Bahan :
175 gm tepung gandum
2 sudu kecil yis
2 sudu besar minyak sayuran
1 sudu kecil garam
2 sudu kecil gula
1 cawan susu segar suam
Topping:
Tomato
Bawang besar dihiris nipis
Lada benggala
Sos spageti
Shredded cheese
Roti:
1. Yis masuk dalam susu suam biarkan sehingga susu berbuih atau 5 minit.
2. Masukkan gula, garam, minyak. Gaul rata dan akhir sekali masukkan tepung gandum sambil uli.
3. Uli doh sehingga doh tidak melekat pada tangan. Tutup dgn plastic wrap selama 1 jam atau doh naik 2 kali ganda.
4. Setelah doh naik, canaikan doh dan cucuk doh menggunakan garfu keseluruhan doh supaya udara mudah keluar. Bakar doh selama 5 minit.
5. Roti dikeluarkan dari oven dan permukaan roti disapu dengan sos spageti kemudian bahan2 hiris ditabur ke atas permukaan roti.
6. Bakar pizza dalam 10-12 minit lg.
0 comments:
Post a Comment