RSS

Dental Appointment


Hari ini kali kedua dental appointment di Health Department. Kali pertama gigiku discan, lagi dicuci, dibasuh (sama jela maksudnya tu..) dicek segala jenis penyakit. Last nurse tu bagitau doc suruh wat x-ray- sebab nak buang gigi geraham yang bongsu tu..


Huwaaaa...... sakit tu!!!


Hari ini, 2 tempat dibuang kaviti dan diletak simenla kot. Sebelum tu doc buat 4 injection kat tempat tuh. MasyaAllah..sakitnyeee!!!!! Dia cakap kalau tak inject nanti bleeding banyak. Sebab orang mengandung mempunyai gusi yang sensitip. Pulak... Tapi bagus juga injection tu, sebab segala jenis jarum besar ke kecik ke..tak rasa langsung! Tapi, yang tak tahannya, rasa kebas tu sampai berapa jam baru hilang. Nak makan tak boleh, nak kumur tak boleh, hatta nak bercakap pon susah. Abgfiz cakap..agaknya nak suh aku ni diamla kot.kikiki.. Mana taknya, balik je abgfiz dr ofis mesti berbuih mulut duk bercerita. Nasib baikla dia jenis yang pendiam.. Bolehla dengar bebelan aku ini ;D



Ingatkan dah nak habis.. rupanya ada lagi appointment lepas bersalin untuk buang gigi bongsu 4 batang tuh. Orang kata sakitnya... lama juga nak sembuh tu.



Macam mana ye nak elak supaya tidak dicabut? Wajarkah gigi ku itu dibuang? Tak mau......

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 comments:

Lady said...

Geraham bongsu tu yang paling belakang tu kan? huhuhu.. kak wan punye pon tengah consider nak cabut. Sebab welll.. u know la my gigi macamana kan~ sungguh "tersusun". So yang kat belakang tu suka hati dia je nak naik macam mana. N now it's killing me~ huhuh.. rasanya better cabut kot.. sebab kang nanti lepas bersalin kalau lagi sakit susah kot.. nak jaga baby lagi, ayah dia lagi [eheh (^,^)].

Above all, jaga diri n ikut nasihat doc ye..

Dah lama tak dengar cite2 dari mulut Izza~ Rindu laa..

NURUL IZZA said...

wahaha..kakwan!! gigi iza ok je..entah nape doc ckp..gigi bongsu mcm xde fungsi.dan ssh nak jaga.so dia suh buang gigi tuh..dulu ms nak tumbuh smpi demam2 iza..seminggu lak tuh. ni nk buang lak..org ckp sakit kwan..sakit sgt..adeiiiii..mcm ne tu??nak ckp xnak tp disuruh.betapa suka ati je doc kt sini.tp dia ckp itu bgs dr xcabut..adehhhh

NaDiaH SiDeK said...

huhu..harus dicabut ke? dulu gi klinik gigi Dr suggest akk buang gigi bongsu tp akk tak mau. kat sini punya stail mmg 'wajib' cabut ke?

NURUL IZZA said...

kak nadiah:tula..xtaula nak cabut ke x.abgfiz xkasi cabut tapi disuh cabut.mcm ne nk wat ek..nk bgtau xnak ke mcm ne.doc ckp nnt ada mslh lain..xreti ahh ngn sini..

Hanafiah said...

Geraham bungsu...fuhhh...ngeriii pengalaman PakNep.

Tapi kes PakNep geraham tu tumbuh senget ke geraham depan. Sampai geraham depan tu pun naik rosak, sebulan lepas cabut geraham bungsu, geraham depannya pulak kena cabut.

Geraham bungsu tu kena buat minor surgery. Tak blh kunyah utk 2 hari, MakUsu buak nestum, minum pakai straw. Muka bengkak macam kena beguk. MakTam pun buang jugak geraham bungsu sebab kes yang sama.

Izza tanya betul2 ler kat doc, apa kesan sampingan tu.

za said...

yeke pak nep? tapi hr tu doc mmg suruh gi xray.tapi abgfiz xbg lg sebab mengandung kan.jd dia nak buat lepas bersalin.katanya xde fungsi.lgpon ssh nak jaga.padahal masa nak tumbuh tu seminggu sakit demam.

mcm ne ye....

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan