RSS

Sila Jamu Mata~~

Bismillahirahmanirahim





Alhamdulillah, hari ini hari terakhir saya meng'qada' puasa selama 29 hari. Yeay...alhamdulillah... tak terasa masa berlalu dengan cepat.

Dah lama saya tak ber'blog walking'. Entah kenapa masa cukup terhad dan waktu singkat. (ceeewah...). Sebenarnya terdapat kekangan masa kerana, Iman cukup cemburu jika saya tidak berada di sisinya.. Ekeke.. (kononlaaaa)

Minggu lepas, saya melayan hindustan - filem Vivah.. Dah lama sangat saya tak melayan hindustan ni. Sebab pelakonnya tidak semantap yang dulu. Tapi filem ini sangat menyentuh hati. Kisah perjalanan pertunangan hingga ke jinjang pelamin (read: family arrangement). Jarang ada kisah sebegini ditayangkan. Pakaian pelakon, memang yang dari 'middle class' - tidak menampakkan aurat (aurat Hindu, pakai sari dan pujab je..). Kisah kekeluargaan dan kemasyarakatan.. ada masa sila tonton. (tak de keje nak suh pembaca tonton jugak..=p)

Semalam saya terlalu mengidamkan dessert, (kek, puding.. bla bla bla).. gobek-gobek foodnetwork.com, jumpa resepi blueberry and peach crumble. Dalam peti ais ada nectarine dan blueberry. Nectarine rupanya sebijik macam peach TETAPI kulitnya tidak berbulu..sekarang, memang bukan musim buah-buahan.(sebab tu nectarine masam sedikit..=( ) Bila masuk musim panas, buah-buahan mula dituai dan harganya murah, serta rasanya sedap (manis).



Rupa blueberry nectarine crumble..(sebaik keluar dari oven)



Enak dimakan bersama aiskrim..yum yum..(mengada nak makan aiskrim padahal musim sejuk la ni..)



Ini pula kek coklat yang dibuat minggu lepas. Pun sebab mengidam nak makan. Nampak je cantik tapi, tak moist pulak..



p.s: Silalah jamu mata ye..



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

14 comments:

aNiS tHe BumbleBee said...

nyam! nyam! nak cikit... :)

lina said...

uhuhu...sdapnya....lapar2

♥ Ummi Hanie ♥ said...

pandai izza masak......minat yer...

LanaBulu said...

mengidamkan dessert..!!!
kek coklat yang dibuat minggu lepas pun sebab mengidam ..!!!

Lain macam je bunyinya nih..
Anyway tahniah dulu teman ucapkan buat 2 mempelai ni..eloklah tu..
Iman pun dah besaq..hee

Sebenarnya tak elok pun makan ke22 benda tu.. sangat tak bagus..tak baik utk kaum pompuan..
nak tau kenapa..????

p/s - pasai makan sorang2 dan tak bagi kita orang sama... meleleh ayaq lioq nih..nak kena pi lunch..terasa lapaq ..hee (sini la ni 11.55am)

puan punyer said...

ya Allah.. sedapnya mintak sket

yatie chomeyl said...

yarkkk terliurnyo tgk gambar2 ni sumo..huhuh..titik tak tak air liur

cahaya_srikandi said...

haha..sy pon terliur.siyes menelan air liur gk bile tgk gamba kek n puding izza... wah bestnye...

UmmiKhayra said...

ala... meleleh air liur ni.. menitik2 ni dah... :D

~: UmmiNor:~ said...

salam ziarah izza,
meleleh2 air liur ni :P

Chik Na said...

sedapnya kek coklat tuh...

Hu hu hu chik na pun belum ganti puasa lagi nih...

NURUL IZZA said...

kak anis: nyum..meh sini ;))

lina: huhu kakiza tgk yg kali ke berapa pon terus lapar

ummi hanie: tak adala pandai sgt, kdang main hemtam.jadi ke tak soal kedua.sebab kalau xjd hubby makan juga.

NURUL IZZA said...

LB:haih..mengidam je..tak ada apa2 maksud pon ;)

puan punyer: bila tgh lapar tgk apapun sedap kan?

YC: mehla sini :)

hafsah: tu bukan puding tapi tryla sedap bilka makan.sy buat lapik perut saat malas nk masak atau sedang msk ;)

NURUL IZZA said...

UK: heheh tuhla kalu duk jiran dh lama kasi =D

ummi nor: salam kembali. hehe tuhla skg ni dak habis semua tu.tgk balik meleleh air liur.huhu

chik na:chik na, iza pon ganti sebab winter skg ni.kalau tak jenuh juga nak ganti.iza sebulan xpuasa.sebab pantang

aLyNnZ said...

pandai nyer nurul izza masak..
nmpk best2 belaka...
lebey2 lg tang kek coklat tuhh..
aduhh beshnyerr..

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan