RSS

Salmon masak .....

Bismillahirahmanirahim




Lama sungguh blog ni tak dak resepi turun temurun (kononla tuuu). Ada sesiapa suka salmon tak? Saya punya feberet ikan - ikan cencaru. Tapi kat sini, kepala ikan cencaru pun tak pernah jumpa. Sewaktu mengandung lepas, punyala nak makan ikan cencaru sumbat bakar.. Sampai nangis-nangis tau. Hahaha.. sudahnya mama nak poskan. Tapi kata saya, kalau pos, samaada saya kena tangkap atau ikan tu terbuang ke laut. Mengada sungguh nak makan!!






Berada di Nebraska ni yang terletak di tengah-tengah benua, sangat susah untuk mendapatkan ikan atau makanan laut yang fresh. Kalau ada pun, yang frozen. Kadang teringin nak makan sotong tu, kami pun beli kat Asian Market. Baunya masyaAllah.. hish tak lalu nak makan. Agaknya sebab dah lama dalam simpanan. Justeru itu, kami banyak makan ayam dan daging. Kadang-kadang beli je Salmon yang frozen - biasa wild catch.


Salmon sebenarnya sangat senang nak masak. Ada sesetengah orang, makan mentah-mentah je. Dan banyak diaplikasikan di dalam sushi, sashimi, apa lagi ye Yatie Chomeyl? Salmon mengandungi banyak sumber omega 3. Rasanya..macam ikan aye kot. Tapi isinya lembut. Sedap dimakan kalau kena cara masak. Semalam, sambil layan Iman, saya melayan food network - jam 3 30 petang slot Giada de Laurentiis - dia masak salmon with salsa verde kalau tak silap. Sangat mudah dan sedap.


Ing :

4 keping Salmon - lumur dengan garam, crush black pepper dan sedikit madu.

Sebenarnya Giada guna Agave nectar (tak tahu apa benda ni.baca wiki pun tak pernah jumpa benda alah ni)

Salmon grill atas dapur, saya masak atas frying pan je. Masak sehingga masak. Salmon masak sekejap je, dalam 5 minit each side. Set aside .



Salsa verde:

1 Lemon zest
1 Lemon juice
2 Orange zest
2 Orange juice - Peel and trim the ends from each orange. Using a paring knife, cut along the membrane on both sides of each segment.
1/4 cup EVOO (extra virgin olive oil)
1 tbsp capers
1/2 cup chopped mint
1/2 cup chopped fresh flat leaf parsley
2 scallion (daun bawang tuu)
pinch red pepper flakes ( flakes lada kering)
salt and pepper.



My version (sebab banyak benda tak ada)

Lemon zest, lemon juice
Clementines ganti orange
Chopped Fresh flat leaf parsley
Honey
Salt
Pepper


Combine all ingredient together, Spoon the salsa verde on top of the salmon or serve on the side as an accompaniment. Sedap cuba lah..




Tada..... rasanya masam dan manis. Sedap makan dengan nasi.. ;)




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

16 comments:

Nida said...

Salam iZZA...

Aritu Mak Su try ler masak kepala salmon, tapi tak boleh nak telan sangatlah... (ke Mak Su yg tak pandai masak..hehe)... kalau kat NZ ni Mak Su paling suka ikan Tarakihi.. buat steam atau bakar.. nyum nyum

Nadiah Sidek said...

dh bertukar selera barat lak eh. akk tak mkn ikan salmon. kalau beli pun, yg fillet punya pastu masak utk hsbnd je. pendek citernya, mmg byk la yg akk tak mkn :p

NURUL IZZA said...

maksu: nak wat cane..xdek ikan lain.huhu.sini xde lak kepala dia.isi dia jela.hik hik

kaknadiah: ish akak.ni bukan barat ni..italian cuisine.wahaha.iza makan je sume. kec kopi, nescafe.yg tu xleh lgsg telan.tp kdg abgfiz xmakan pun.iza msk n makan sorg2.;p

ummikhayra said...

akak suka salmon... hehehhe Khayra pun dalam banyak-banyak ikan, dia boleh makan salmon macam tu je.. kalau tak, kena lenyek dengan nasi. :)

Sedap nampak grill salmon avade g..., akak tak reti menyebutnya.. Hahhahahahahha izza post kat sini la boleh? :D

annie said...

i like cencaruuu!!!...buat ikan bakar n sumbat, 2-2 sedap sgt2!.

semua sama:
ikan salmon=omputeh panggil
ikan aye=org kelantan panggil
ikan tongkol=org jawa panggil

huhu....bg ani salmon tak sedap..ekekeke,jgn marah peminat salmon =P

sarahfazalul said...

looks delicious. biasa makan salmon kat ikea je..bole tahan la jugak sedapnya =)

i'll try out this recipe iAllah..tq

aLyNnZ said...

ishh..cam best jerr..
keliur plak..

aNiS tHe BumbleBee said...

wah,salmon ni very good for baby..nnti bila iman dah start mkn nasi atau bubur,selalu2lah masak salmon ni.tuna pun bagus gak.utk kecerdikkan otak..hehe..

atienanurin said...

Memang mengada-ngada..Nk mkn ikan cencaru lah..mkn pe lah..ceh..mkn jer la ape yg ader kt ctu tuh..Belajar lah berkata..cukuplah..Alhamdulillah..hohoh..tapi sdp gak r ikan salmon ni ja..
kt cni xler dpt ker ah??
nk wat je resepi nih..

aLyNnZ said...

alin bc entry awak time pregnant hb rendah..kiter sama masalah dulu pun hb alin rendah gak plg tinggi 10..so sepanjang pregnant colum hb mmg slalu merah..

alhamdulillah..slmt deliver risau gak..

yatie chomeyl said...

napok sedak nih, supo di restoran doh2x..nok try wat retep eh

NURUL IZZA said...

ani: za pon bukan hantu salmon.tp sebab kena makan sbb asyik ayam daging je.huhu~~ aye ke tongkol ke.sume xmasuk sgt..

sarah: wahh makan kt ikea.hebat!! best ke? xpe nnt balik nk try ;)

alyynz: sila masak.heheh.aah iza mmg hb rendah.keturunan..

ain: ish suka atila nk makan pe pon.weh..jg badan mek in..satg ge,moooooooooook..hahah

YC: hah napk jah sedak, tera dok lg.haha

Ummi Salsabila said...

sedapnya resepi ni.boleh try untuk aufa la nnt :)

aNNa said...

NAMPAK SUNGGUH SEDAP. teringin nak memakannya..aiyooo~

aNNa said...

Ejan bukak lagi yang nie. Nampak benar-benar sedap.. ahahah~ nak nye makan die!

NURUL IZZA said...

US: sila2.aufa lg suka sebab masam n manis

Ejan: aiyooo..nk bodek za suh masak kt ejan ke?nge~~~

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan