RSS

~How to get rid of pacifier?~~~~

Ni pulak cerita Iman, buah hatiku.. hahaha.. Iman sekarang dah masuk 2 bulan. Alhamdulillah, dia tak banyak kerenah. Iman sekarang dah mula hisap jari. Yang tak tahan tu, semua jari masuk dalam mulut dia. Hari tu, Megan (nurse from health department) datang bawa barang mainan untuk test iman. Sepatutnya, bayi berumur 6 minggu dah boleh gelak, alert keadaan sekeliling, dah mula nak sembang, dan hisap jari.






Awal-awal pulang dari hospital, terpaksa sumbatkan pacifier kat mulut Iman. Asyik menangis je. Lepas tu, mulut asyik terbuka je. Kebetulan masa tu ada masalah breastfeeding, terpaksa jugak gunakan pacifier. Dah sekarang tak mahu lepas kan pacifier pulak. Sampai kalau nak tidur tu, tak ada pacifier Iman tak lena tau. Kalau dah dapat pacifier baru lena.. Macam mana nak elakkan dari pacifier aka puting ye? http://www.emocutez.com





Iman sedang memerhatikan kuda itu berpusing..







Orang tua cakap, pacifier boleh menyebabkan gigi jongang. Secara logiknya betul juga. Bila puting asyik dalam mulut, gigi mudah ke depan kan. Kita yang membentuk anak kan. (yeke?/)Try google,, dapatla website ni.. tapi entah bila nak buat. Sebab kadang nak masak, Iman menangis.. bila sumbat pacifier terus diam.. Bila ye masa yang sesuai??

http://www.emocutez.com

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

11 comments:

rosnah_muhdyusoff said...

alamak, gigi comel2 jongang..satu kije plak nanti nak bg cantik balik..hehe..sebenarnye takdek idea..kehkeh..tanye mummy-mummy yang dah ade experience ni..

Nida said...

Mak Su rasakan Za, baik masa kecik2 ni putuskan puting tu sebab klu dah besar nanti payah...Mak Su pun takde pengalaman dengan pacifier ni sbb anak2 Mak Su tak hisap puting tapi Mak Su tengok adik2 Mak Su macam2 cara dah buat... takpe mungkin sehari dua je Iman akan nangis, lama2 nanti oklah... kena banyak bersabar... Insya Allah..semoga berjaya

NURUL IZZA said...

ros: tula..

maksu: betul eh??tapi di kdg melalak jugak..xtau mcm ne nk buat.kdg tu sumbat jugak sbb kesian kt abgfiz nk study..mcm neye mak su?

UmmiKhayra said...

Salam Izza...
Hehehhe ninie pun ada dengar jugak pasal kalau guna pacifier ni lelama gila besar gigi akan jongang. Cuma tak tau betul ke idak.. Better izza pisahkan puting tu cepat2.. sebab once iman dah biasa dengan puting tu, iman akan nak je dengan puting tu nanti. Even main nanti pun nak puting gak. susah nanti. :) Macam Khayra, kitorang memang tak penah kasi pacifier nih. Awal-awal dulu dia macam nak menghisap jari. Ni pun sama macam hisap puting gak la kan? Jadi, tiap kali dia buat je, kitorang akan keluarkan. And cuba attractkan dia dengan bende lain. Alhamdulillah berkesan. :)

Cubala izza pisahkan. awal-awal mesti nangis punyer.. :) Insyaallah... Semoga success...:)

Hani said...

Salam Nur.
Anak akak yang sulung minum botol dan hisap puting sampai umur dia setahun. tak jongang punnnnn hehehe.
masa nak pisahkan kedua2 nya tu tak la susah sangat. bila dia start pergi ke nursery, most of infant dalam group dia tak hisap, so dia pun tak mahu isap dah. ataupun mngkin kerana kat nursery banyak aktiviti. time nap pun tak sempat nak cari puting, terus terlelap, kadang2 sambil makan pun tertidur. sebagai ganti botol sebab dia mmg tak breast feeding dari awal, akak bagi dia minum pakai training cup.

ashraflatif said...

Pakcik paling hensem datang melawat. hehe :p

Bagi dia bizi dengan benda lain. Macam anak sedara sorang ni, bagi mainan untuk dia gigit. Tapi timbul pula masalah baru. Tanpa mainan tu, dia asyik menangis je huhu

NURUL IZZA said...

Ummi khayra: izza dulu hisap ibu jari smpi darjah 4 ke 5 baru xhisap..ms tu jari ni smpi bengkak2..ssh nk pisah.hehe~~ like mother like daughter la kan..wakaka..

well skg nak try pisahkan sikit2..tq 4 ur advice..

kak hani: akak..ainin tu kejap je .pacifier sm eh dgn botol susu? hubby dulu hisap botol susu ..gigi ke depan sikit tapi sempat treatment-pakai braces jd ok.ainin akak tu sekejap je.lgpon mgkn tgk kawan2 dia xhisap jd dia malula kot..sini xhantar nursery..ekekek.nursery rumah je..yg ni xde baby lain..hehe

ashraflatif: pakcik paling perasan..;P

xsmpt nk bizi dgn benda lain dia mmg nak jugak..

NURUL IZZA said...
This comment has been removed by the author.
NURUL IZZA said...
This comment has been removed by the author.
aNiS tHe BumbleBee said...

salam,
hype izza..hehe.kes ni sama la cam si uyin.sbb kita sensorang yg jaga bb kt sana kan.pasal jongang tu,dah 3 org doc akak tnya.pacifier dgn kejadian gigi jongang mmg xde kaitan.so dun worry okey.pacifier xde masalah.yg jadi masalah adalah btol susu.so,nnti bila bb dah besar skit,ccepat pisahkan tau.pacifier pulak,bila dah pegi school,and keep busy dgn xtvt dia,so dia xingat lagi kt pacifier dia lg dah.maybe time nk tdo je dia perlukan.time tdo,slow kuarkan pacifier tu.lama2,we can say thanks and goodbye kt pacifier tu.hehe..

NURUL IZZA said...

KAK ANIS :salam..amboii lama nye cuti balik mesai..baru smpi sri lanka eh??

oo uyin pakai pacifier gak eh..sbb kt sensorg kan jg,..ekeke(alsan pulak).iza ada bc la yg research pasal pacifier ni..bukti menunjukan pacifier xsebabkan gigi jongang.tp org tua ckp mgkn sbb ikut pengalaman kan..entahla..hehe

skg ni try nk avoid sikit2..xbg lgsg kan melalak pulak. Iman mmg kalau nangis mmg satu bangunan dengar..ikut mak dia ms kecit..kah kahkah

i'll try it!

ganbatte!

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan