RSS

~Kenapa saya berkacamata?~

Bismillahirahmanirahim

Saya ditag oleh Kak Nini. TAPI, saya tak masuk contest yang dianjurkan oleh Siti Sifir kalau tak silap. Saya hanya menjawab soalan ye.


Soalan yang perlu dijawab adalah :

1. Sejak bila anda mula berkaca mata ?
Lepas form 5, tapi officially masa 1st year kt USM

2. Bagaimana anda tahu yang anda memerlukan kacamata ketika itu?
Sebelum ni, memang selalu berada didepan je dalam kelas.. (konon best student.ekek) Sekali kena duk belakang, apa lagi..nampak tulisan-tulisan itu seolah bunga-bunga di taman la.ekekek


3. Berapa ‘power’ pada permulaan anda berkaca mata (anggaran)?
Rasanya 100++, tapi power silau saya tinggi.

4. Jenis/bentuk kaca mata anda yang pertama?
Oh, bentuk bujur warna pink (shuuukeee) tapikan, bila selalu pakai kat kuliah..orang cakap muka saya muka nenek. Sudahnya, saya pakai waktu dalam kelas je..

5. Jenis/bentuk kaca mata anda yang terkini?
Bentuknya empat segi, tak ada bingkai. Setelah spec yang pink kesayanganku itu telah daku patahkan sebab tak sedar duduk atas spec.huhu~~~

6. Berapa power terkini anda (anggaran)?
Eehhhh?? Lupa la..kali terakhir saya cek mata 2nd year. Yang tu pun power sama je kot. Serius sangat lupa.


7. Berapa banyak koleksi kaca mata yang anda ada dari dulu hingga kini (anggaran)?
2 je.jimat kan? Kata memang tak pakai, sebab tu jimat. Dah tak pakai tu, asyik duk termenung je tengok sesuatu.(konon khusyuk, padahal tak nampak.ekek)

8. Jika anda ada sentiment tidak suka berkaca mata, sila nyatakan sebab musababnya.

1- spec menghadkan pandangan saya, susah nak berjalan.
2- orang kata muka saya muka nenek..huhu~~
3- melebarkan muka.tak cun pulak saya nanti ..hiksss
4- Iman suka nak robek cermin mata umi.


9. Yang mana anda lebih gemar. Kaca mata atau contact lens? Kenapa ?
Saya lebih suka kacamata, contact lens merimaskan dan menyusahkan. Ngeri dengan kejadian kawan yang 3 hari tak terbuang contact, lantas matanya dimasuki bacteria.

10. Optometrist pilihan anda?
England Optical kat Kb

11. Pasangan anda berkaca mata ?
Oh tidak..suami kesyangan saya, mata sangat kuat. Walaupun mengadap pc dan tv 25 jam, mata masih kuat

12. Apa pandangan anda pada kanak2 yang memakai kaca mata?
Kesian. Nanti dah besar, powernya puluh kali ganda dengan saya, justeru itu, dari kecik..sila makan banyak carrot dan sila lihat tumbuhan hijau sentiasa ;))

Nak tag kepada siapa ya? Kak jaja, akak kena tag. Tu pun kalau akak buka pc..yela sian akak Syahmi putra susah nak lepas mama dia.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

13 comments:

Ummu Ammar said...

Izza..

Bagi akak orang pakai kacamata ni nampak cam genius jer..

Nak citer psl cermin mata ni..Kawan baik akak selalu kutuk2 mata akan yg sepet ni tau..akak pun balas la blk..takpe la mata sepet pun..sekurang2nya mata saya 2 jer..tak mcm awak ada 4 mata..huhuhu

Ummi Hanie said...

ehhh..izza pakai spek ke..x nampak pown..sorok eh...erm,mmg stgh org rasa lebih baik x berkaca mata,akk pun sama..tp kekadang rase ok plak..ntahlaa labu.. :)

Ummi Salsabila said...

izza,mana perginya spek mu.xpenah nmpk pun.hehe.

akak xsuka pki spek.tp mls juga nak pki lens.angan2 nak wat lasik nnt.haha.angan2 xth bile bole jd kenyataan.hehe

Nida said...

Izza ni macam Mak Su ler... dulu Mak Su pun pakai cermin mata dari form 1 sampai umur Mak Su 23 tahun.. lepas ada baby Mak Su dah tak pakai, tapi Mak Su akan pakai bila drive jer, sebab silau Mak Su tersangat ler tingginya...

ummikhayra said...

hehehehhe izza meh letak gambar pakai spek. Nak tgk sikit macam mana muka nenek tu.. Ke perasaan izzah je ha? :D

en_me said...

menariknyerr, dulu me pakey spek gakk, tapi lar nih tak pakey sebab dah kena 'lasik'.. ehehe, salamm akak izza tewww

yatie chomeyl said...

yatie pon pernoh duduk atas spek maso dale kelas dulu sampai patoh..sedih gilo. lepas tu ngaju sbb spek patoh, g pakai lens plop hehehe

NURUL IZZA said...

UA: haha pakai spec sebenarnya susah kan..hargailah mata yg xberkaca mata ;)

UH: haha..mmgla sorok2..eh x..sembunyik2..ekekek malasla akak..dh ada anak terutamanya

US: akak, kan dh ckp..sembunyik2..ekeke yela satg org heran..ni nenek Iman ke umi dia? hoho

Maksu: eh yeke? nampak ke xpakai tu? ecece..iza nampak juga..tp kurangla.silau iza tinggi

Uk: akak betul kak..muka nenek.hoho~~ sume ckp gituh.dhla iza suka pakai bawah sikit.hah mmg nmpk nenekla..wakak

en_me: salam me..kan malas nk pakai..

YC: hahah ngaju deh..nok ssoko eh baco komen nih.tp sedih deh spec patoh.hola buak hok lain duit terbey..huhu

LanaBulu said...

Okay lah tu..pakai spek mata kadang2 tu nampak lebih comel..
Nanti Iman atau adik2 dia tu mesti ada yg pakai jugak tu..

NURUL IZZA said...

LB: memang nampak comel, nampak nerd padahal tak pun ;)

mungkin Iman akan pakai sebab, kami jenis genetik yang rabun cepat.ekekek.hopefully not.amin

aNNa said...

eh...za pakai spec ke?? tak penah nampak ponn...
mmm, nape member zaa tak bukak lense smpai 3 hari???

NURUL IZZA said...

ejan: aah za pakai spec.ani tau..kan za ckp..kalu pakai sure nampk mcm mokcik la..ekek

kwnza tu entahnye nape xbukak lense, tau2 3 hr xdtg skolah..pastu dtg mata merah je ejan..bahaya la pakai lense ni tapi ok je kalau yg pandai jaga.mcm za..ish xlehla..lecehh

Miss jane said...

成人論壇,080聊天室,080苗栗人,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人電影,成人遊戲,成人文學,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,正妹牆

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan