RSS

Rentetan sejarah adik Iman II

Bismillahirahmanirahim

sambungan part I

9 Mac :

Appointment dengan midwife, jumpa dengan Julie. Bincang-bincang dengan Julie, saya terpaksa induce. Induce lagi~~~ Kalau normal, biasanya boleh tunggu sampai minggu ke 43. Tapi disebabkan darah abnormal saya ni, terpaksa induce dan tak boleh lebih 41 minggu. Julie akan call hari ni (9mac~ wed) sama ada saya labor hari ni atau Jumaat.

Balik, terus saya buat karipap. Teringin sangat nak makan! Lauk tengahari tu pun saya masak ikan keli berlada. Fuh! sedap nyeeeee~~~ Tunggu punya tunggu Julie tak call pun, marah betul abgfiz sebab seharian dia menunggu. Katanya tak sabar dah nak sambut hero dia. Tapi saya pula duk doa hari Jumaat.. memang dari awal pregnant saya duk doa dan harap saya bersalin hari Jumaat.

Jam 1030 malam:

Dah lena baru bunyi telefon, dan yes!! saya dijangka bersalin hari Jumaat dan disuruh ke hospital jam 730 pagi. Malam tu pula, langsung tak boleh tidur sebabnya sakit kerap sangat. Tapi saya tahankan diri.. maklumlah kata nak bersalin hari Jumaat.


10 Mac:

Saya siapkan mana yang perlu, buat rencah yang perlu, kemas apa yang patut. Eeeh peliknya, langsung tak rasa sakit!

11 Mac :

730 pg : kami bertolak ke hospital tanpa sarapan. Iman je makan cereal.

900 pg :
Contraction kerap sangat tapi disebabkan sakit tu macam kat rumah je, saya biar je. IV drip masuk ke tangan saya, bersama antibiotik B strep (ya, saya + B strep) dan pitosin. dilation waktu ni baru 3 cm.

11 pg :
Nurse datang - pelik sebab contraction kerap tapi saya tak rasa sakit sangat. Jadi, dia tambahkan dos pitosin. Waktu ni, Iman punya tak duk diam.. Aigoo~~~ ke sana ke sini.. Tu tak pe lagi.. Tak tahan tu dia tarik laci, main tekan2 button nurse tu. (entah berapa kali nurse duk jawab.. agaknya bosan dah sebab asyik panggil nurse je) Abgfiz bagi sebiji pisang dan crackers je. Lapar juga tapi tak selera pula nk makan.

1 pm :
kebetulan Iman tidur.... sakit pun bertambah-tambah. Nasib baik Iman tidur, abgfiz tolong urutkan bahagian pinggang. Tapi beza dengan Iman, sakit ni takla sesakit Iman dulu.

2 pm:
Ish kali ni saya betul-betul tak tahan sakit tu, saya minta pain killer. Sempatla saya tidur sekejap walaupun sakit tu masih terasa. Haaaaaa... waktu ni adik-adik datang. Syukur sangat!!!! Syafiq bawa Raihan, Hasanah, Ain, Fatin. Kebetulan juga, Iman jaga.. Terus abgfiz minta Raihan bawa si Iman jalan-jalan sekitar hospital. Nasib baik sebabnya.. Iman dengan Raihan dan Hasanah sangat ada chemistry. Jadi, dia ikut je budak-budak ni bawa. Ain pulak... peneman saya. Tangan dia plak jadi mangsa.. Maafla adik-adik.. terpaksa susahkan korang =(

3 pm :
Nurse in charge : Brenda. Nurse yang paling lembut dan sangat polite menjaga saya. sangat!!!!

Julie pecahkan air ketuban, waktu ni dilate masih 3 cm. Ish tak faham saya kenapa saya punya dilation lambat sangat walaupun contraction selang 60 second je! Tapi tu kuasa Allah, kan... ada hikmah disebalik tu.. Saya duk doa je supaya sempatla saya bersalin sebelum masuk maghrib. Maghrib waktu tu 630 ptg. Doa sangat2...

Air ketuban kali ni tak sebanyak Iman dulu. Waktu bersalinkan Iman, air ketuban 3-4 kali keluar dengan kuantiti banyak! Kali ni sekali je keluar dengan banyak, lepas tu keluar dalam kuantiti sikit-sikit. Waktu sakit bersalin, saya pula muntah-muntah. Nasib baik keluar pisang je, sebab makan pisang je pagi tu. Waktu Iman dulu pun saya muntah-muntah tika sakit bersalin. Agaknya itu petanda saya nak bersalin, kot la...

Saya waktu ni sangat-sangat perlukan abgfiz.. sangat!!!!!!!!!!!!!!! Betapa pentingnya suami disisi ketika bersalin! Tapi kadang saya hairan, ada je suami tak temankan isteri waktu bersalin. Tak terasa apa2kah si suami tu? Sian si isteri mengandung dan perit bersalin. Abgfizla paling kesian, sat tengok Iman, sat kena duk sebelah saya. Abg, terima kasih segalanyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. tak ternilai harga terima kasih tu. Moga Allah sentiasa memberkati abg, Iza sentiasa berdoa untuk abg ;)

5 pm :
Dilation saya dah ke angka 5-6 cm. Baru~~??? Saya sungguh-sungguh doa agar Allah cepatkan dan mudahkan saya. Tak sanggup dah merasa sakit dan tengok abgfiz, kesian sangat. Fikir Iman lagi.

530 pm:
Saya minta pain killer lagi... kali ni nurse yang in charge masih Brenda. Sanggup dia menunggu saya dengan sabar untuk cek dilation sebabnya waktu ni contraction selang beberapa saat je. Dan dilation saya waktu ni dah 7-8 cm.

6 pm :
Saya dah rasa nak push.. tapi abgfiz minta saya jangan push lagi. 5 min lepas tu saya di suruh push dan dalam masa 5 minit.. lahirlah Abdul Muizz, waktu Muizz keluar saya tengok jam tepat-tepat jam 0610 pm dan alhamdulillah hampir maghrib dan masih lagi hari Jumaat. Kali ni memang sekejap sangat saya push. Bagusnya, Julie (midwide yang oncall malam tu) ajar posisi dan push dengan betul. Waktu bersalinkan Iman, Nancy dulu tengok je saya push. Langsung tak ajar, langsung dibiarkan saya bersalin mengiring. Mungkin cara mengiring boleh kurangkan sakit, agaknyaaa la...

Waktu ni, Iman bersama kakak Raihan dan yang lain, berada di luar bilik bersalin. Julie dan nurse Brenda ke bilik sebelah sebab ada pesakit yang sedang menunggu untuk bersalin. Muizz belum pun dimandikan.

Lepas bersalin baru saya sedar, perut saya kosong dan lapar sangat! Nurse incharge setelah saya bersalin, nurse yang dah berumur tapi sangat lemah lembut. Dia selimutkan saya dengan warm blanket (memang warm pun.. best!!), dia bagi saya makan (menu : oren, roti, peach pie, jus buah, crackers dan sup sayur panas.. best!! tapi saya makan sup sayur je, yang lain adik-adik habiskan. Saya tak ada selera), dia bersihkan saya dari darah-darah, dia tolak saya ke wad dan dia peluk erat saya sebelum tinggalkan saya. Macam nenek saya! Sungguh..




 Bilik labor dan delivery. Kali ni saya dapat bilik yang besar.. jenguk tingkap, rupanya depan tasik...


Ain bersama nurse dari nursery : baru mandikan Muizz.

p.s: plasenta Muizz dihapuskan. tak dibenarkan bawa pulang, sempatla saya minta nak tenung kantung yang bungkus Muizz di dalam rahim.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

8 comments:

AshAnas said...

dh lepas kan izza... akak plak ni, huhu...

puan oryza said...

hai izza! tahniah! ade satu soklan, kenape awak nak bby lahir hari jumaat? sy pun lahir hari jumaat jugak.. masa org solat jumaat pulak tu...huhu.. btw sy baru tahu awk kawan noraini hanapi, my classmate mase form 4 & 5:)

yatie chomeyl said...

besar nyo bilik..puas hati beranok gini hehe

ohw, xleh buat balik ye plasenta Muizz. dulu ore buleh mitok, tp lo ni pun hospitall mace xbui doh..kawan2 yg br beranok sini pun xleh doh ambik

Confession of a Coffeeholic Momma said...

oh sama geng kita, cuma placenta si ameerul ni missing. maybe sebab midwife sibuk tukar shift, then sorang tu dah pegi buang. bila we all tanye, blur2 midwife shift baru tu...adusss....

mamasadiq said...

masa saya dulu, kita buat birth plan dan bagi dekat doktor yang incharge.. Dierang respect apa yang kita nak.. syukur sgt.. tunggu summer baru dpt tanam izza.. hehehe

sottop78 said...

Alhamdulillah... Semuanya selamat. CIter Muizz kna jaundice tu sedang dalam pembikinan ke? ;).. Lega ati bila dengar dia dah okey skrg ni.

By the way, Kak Has pun br je bsalin anak ke-3 ms Spring break aritu. Tak lama lepas tu, dapat berita Muizz selamat dilahirkan...then, Zaki pulak dapat baby baru... eishhh..nk kawen jugak la cmni..nak main2 ngan baby ..ehe


Anyway, peluk cium untuk Iman & Muizz. Jumpa Mei nnt ya? Insya Allah ;)

Ummi Salsabila said...

Alhamdulillah Allah permudahkan..terimbau kenangan
akak bersalin Adam.mcm baru je rsnya..;)

akak ritu xsempat induce,Adam kuar jgk..if lmbt Shari kn induce jgk tu..

Nape xle amik placenta dik?

Ummu Ammar said...

Izza, Alhamdulillah dah selamat...Tahniah kerana dikurniakan cahayamata ~ pasti comel cam Iman...Selamat datang Muizz!

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan