RSS

Makanan


Alhamdulillah, sejak mengandung ini.. rezeki makanan sentiasa bertambah. Ini makanan yang diperoleh dari program WIC (woman, infant and children). Setiap bulan akan diberi kupon free untuk memperoleh makanan ini. Ianya berupa susu, cheese, 100% jus, telur, 100% wheat grain cereal, kekacang mentah.






Yang menjadi masalanya sekarang, susu TERlalu banyak untuk dihabiskan. Setiap bulan 5 botol susu patut dihabiskan. 1 botol -1 gallon. Bayangkan kalau sebulan dapat 5 gallon susu. 1 gallon ~ 3.84 liter. Banyak tu nak dihabiskan. Memang tak larat.. kadang-kadang abgfiz je habiskan. Jus pula diberi jus memang 100% fruit, no presevative at all. Dalam rumah ni, sapa yang nak makan jus banyak-banyak.. kecuali abgfiz. Dialah yang menghabiskan.. Sebab jus ini concentrate so kena campur dengan air biasa baru boleh minum.. Tu pon banyak lagi dalam freeze.

Adoii.. Sebenarnya, banyak syukur dapat program ini.. tapi terlalu banyak nanti membazir pula. Susu, kan cepat expired. Kadang buat jela kueh-kueh.. Cheese pula duk pikir..halal ke tak. Nak makan pon dah serba salah. Tapi duk cek ingredient tu tak ada pula yang di was-was kan. Cheese pula yang terpilih aja, cheese terpilih ini tak berapa nak sedap kalau nak dibandingkan cheese yang selalu guna. Tapi buat ajala pizza..Sekurang-kurangnya aku makan. Kacang pula..kacang yang pelik-pelik..tak tahu nak masak apa..banyak betol stok kacang dalam closet tu.. Yang sentiasa habis.. telur. Yela, telur banyak guna, boleh goreng, boleh buat kueh, buat kek.. segalanya menggunakan telur.


- walau apapun syukur dengan hikmah yang Diberi. Syukur atas rezeki yang Dikurniakan.. Sebab bila nak buang je, teringat je kanak-kanak yang tak cukup makanan. Sedih hati rasa..


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

16 comments:

Atif said...

u r so lucky!mkn je la za oi..kat mesia ni..benda2 lagu tu mahai oi..bersyukur la..ni rezeki baby za..hehe..syok kan di beri perhatian mcm tu oleh pihak sepital..kalau le mesia mcm tu..em..nmpak gaya..hubby za je la yg naik berat badan..hehe..k.lat kat sini muntah2 agi..pagi je la..ingtkan msuk 4bulan dah ok sket..susu pon tak bleh nak sumbat lagi dlm kerongkong ni..sian baby..duk minum ribena je la..tu pon kdg2..sb msm..sayur pon tak bleh nak sumbat mana..kecuali yg terpilih..blh mkn buah2 je..baby za boy or girl?hehe

maryam izza said...

za, bagusnya program ni... kak ija suka bangat sama susu... kalau kita berjiran dah lama dgn muka tak malu kak ija p habiskan wakakaka... tak tahan nya tgk cheese tu

p/s : syukur dgn nikmat mu ya Allah

NURUL IZZA said...

kak lat: za dulu muntah tak payah nk ckp..sbb xleh nk bilang..muntah tu smpi dh xde air dh nak muntah..dehydrate..masuk spital..ish teruk..berat turun mendadak smpi 10 kg. skg masih muntah2 lagi tapi xdela teruk mcm dulu. biasa pagi2..tapi skg dh kurg la skit.jalan lama2 skit mulala kepala penin, pandangan warna hitam je..nk pitamla tu..huhuhu

makanan tu diberi oleh helath department ms nak daftar kat sana mula2 preggie dulu.terus diberi program tu.biasa kalu nk apply blh je..utk yg ada baby dan anak kurg 5 thn. lepas deliver pula, makanan lain yg diberi,susu formula pon ada utk baby.breastfeed pon akan diberi tunjuk ajar. setiap bulan za jumpa nutrition lagi utk update kesihatan, dental.bagus kan preggie sini?? syukur sgt dapt preggie kat sini..mmg dilayan bak puteri kayangan..hihi

kak eja: susu tu bau sgtla kak eja..aduii ms kat msia dulu duk makan susu tepung nespray dan susu segar pula yang good day je. ni walaupun dah diproses tapi masih bau yela susu dari lembu kan..banyak nk kena habiskan..huhuhu.walau apapun..mmg bersyukur sgt2..ada hikmah duk sini..byk hikmah..syukur sgt2...

NURUL IZZA said...

oh lupa... baby girl..alhamdulillah..skg ni baru leh telan sayur kak lat..g kedai jumpa je sayur msia, kangkung + bak choy kecik + daun kesum..mst beli sbb nk makan benda2 yg letak belacan.hihihi

NaDiaH SiDeK said...

lecturer akk kata kat sana senang nk tahu s/ada mknn tu halal ke tak. tgk je pd kod yg dikeluarkn oleh Muslim consumer kalu tak silap. kalu kat sana, colgate takleh pakai sbb dr sumber haram. berbanding kat m'sia ni w'pun ada logo halal tp masih ada keraguan lg. ntah kat mana ntah silapnya..

untungnya bila duk di negara org, kita akan lebih aware dgn benda2 cmni. sentiasa berhati2. setiap kali nk beli mknn mesti tgk ingredient. kalu kat sini nmpk je logo halal terus beli. tak tgk pun ingredient.

Atif said...

hoho..mesti comey mcm izza..hehe..amboih..makan belacan..tak bersin ke?k.lat nak makan budu nga mangga muda je..hhuhuh..tp kering tekak la lepas mkn..

NURUL IZZA said...

kak nadiah: sini mmg senang nak tgk halal ke x.. tapi kena tahu ingredient. iza selalu cek dalam muslim cunsumer website dan catit mana2 benda tak halal. kalau ada simbol U tu memang halal sebab semua bahan dalam tu adalah vege. dan simbol vegan..sebab vegan ni telur pon tak makan. kat sini xpakai pula colgate. pakai benda lain.

kak lat: comey???eee amin amin amin... comey sgtla za ni..hahah duk sini makan belacan budu ada kak lat tapi made in thailand. xberani nk makan walau nk makan.huhuhu..kalu ada budu + mangga + ulam raja...uuuuuuuuuuhhhhhh sedapppppppp

NURUL IZZA said...

oh ya kak nadiah..kena tgk juga..biasa dalam cheese depa letak enzim dari perut babi atau mamalia lain seperti rennet. kalau ada benda tu kami tak beli..mmg kena byk tahu ingredient.kadang g pasar bawa buku kecik cuk cek ingredient..

kopaih senget said...

Alhamdulillah.. rezki anak!

maryam izza said...

ha'a kalau yg berbau tu memang fresh lah tu... akk pernah minum sekali yg betul fresh punya memang baunya adehh agak harum hoho...apepun susu memang sangat baik tau utk tubuh badan kita ;)

rosnah_muhdyusoff said...

wah, best betul, bertuah betul ko pregnant kat sane..hehe..

annie said...

wah!! pasal makanan....banyak betul yg komen.ani pn tak nak lepaskan peluang...hehe...sume2 feveret ani! cdapnye za...ada fruit juice,ada cheese...

NURUL IZZA said...

ros: mmg byk bertuah..haha

ani: ani..kurgkan makan cheese nnt pipi makin naik..=) kalu duk jiran dh lama sedekah jus2 tu..

annie said...

=P hikhik...nampak sgt ani ni dah tombam ek

muqay said...

rezeki anak untuk emaknya tapi boleh juga abg fiz tumpang.

Baby boy ker?

Miss jane said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,正妹牆,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan