RSS

Jutaan syukur

Bismillahirahmanirahim

Utamanya.. jutaaan alhamdulillah, alhamdulillah alhamdulillah. Syukur amat kepada yang Esa atas segala nikmat kurnia,... Utamanya.. abgfiz dah bergelar DOKTOR falsafah.

Sedikit sebanyak saya kongsikan pahit manis PhD abgfiz..

Tahun pertama dan kedua :

Disebabkan waktu Master hanya research, jadi abgfiz TERPAKSA ambil banyak kelas. Setakat 4 tahun di sini, abgfizlah paling banyak ambil kelas antara semua. Biasanya 2 kelas paling banyak 'graduate student' ambil, TAPI abgfiz ambil sampai 4 kelas.

Belajar di sini sangat berbeza dengan di Malaysia, rata-rata sewaktu ijazah dulu, kebanyakan pelajar tak ambil berat sangat kerja khusus (?) kerana hanya 30% sahaja menyumbang kepada markah. 70% lagi dari 'final'. (ni sewaktu saya buat ijazah dahulu..). Tapi kat sini, markah 'final' hanya 10-30% sahaja. Selebihnya markah dari kerja khusus. MInggu pertama mula kelas, dah ada quiz. EH bukan minggu pertama... hari pertama, sudah ada quiz.

Seingat saya, kelas Biochemistry abgfiz ambil, setiap minggu ada quiz, dan sepanjang semester ada 6 ujian. Dan sehari sebelum exam, masih ada kelas yang perlu dihabiskan.

2 tahun pertama..... abgfiz balik rumah pukul 5 pagi. Saya pada waktu tu, masih ingat lagi, tengah pantang kan Iman. Saya sedar jam 4 pagi, abgfiz masih tak balik. (Ofis dengan rumah pada waktu tu dekat je, jalan kaki pun sampai. Tapi abgfiz ke ofis guna basikal).

Bukan sekali dua, menangis, bukan sekali dua dia hampir putus asa. Sedih saya melihat keadaan nya. Hanya kata-kata semangat yang boleh saya berikan untuk menyejukkan hatinya, memujuk hatinya.

Namun, alhamdulillah berkat kesabaran nya, berkat doa mak ayah, abgfiz lulus dengan CGPA 3.7 ke atas.

2 1/2 tahun terakhir :

Selepas dah selesai ambil coursework selama 2 tahun, akan ada pulak Comprehensive Exam.Ini exam terbesar. Ianya menentukan sama ada perlu meneruskan ke PhD Student atau tidak. Jika gagal, maka pulang ke tanahair sambung di Malaysia atau ... gagal mendapat phd. Exam ni meliputi 2 : 'Writing' dan 'Oral'.Calon harus menyiapkan 'exam' dari setiap 'committee member'. Macam abgfiz, ada 4 committe member ; 1 advisor, 2 pensyarah dari Deprt yang sama dan 1 pensyarah dari dept lain. Jumlah semua 'writing exam' 4 kertas. Dah lulus yang tu baru boleh buat 'oral exam'. Oral exam pula soalan terus menerus dari pensyarah tadi, biasanya berkisar tentang soalan bertulis. dan Alhamdulillahhh.. abgfiz lulus.

Masih lagi sibuk, abgfiz hidupnya di lab. Malam baru balik. Kalau abgfiz bawa bekal pagi, jadi petang balik dalam pukul 6 sebelum makan malam. Kalau dah balik makan tengahari, dia akan bawa bekal dan pulang lewat malam. Biasanya jam 10 ke atas.

Hidup kami dah biasa macam ni, hingga kadang Iman sebelum tidur, tanya... 'where's ayah?', 'mom, ayah is nor here yet?'...Sedih, ya memang sedih. Tapi abgfiz bukannya ke mana-mana, dia hanya sedang menyiapkan PhD. Itu kata2 untuk memujuk hati saya. Buka tak pernah rasa sedih sebab dia sentiasa sibuk bukan tak pernah rasa terkilan. Tapi saya harus memahami itu perjuaangan nya.

Dan.... alhamdulillah... abgfiz sudah..... selesai lab work, selesai buat thesis, selesai defends (viva kalau di Malaysia) selesai semuanya.

Hari abgfiz defends.. eh sebelum abgfiz defends.. Sentiasa dia risau.. 'sempat ke abg balik hujung tahun ni?' 'sempat ke abg nak konvo? tak apalah konvo tu... yang penting abg lulus..' DAN... saya sentiasa ingat kata-kata mama... solatlah sunat, buatlah solat hajat tu banyak mana sekalipun... Allah Maha Mendengar, Dia tahu kita susah dan payah dari awal. In sha Allah... ada hikmahnya... dan kerana itu juga.. seingat saya 4 kali abgfiz buat solat hajat setiap hari. Hari dia defends... entah banyak mana dia solat hajat, saya un tak membilang. Ma sha Allah... kita beruntung sebagai Islam, kita ada Allah, dan senjata kita doa.

Entah kenapa hari abgfiz defends saya sangat sensitif, mengenangkan ini adalah titik terakhir dia, kalaulah.. jawapan adalah sebalik apa yg diharapkan, bagaimana? Hari tu, saya tak lalu makan, tak tenang. Nak buat apapun saya tak tenang. AKhirnya, saya hanya berada di depan tv melayan karenah anak-anak. ...ENtah berapa kali air mata saya keluar memikirkan apa keputusan nanti. Dan...

ALHAMDULILLAH>>>>

saya terima panggilan abgfiz jam 330 ptg, .. "helo, DR Hafiz speaking.." lega subhanallah, syukur nya saya tak terkira... menitis air mata, air mata syukur dan gembira.

p.s: Sekadar meluahkan rasa hati, : sebagai isteri yang suami sedang belajar.. MEMANG peranan kita sangat penting. Korbanlah segalanya, dan sentiasa berdoa.. Allah Maha Mendengar dan Dia tak akan zalimi hambaNya. Juga Allah ni sangat adil, setakat mana usaha kita, setakat itulah kejayaan kita.

Bukan tak pernah saya rasa sedih, bukan tak pernah saya rasa diketepikan, bukan tak pernah saya rasa kecewa .. cuma saya fikir.. inilah pengorbanan seorang isteri tatkala suami sedang belajar.

Bukan senang belajar di negara yang bukan Islam.Mereka memandang kita dengan seribu pandangan. Betul ke Islam ni ganas? Ini persoalan advisor abgfiz tatkala ada serangan dari Afganistan. Saya pun dah lupa serangan apa, tapi waktu tu tahun 2010 kalau tak silap. Belajar di sini, macam-macam perangai manusia saya jumpa. Macam-macam kerenah advisor, committe member terpaksa abgfiz telan wlaupun pahit. Dia sentiasa ingat kata-kata ayah ..'ikut sahaja apa yang advisor suruh..' ..alhamdulillah sekarang dia berjaya.

Sedikit kata-kata acknowledgement dari abgfiz ..

'I would like to thank to my parents..when I came..for the 1st semester I want to give up. But with my father advised, I can go through all the process. My father didn't talked much, but when he talk, it was like a wisdom words.. and my mother, who always pray for me and support me all these years....'





Ps: alhamdulillah sedang menikmati kesedapan buah-buahan tempatan. Abgfiz melantak musang king durian. All of this praise to Allah...



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

7 comments:

NoraDahlal said...

Alhamdulillah. Izza, awak memang hebat. Suami awak pun. Dan sebagai umat Islam, memang.. Allah tu Maha Hebat. Selagi ada pegangan Tauhid, kita takkan hilang arah, InsyaAllah. Moga2, Allah sentiasa beri kita iman yang teguh kan :) Mek, saya bru je balik USM ni. Sunyi kejap, sbb rumet dah takde, duk sorang. Kawan2 masih seronok bercuti, exam final lambat lg. Terfikir kejap, apa ak nak buat sampai2 USM ni. Terus ingat kat awk. terus bukak baca belog. Alhamdulillah, ada update terbaru. Rindu sangat nk jumpa awak. :) Nanti free, datanglah USM, saya kenalkan dengan ISDEV, InsyaAllah.

Aizudin Zainal said...

Tahniah kepada Dr Hafiz dan isteri. Memang tough buat PhD ni. Tahniah kepada Puan juga kerana jadi pillar of strength to the husband.

From Aizudin Zainal
Nebraska grad '93.

Rosnah binti Muhd Yusoff said...

Tahniah ek..nnti jgn lupe bg no izza kat email ek..miss u so much..hehe..my PhD plak on off semangatnye..huuu..kene mencontohi abg Hafiz ni..huhuu..anyway congratsss!!!izza bila nak dtg TI..sebelum dtg inform k..hehehe

Aleyn said...

Tahniah!!

Maryam Izza said...

salam za!

after soooooo long time tak singgah n comment di sini, entah knpa mlm ni tb terasa nak p blog za n comment kat n3 ni... hurm!

dulu ingt lg ms k.ija keja kat maybank awal pg p kerja sbb takut sesak so d sebabkan smpi terawal sgt k.ija msti la p godek tenet dulu bkk email,friendster oh sblm deactivate, fb, berita on9, blogwalking dan antara perkara wajib tgk blog za hr2 then comment... oh rindunya tp tu semua kenangan!

mlm ni k.ija pun baca lah semula n3 lama za yg k.ija pilih2, senyum sorang2, tgk gambar Iman ms baby, gmbr mula2 p usa, seronok pulak! kot blog sendiri mcm mn la rasa nya yerk hee

btw selamat kembali ke tanahair, tahniah buat Dr Hafiz dan isteri nya :) serta salam maulidur rasul... boleh tak tiba rs andai nya zaman dahulu zaman Rasulullah ad blog, apa yg Rasulullah coretkan buat umatnya... terfikir tiba2... oh aku merinduimu Ya Rasulullah, semoga peribadimu sentiasa menjadi contoh buat kami.

pinky mouse said...

Tahniah tahniah tahniah.. Kat Iza pun tahniah jugak..

Ycming Teleshop said...

waa...hebatnye Kak izza

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan