RSS

Ubat untuk kanak-kanak

Bismillahirahmanirahim

Kali ni saya nak bercerita tentang rawatan Iman sepanjang dia sakit winter ni.. Entah dah berapa kali Iman asyik demam, selsema musim sejuk kali ni. Musim sejuk tahun lepas langsung tak kena selsema.

Bila Iman sakit, biasanya saya akan terus email Megan. Biasanya dia akan jawab



Izza~
Sorry to hear that Iman is sick. If she does have a cold, it can take 7-10+ days for her to get over this. Tylenol will not help her get over her could any faster, but it may temporarily help relieve symptoms (just be very careful not to give her too much of the medication). Also, if she gets a fever over 100.4 degrees that does not go down while she has this cold, you may need to take her in to the doctor. I'm going to send you a couple of internet links to help:

1.) Tylenol:  http://www.tylenol.com/page.jhtml?id=tylenol/children/subchild.inc


*This give the dosage chart for small children. The last weight I had for Iman was 20 lbs 2 oz from August 18th. The Tylenol website also discusses the different types of Tylenol available, as well as the safety recalls. It is a good resource to have for you and your child.


2.) CDC's webite information on the Common Cold:  

http://www.cdc.gov/getsmart/antibiotic-use/URI/colds.html


*Specifically check the section on "How To Feel Better" for other tips on how to help your child when he/she has a cold. Giving a warm bath and encouraging your child to drink fluids (such as breastmilk, water, soup broth) will help keep them hydrated and help them to feel better.


Hope that is helpful~ please let me know if you have other questions :)


Lepas tu, Iman tiba-tiba demam kuat, selsema serta ada pulak cirit birit. Yang ni memang merisaukan saya.  Waktu ini, saya call People Health Centre lebih daripada 30 kali untuk buat appoinment, sorang pun tak angkat. Kalau dah tak nak angkat, tak payahla buh telefon. Memang pagi tu saya sangat bengang dengan klinik tu. Instead utk tunggu sampai berjanggut, saya call Megan kat ofis dan tgh bercakap dengan Megan, saya teringat pula yang saya ada no telefon paed Iman. Terus saya end call dan telefon paed Iman. Alhamdulillah petang tu juga kami ke people health center jumpa Dr Mahmoodian (paed Iman).

Bila bercerita pasal Iman cirit birit, selsema bla bla bla.... Dr Mahmoodian cek Iman bla bla bla.. tapi akhirnya, dia langsung tak bagi apa-apa ubat. Katanya, demam insyaAllah boleh sembuh dengan tylenol, selsema pulak.. tak ada ubat yang bagus untuk kanak-kanak bawah 2 tahun selain minum air masak banyak-banyak, jangan bagi dia terdedah kepada pesakit selsema, makesure tempat tidur semua bersih dari kuman dan kurangkan terdedah kepada sejuk. Bila saya tanya pasal cirit birit, kata Dr.. 'it will go after 48 hours, I can't give her any medicine because it will make her worse. Keep an eye on her, if she is not ok after 48 hours then I want see her again.." Tu je Dr cakap, langsung tak bagi ubat. Kalau kat Malaysia entah banyak mana dah dibagi antibiotik. Tapi kat sini memang susah sangat dr nak bg ubat terutama kepada kanak-kanak. Pendek kata, suh sembuh dengan sendiri... Balik tu, saya terima email Megan,

Izza~

I apologize as a don't think I was much help on the phone when you called to talk about Iman. I hope you were able to get her in to the doctor. Based on the symptoms you described, it sounds like Iman has had a viral infection. For her age, gastroenteritis is the most common type of virus (which means a virus in her stomach and intestines.) As stated on the phone, the fever she had means her body is fighting off the infection. I do think it is a good idea for her to see Dr. Mahmoodian or someone at People's Health Center, just to make sure Iman is not dehydrated and to make sure that she is getting better.
I did want to send you a couple websites to help you.


1. This first one is from a group of pediatric offices here in Lincoln, and I have found it to be very helpful for parents of infants and toddlers who are sick. It allows parents to pick a symptom of illness and then discusses the severity of this symptom, and what parents should do for treatment. I hope this may be a reference for you in the future. Once at this website, see the light blue box that says "Is Your Child Sick?" and then select the appropriate symptom from the drop-down list and then click "go".


http://www.completechildrenshealth.com/


2. The second website is for People's Health Center. I'm not sure if knew that they had a website. The contact information is under the tab at the top right "Contact Us"; there is also other good information on that site and it can help families understand the clinic a little better
http://www.phclincoln.org/contact_us.php
3. The third website I think I've shared with you before (www.KidsHealth.Org); specifically this like will take you to some education diarrhea.
http://kidshealth.org/parent/medical/digestive/diarrhea.html#cat137
***Continue to monitor Iman. Offer fluids often. If she goes over 8-10 hours without having a wet diaper, I encourage you to call the doctor's office again, as we do not want Iman to become dehydrated. I also recommend calling the doctor again if Iman gets a fever of 103 or higher or if she completely refuses all fluids (breastmilk, water, juice, etc.) Hopefully her body has been strong enough to fight off this infection on its own. After several rough days, I'm sure she is very tired and will need some rest and good nutrition to build back up her strength and to resume her normal activity level.


Hang in there Izza! I know it can be very stressful taking care of a sick toddler, especially if you don't feel good yourself. I apologize that I was not in the office over the New Year holiday and I also apologize that you had such great difficulty getting a hold of People's Health Center. Please let me know if I can help.

Lepas tu pulak, Iman tiba-tiba demam dengan teruknya sehingga suhu 104.9! (boleh baca di sini) . Pagi tu saya duk call klinik yang sama nk buat appoinment tapi seperti dijangka, tak ada orang angkat. Last-last kami buat keputusan main redah je ke klinik tu, kalau tak boleh redah memang nak terus ke emergency hospital je. Tapi alhamdulillah kami masuk terus bolej jumpa Dr, Dr Paulus. Setelah dia cek Iman bla bla bla.. dia terus ambil air liur Iman untuk buat ujian, adakah demam Iman tu disebabkan oleh virus. Dan.. resultnya negatif. Katanya, demam Iman hanya boleh kurang dengan Ibuprofen, sejenis pain killer yang kuat sedikit dari tylenol. Kata Dr lagi, antibiotik sebenarnya sangat berbahaya untuk bayi dan kanak-kanak. Lepas tu saya terfikir, waktu kat Malaysia.. bila demam je Dr akan bagi antibiotik, tak kisahlah warna putih ke, hijau ke, pink ke, tapi asal demam je Dr bagi antibiotik. Pelik pula bila kat sini langsung tak diberi ubat bila sakit-sakit.

Mungkin ubat tu sebenarnya akan memberi kesan sampingan yang mana kesan tak elok untuk bayi, (ni saya rasala..) agaknya sebab tula Dr biarkan sembuh dengan sendirinya. Lepas tu pulak, beza sangat emergency room hospital Malaysia dengan hospital sini. Waktu saya sakit kat Kelantan dulu, boleh je kami kejar ke ER : sampai di ER ramai sangat yang demam-demam biasa dan sakit-sakit biasa (kecuali yang emergency sangat). Kalau di US, ER memang hanya untuk ER sahaja. Sakit yang melampau dan betul-betul perlukan emergency. Selain dari tu, payah nak masuk ER.

KESIMPULAN bebelan saya ni, sepanjang kami di sini :

# bayi dan kanak-kanak sakit, tidak akan diberi ubat kalau bukan betul-betul sakit. agaknya tak nak ajar badan tu toleransi dengan ubatla kot. Biasanya, THE BEST WAY, sembuh dengan sendiri.

# ER hanya apabila betul-betul emergency.

# segala nak jumpa dr atau check up, semua kena buat temujanji. Sangat leceh!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 comments:

yatie chomeyl said...

nazhan pun winter kali ni deme byk kali jugop. maybe sbb dah kure breastfeed kot, imunisasi pun rendoh la sikit bekali

kat sini kalu deme or selsemo mem edpt ubat, tp dos dio rendoh sgt..3 hari gitu jugop baru sembuh. antibitotik meme takdop la. tu bilo nazhan deme di msia, oghe tanyo doktor tu habis2an buleh ke dos banyok ni untuk baby besar ni?

kakyong said...

kat Mesia pun sama, setakat pengalaman kakyong, baby & toddler below 1 yr doktor tak bg antibiotik.. tp 1 tahun ke atas, ade tp berbeza jenis antibiotik nya.. sbb fikri & 2 anak dara kakyong ni pernah demam serentak. utk fikri antiobitik warna lain, utk anis & aliya warna lain....

tp memang ini lah dugaan bila anak2 tak sihat.. take care ya

Afiz Idah said...

Assalamualaikum iza,
Semoga iman cepat sembuh hendaknya ye.Kat Malaysia pun sama iza,kalau kanak2 di bawah 1thn mmg tak de ubat.Doc kata akan baik sendiri dan bg mereka minum air masak.

Anak akk pernah demam kuat dan selesema,pergi klinik boleh doc kata tak de ubat.Balik mcm tu aje cuma still kena bayar caj perkhidmatan RM8.Itulah pengalaman pertama.lepas drpd itu kalau baby demam ke apa,mmg ibu lah yg kena makan makanan yg boleh sembuhkan penyakit dia sbb susu badan kan.Tapi bg kanak2 yg tak susu badan nmpknya kenalha cuba alternatif lain.

Iman..capat sembuh ye sayang..nak dapat adik tu..

Chik Na said...

susahnya nak buat appointment dengan doktor

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan