RSS

Namaku..

Nama yang diberi Nurul Izza Abdul Aziz.. nama yang dipanggil Izza. Teman-teman rapat memanggil Za. Keluarga dan sahabat terapat dan terdekat memanggil Ja. Datang sini plak.... nama Izza itu terhapus. Entah kenapa masih tidak diketahui sebabnya.. Segala surat menyurat tertulis Nurul Abdul Aziz..

Jadi nama yang dikenali sekarang adalah Nurul, rakan-rakan masjid dan dari Arab juga memanggil Nur. Katanya nama Izza bukan nama arab. yeke....rasa itu perkataan arab la tu.. ape ke pelik benor orang arab kat sini. Rasa membara juga nama yang bermaksud elok itu dikatakan bukan dari perkataan arab..huh..

Perkataan Nurul juga telah tertukar kepada Nurrel. Nama yang dikenali midwife dan segala nurse yang terlibat secara langsung atau tak langsung dengan perkembangan bayi. Sebetulnya aku tak suka nama aku yang indah serta cantik itu telah tertukar tapi apakan daya.. terima ajalah..

Itu masih nasib baik nama tak panjang..hanya 2 patah perkataan. Kalau tidak, macam-maca panggilan yang dipanggil.. terima sajalah labu..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

9 comments:

maryam izza said...

salam puan Nurrell... kabare?
wah za dapat nama baru yer hehe...
ye ke za izza tu bukan perkataan Arab? hoho

Cik Qiss... said...

Salam cik Izza...rase windu lak nk borak2 ngan cik Izza..my ym de prob,so da lame x ber"ym"..huhu..cik Izza da sht skit?hopefully bakal ummi ni da semakin sht bersama perkembangan bayi juga semakin baik..

Bercerita pasal nama ni kan...org pun bnyk pggl sy dgn pelbagai nama..nama diberi SITI BALQIS..
Famili- Siti
Adik beradik- kakak
Kawan2 rapat-Qish/ mek kish
Cikgu,lecturer, kwn2 biasa-Balqis
Kwn2 non muslim-Kiss @ Bal

Bnyk kan...hehe..saje je share ngan cik Izza..topic ni mcm terkena ngan sy..

za said...

kak eja: haha..eh Izza tu nama arabla..maksud kemuliaan kan..sama maksid dgn izzah, izzat.sebetulnya..nama izza ni apabila diarabkan izzah..tapi sebutan izza (ni hasil penerangan ustad enid ms amik kelas bhs arab dulu)..mungkin xde sebutan huruf 'ain kt depan..agaknye sbb tula org arab ckp bukan perkataan arab kot..hempess betol..

cik qiss:salam cik qiss.lama sudah tidak muncul..sy pon kenkdang je ym..kalu rs nk ym..n kalu nk chat dgn suami je buat available sbb dia buat invisible..hihi..tp lm sungguh ye cik qiss tak nampak muke..hihi.ump alhamdulillah sihatla dr tak sihat..hihi nnt turn cik qiss plak pregnant then u'll know that..tggu naaa...

berbalik pada topik ni..mmgla..xkisahla pggil izza tu tp xtahan tu nurrel..haha nama omputihla plak..nk wat cane kan..xpela..asalkan pggl nama.tapikan sepatutnya paggil nama yang ada maksudla kan.. ni nama comey2..pnggilnye pendek2..xde maksud..kan bagus paggil cik nurul izza..(ahaks..berlagak mudala konon..)

maryam izza said...

za,ha'a abah akk pun cakap kemuliaan
orang arab kan diorang panggil 'izzah kedudukan tertinggi mulia

p/s : dah risik nama utk bakal anak ke? ;)

Lady said...

Wah..sebaik jadi nurrell..kalau Norel ke..atau nama2 lain yang ntah pape..hehe..

so, dah dapat nengok sex baby ke? kak wan rasa..er..boy!!

yes!

boy!
:D

rauhunt said...

Ok la tu ..at least ada jugak bunyi ala2 nu-rul ..saya ni ore sini sebut Wan Moh (kalau diorang umum nama penuh la)...singkatan Mohd punya pasal. Nasib baik la skang ni kerajaan tak benarkan lg nama Muhammad diringkaskan kepada Mohd, Muhd, Md ataupun M.

miqdad said...

miq ingat pak arab tu bkn arab yg reti sangat pasal bahasa dia.

mungkin jgk sebutan atau makhraj kita sebut tidak betul.

kalu nur kene sebut bagi pnjang cukup harakat nuur. 2 harakat br betul kalu tak lain maknanya. hehe.

za said...

kak eja: mmg kemuliaan..ni mama bgtau.nama?? dh keluar br nk risik..tp nama pendek je..xmo pnjg2..pggilnye nnt pendek je..yg pnjngnye xpggil..

kakwan: xsurela boy ke girl..tp abgfiz ckp boy..haha..iza rs girl..kiki..xsure..tgk jela nnt..

p/s:dengan yakinnya abgfiz ckp boy!

rauhunt:wan moh?? dsedap jugak nama tu..=)

miq:xtaula miq..kdg nama org arab sini pon pelik2..mcm xde je dlm perkataan arab..(haha suka ati je..)

warx.hensem said...

heh..okla tu, drpd orang2 yang nama dia berpangkal dengan Mohd. Elok2 sebutan "Muhammad" org putih gi panggil "Mode" pulak..

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan