RSS

Simptom bersalin~??

Bismillahirahmanirahim~~!


Sejak pindah rumah baru ni, saya terlebih lebih rajin kemas rumah. Bukan kemas seluruh rumah, tapi kemas dapur dan bilik air. Entah kenapa ada aje tak kena dengan dapur tu, padahal dah ok dah. Ada je tempat-tempat saya duk lap, duk cuci dapur, segala-galanya lah. Kat bilik air pun sama, saya akan pastikan soap scum tak ada di kepala pili air atau di sinki.

Kebanyakan tempat di US ni, rata-rata alami hard water. Walaupun masing-masing minum air paip je tapi airnya mengandungi calsium yang banyak! Hurm.. meh kita tgk wiki, apadia yang dikatakan hard water

Hard water is water that has high mineral content (in contrast with soft water). Hard water has high concentrations of Ca2+ and Mg2+ ions. Hard water is generally not harmful to one's health but can pose serious problems in industrial settings, where water hardness is monitored to avoid costly breakdowns in boilerscooling towers, and other equipment that handles water. In domestic settings, the hardness of water is often indicated by the non-formation of suds when soap is agitated in the water sample. (source: mr wiki)

Kerana banyaknya soap scum tu, saya terpaksa lap sehingga air kering. Kalau tak, memang akan meninggalkan kesan yang teruk. Lagi lama, lagi payah nak bersihkan soap scum tu. Mulut saya ni tak henti henti bebel kalau ada je orang guna bilik air dan air sepah-sepah. Heheee~~~ biasala.. Orang cakap banyak macam saya ni, biasanya akan luahkan perasaan dengan cara membebel. Mulut macam bertih, kata orang. Pot pet pot pet.. Sapa yang pernah kena, sabar dan tahan jela ye.. Lepas bebel tu, saya dah ok dah.. =))

Bila saya duk mengadu kat abgfiz " tak tahu kenapa iza suka sangat basuh bilik air walaupun badan rasa penat.." Kata abgfiz, dia selalu search pasal sign of labor, katanya antara simptom bersalin : rajin kemas rumah, rajin memasak, asyik nak marah pada suami tanpa sebab, moody dan banyak lagi. Heee~~~ separuh tu memang ada terjadi pada saya. Asyik moody!. Tak tahu pulak saya ada jugak simptom-simptom bersalin ye.

antara searching result saya :

'Some women will experience an intense urge to clean, organize their home, or other efforts to prepare for baby. This may range from a sudden urge to cook a month's worth of freezer meals to sorting out all the socks for the baby in the nursery to scrubbing the floors on hands and knees. Not all women experience nesting, but it is a common sign of labor nonetheless (source: here)

Labor does not begin suddenly, it evolves gradually. It can take hours, even days, to figure out whether the sensations you're feeling are labor or prelabor (also called false labor). Some subtle signs and symptoms that you are beginning first stage childbirth include a vague backache that may cause restlessness, several soft bowel movements accompanied by flulike feelings, and a nesting urge--an unusual burst of energy, particularly related to cleaning and getting your home ready for the baby. (source: here)

Apa-apapun, doakan saya bersalin dengan selamat ye. Saya menunggu sehingga minggu ke 40. Doakan dipermudahkan segala urusan. Amiiin

p.s: tak sabar nak terima parcel dari kelantan. nak makan keropok!!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 comments:

yatie chomeyl said...

ooo..Izza mengalami Nesting la ni, meme symptom2 nk dekat bersalin la kalu ado ciri2 nesting

AshAnas said...

dah tak lama la ye... semoga dipermudahkan, ameen...

Chik Na said...

betul laa... akak pun kalu dah dekat nak bersalin rajin mop n kemas rumah especially bilik tido

Semoga izza selamat bersalin

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan