untuk kali ini, Iman diberi imunisasi Hep B, 3 Serangkai ( Diptheria,Tetanus, H.influenza Type B, Inactivated polio), Pevnar (PCV) dan oral - Rotate C. Hahahah.. satu habuk pun tak tahu yang 3 serangkai tuh.. Panjang Iman dah 27 inci dan ukur lilit kepala dalam 17 inci kot. Hish..lupa lah pulak ummi.. Namun.. alhamdulillah Iman sihat sepenuhnya.


Sebenarnya tak pernah nak tahu pun imunisasi apa Iman dapat, tapi dek kerana nak jumpa WIC dan diminta bawa buku imunisasi terus minta dengan nurse tadi. Tadi Iman menangis melalak juga, tapi sekejap je pun. Elok-elok je nurse duk main-main dengan dia.. sekali kena cucuk daaa.. Apa lagi melalak tak sudahla


Iman dah makin lasak sekarang ni, adeiii.. jenuh ummi. Kadang tu, dia nak kita duk sebelah dia. Kadang nak masak tu, melalak macam sakit sangat-sangat, padahal sebab umi jauh dari dia je pon. Haishhh...


Hobi terbaru Iman... KOREK-KOREK carpet. Entah apa la yang menarik si carpet ni, suka sangat tangan Iman ni merayap main-main dengan si carpet. Walaupun mainan dia banyak di depan mata, dia akan cari jugak carpet ni.






Hish.. selipar dapur umi pun nak jugak ke mekkk..



'Iman.. buat apa tu??' Mulala tunjuk muka tak bersalah dia..





Yang ni gambar paling lucu.. waktu ni, umi sedang di dapur kot, terdengar tiba-tiba si Iman ni menangis. Mula-mula umi buat tak tahu jela.. sekali menangis yang kuat. Bila tengok, tergelak sendiri umi.. play in gym Iman tu jatuh atas dia. Agaknya Iman nak tarik ke macam mana umi pun tak tahu, alih-alih tengok kepala dah tersepit celah ply gym dia tu. Hikhikhik..


Sejak dah pandai merangkak ni, bangun tidur je terus meniarap dan merangkak. Lepas tu golek-golek badan sendiri. Kalau umi lipat kain, mulala duk bertepek dekat kaki umi, kadang tu duk korek-korek kaki umi. Nak diberi perhatian la tu, tak pun nak dilayan supaya maian sama-sama dia.


Lepas tu, dah pandai pula gigit barang. Ayah dah perasan gigi Iman dah mula tumbuh bawah (ala, nampak putih je pon). Agaknya gatal gusi kot, tapi kalau kita bagi dia gigit teething ring, Iman tak nak.. Dia nak gigit benda yang lagi keras dari tu. Selalunya Iman duk gigit mainan dia la. Kata Kak Jaja, Iman anak pendekar.. sebab tu Iman kuat. Ekekek






p.s: Gambar banyak blur sebabnya Iman tak nak duk diam.




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

12 comments:

Nadiah Sidek said...

cepatnya gigi iman tumbuh. bersedialah utk digigit nnt. ahaha..

LanaBulu said...

Tahniah buat Iman..
cepat tumbuh gigi nanti lain cite laa..
baru depa tahu pasai sebelum ni asyik dok dengau cite orang je..hee
Sabo lah izza noo..

Ummu Ammar said...

Bleh tahan lasak juga anak Izza ni..lucu la yg kepala tersepit tu..

lina said...

makin comel la iman ni....
iman anak pendekar...cucu pendekar...hehe

kakyong said...

17lb tu brp kg... hahahaaa.... dah makin lasak.. xper aktif..

Rosnah binti Muhd Yusoff said...

comienye iman..huhu..geram betul aku tgk..nak cubit2 pipi die..ee...

Rosnah binti Muhd Yusoff said...

comienye iman..huhu..geram betul aku tgk..nak cubit2 pipi die..ee...

sarahfazalul said...

membesarlah dengan sihat iman =)

NURUL IZZA said...

Kak Nadiah: tuhla lani pon duk gigit sikit2

LB: hahhaha.. tuhla..smpi tahapnya mmg batulla kate org tu naaa

UA: ms kecik hubby n iza mmg lasak.. jadi Iman tu..kalau kuah tak tumpah ke nasi nak tumpah ke mana lagi kan?? =))

lina: lupa nak buh cucu pendekar..keluarga pendekar.ekeke

ros: mehla sini cubit pipi dia..

sarah: amiiin..

aLyNnZ said...

ala geram nyer tgk last pic iman..cenyum jer die..kiut larr baby meniarap..

biler bc pengalaman member2 blog kebanyakkan anak2 nie lebih kurang sama jer ragamnyer kan? baby suker explore kite bg benda yg lembut uth digigit yg keras gak jd pilihan..sabar jer lah

AshAnas said...

wah, cepat ye iman merangkak... anas ni br nak merangkak... gigi pun nmpk putih tu dh lama, tp ntah la tanak muncul lg si gigi sulung anas tu...

atienanurin said...

betul la iman ank pendekear..ha3..kikikiki..iman meme kuat..nasib baik iman x macam ummi dio..kit kit sakit kit kit sakit..wakakakaka..

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan