RSS

Ish..macam-macam hal..

Bismillahirahmanirahim

Hari ni, ketika saya membaca status teman-teman di facebook, saya terbaca status kak Izzati, tentang...

assalamualaikum....nak share n nak tanya....MILO ni ada cacing ker......info dr emel...bleh jgk rujuk link http://www.muslimconsumer.org.my/ppim/apps/forum/forum_viewtopic.php?4489.post



Kenapala.. orang-orang 'di sana' suka hati je nak masukkan benda haram ke dalam makanan? Entah-entah saya ni dah banyak makan makanan tak halal?

Tapi milo dan sardin, memang saya jarang beli. Milo saya memang tak minum, sama dengan nescafe, kafe, kopi, semualah.. sardin pula..entah dah lama sangat tak makan (kat Malaysia). Kat sini sardinla makanan utama kalau malas nak masak.

Kat sini, orangnya sangat telus. Apa-apa kandungan pun mesti tulis, (mungkin sebab mereka SANGAT SUKA makan b*b*)bukan sahaja pada makanan tetapi juga pada kasut dan jaket. Contohnya kasut di shoebuy.com, mereka akan menerangkan kulit kasut tu dibuat dari apa. Biasanya kalau kulit dari b*b* , harga dia mahal sikit sebab exclusive. Kalau tak pasti pun, kita boleh telefon atau email customer service. InsyaAllah, mereka tak menipu.

Saya agak terkilan dengan sikap masyarakat kita, susah sangat ke berniaga kalau produk-produk kita tak bercampur dengan benda-benda haram? Saya dah lupa bila, tapi saya terdengar berita di TV3 tentang herba / ubat homeopati (lupa dah) yang diharamkan dek kerana ubat tersebut mengandungi kandungan yang berbahaya.

p/s: entah dah banyak mana la saya TERmakan benda tak halal..nau'zubillah..

wallahua'lam..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 comments:

Chik Na said...

kak umah pun dah jarang minum milo.. now ni anak anak dan akak minum smart koko..insyallahh halal

ASRAMA SMK CHIKU 2 said...

izza...k zati waktu paantang ni minum milo la...siap mgu lps br beli yg baru..byk lak tu....dok bcg ngan k tpah...dia peminat milo gak...mmg xleh terima kenyataan la...uwa....

bongok je kan...kt yg jd mangsa

ASRAMA SMK CHIKU 2 said...

za..cantikla template blog...cmn nak buat.....ngeh3x

ASRAMA SMK CHIKU 2 said...

za..cantikla template blog...cmn nak buat.....ngeh3x

aNiS tHe BumbleBee said...

isk, ye ke?dulu ada baca yg sardin ayam brand tu letak lendir siput babi..

NURUL IZZA said...

chik na: iza pon mmg xminum milo..entah sebab tak diajar ke mcm ne..tapi bukan faberet..

kakzati: tuhla..xsukela org2 ni..kdg kt xtau pon halal ke x.patutla skg ni anak2 (read: kita termasuk) macam degil je.eheheh..

template? nnt za online za buzz kak ti.ekekek

kak anis: xtaula kak anis..macam-macam skg.kita wat sendiri lah milo..hahah mesti kilang sume tutup kan..

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan