RSS

Plum Pie

Bismillahirahmanirahim

Dah berkurun buat, baru nak post ^^



Saya beli plum 2 jenis : red plum dan black plum. Harga pun sama : $1.98 per lb. Murah, kan? Tapi saya lagi suka black plum, manis dan manis dan manis.. ;)



Resepi saya ambil dari kak Hani awesome! sya memang peminat tegar kak Hani dari awal2 berblogger. Kak Hani guna fresh prune tapi saya guna fresh plum. Hantam sajalah...


Resepi ni guna almond powder, dan saya tak mempunyai almond powder... jadi saya blend almond + gula + tepung. Ni pun hantam sajalah... Sebab tu kalau tengok gambar kak Hani, filing dia smooth je dan saya punya berbintik2 (almond).

Base ;

100 gm tepung gandum
30 gm almond powder
75 gm butter (sejukkan)
30 gm gula
1 biji kuning telur saiz (M)

* Almond powder : saya blend 30 gm almond biji + 2 tbpn tepung + 1 tbspn gula. Saya tak letak telur

1. Tepung + almond powder + gula - Gula food processor, blend dan + butter supaya menjadi bread crumb      + teur kuning. Keluarkan dan tekan-tekan dalam pie pan. Sejukkan dalam fridge selama 1 jam.

2. Panaskan oven 180C /350F. Bakar crust/base selama 10 min. Hingga kuning. Sejukkan.

Almond Cream :

60 gm almond powder *saya guna almond powder yang saya buat sendiri ;p
60 gm butter (room temperature)
60 gm gula
1 bj telur (saiz M)
10 g cornstarch

1. Butter + gula - pukul  dan + almond powder.
2. Pukul telur dengan gunakan garfu dan masukan sedikit demi sedikit sambil pukul + cornstarch.

Tuang almond cream di atas crust. Aturkan buah yang telah dipotong dan bakar 30 min/ sehingga masak.


Rasanya? Sedap :)) Selagi ada almond dan buah plum, selagi tu saya tak berhenti buat. ^^




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 comments:

zila said...

Salam...

Salam perkenalan..menarik ni..nak try lah

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan