RSS

Yumm-moo..

Semalam minta abgfiz belikan kismis dan kurma di supersavers. Bagusnya di supersavers ni, makanan kekacang, kurna, kismis, apricot, buah-buahan kering, gula-gula, kerepek pisang dijual dengan timbangan. Murahla berbanding yang dalam paketkan... Dek nasihat kak nadiah dan suaminya, ain, mama.. kurma dan kismis amat diperlukan oleh orang yang mempunyai tekanan darah yang rendah dan hb yang rendah. Terus, abgfiz mengajak teman-temannya ke sana. Mana tau ade yang mahu memborong barang dapur. Malas pula nak mengikut, dengan salji tebal + sejuk (walaupun suhu tak dela sejuk sangat..) + malas berjalan.



Setelah solat maghrib, turun dapur. Belek-belek freeze ade strawberi.. Yeeehaaaa!!!! Suke sangat. Bagus suami aku ni.. macam tau-tau je kegemaran isteri dia.. Dah lama tak jumpa stok strawberi kat market. Agaknya winter ni tak berbuahla kot. Yang ini dari California tak silap. Sebetulnya masih ade stok strawberi dalam freeze. Sebab bila letak dalam peti biasa.. buah ni cepat buruk. Kat rumah ni abgfiz tak makan buah ni. Tak tahula kenapa. (Bagus juga..boleh melantak sorang-sorang..)Tapi yang dia belikan ni memang manis....merah dan juicy..Ya Alllah...sedap sgt!! Nak dibandingkan strawberi Cameron Highland memang tak tertanding. Kat sana masam dan kecik2.. (tak payahla nak banding..dah Malaysia tu negara khatulistiwa.. kehkehkeh)





Merah dan besarkan...sedap ini..huuuuu


Dok khayal sorang-sorang nak gi plucking strawberi. Cek-cek internet, bulan June baru boleh. Bulan Mei untuk state di South. Pelik kan.. padahal masa tu summer dan panas. Terus dok janji dengan abgfiz supaya bawa ke tempat plucking. Strawberi ini abgfiz beli dalam 1lb = 2.48 USD. Murah la tu..(tapi jgn convert ke RM). Kalau pluck sendiri 99sen per lb. Murahkan?? Bolehla buat stok banyak2 dalam freeze..







Oh... ini pula kari buatan suami tercinta saat aku meloya teruk-teruk dulu. Sian sangat dia kan.. dah ke kelas, dengan assignment, quiz dan exam, kena masak lagi. Tapi alhamdulillah penuh kesabaran dan ketabahan dia mengharungi ujian hidup disini. Semoga sem ni dapat 4.0. amiiin..


p/s: gambar strawberi ni saje je nak tunjuk pada adik-adikku jauh di Malaysia. Jeles tak??? =D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

13 comments:

FaDhLi aTaRi said...

hm, california punya strawberri memang cepat masak tahun ni. Tengok dari rupa, mungkin cultivar jenis "sweet charlie". Memang manis. Lagi manis kalau dicicah dengan gula.

maryam izza said...

bukan adik za je yg cemburu kak ija pun sangat lah cemburu melihat strawberi yg montok itu..

za akak suka kiwi, kat sana mesti banyak kan huhu

ABDUL HAFIZ said...

expert dah ko pali..ko tanya aku bab jenis strawberi mana la cek tau..kalo tanya jenis serangga blh la juga aku bg jawapan..hehe

NURUL IZZA said...

kak eja: itula sebabnye masuk entry ni..nk jels org msia..kahkahkah...kiwi??ade la hr tu..sempatla beli n letak dlm peti dlm ziploc..leh tahan smpi brapa bulan kan..sbb za beli ms atumn hr tu..winter br nk mkn sbb br kedar ade kiwi.sblum ni nk buah kueh..tapi kan pregnant dgn xsihat so xjdla kueh za tu.alih2 makan gitu je..hihi

FaDhLi aTaRi said...

kebetulan gi strawberry field day kat plant city jumaat lepas. mcm perhimpunan peladang la. haha. strawberry, tomatos. wei, yang baru punya cultivar nak kuar, nama dia Florida Gradiance. Anak kepada sweet charlie. hehe

maryam izza said...

oh yer ka? lamanya boleh tahan...za memang rajin buat kueh, za kan pandai cipta resepi kueh mueh ni hehe

za eloklah makan buah banyak banyak nanti anak mu yg bakal lahir sihat insyaAllah... oh yer susu minum tak?

annie said...

aduhh!....terliur bangat....dahla belum jamah pe2 tgh harini..za mmg berjaya buat org lain jeles bukan setakat adik2 je tapi kitorg sume..huh!
to baby:jgn nakal2!!...hihihi

za said...

kak eja: skg ni xde mood nk buat kueh..ada rajin + sihat jdla kueh.kalu x..xde nye nk berkueh.hihi.dulu sokmo strawberi ni nk buat kuehla,eskrimla,,alih2..makan sendiri..syg eh nk uat kueh.kikiki

ani: ollololo...sian..lapa ye...xpe kafe byk kt upm tu.sini lapa kenala tahan lapa sbb kena masak!!
p/s: sbb tu saje je nk tunjuk..betapa bestnye strawberi itu..kehkehkeh

za said...

pali: oh ya..rsny ade nmpk yg dr florida pya..xsurela..tapi dr south america pun manis jugak..kalu byk ade..bak sini skit naaa..

FaDhLi aTaRi said...

bulan mac harga pasaran utk strawberry growers memang tinggi. Lepas tu harga pun drop. Mcm Puan Za katalah, bulan mei bole petik dengan harga murah. Sebab labor kos utk growers tarak untung compare dengan harga. Florida vs Carlifornia.

Jom petik strawberry~~ mei coming!

maryam izza said...

za : untung lah senang nak dapat strawberi haha boleh jadi bahan kajian

pali : petik jangan tak petik pastu orang Florida rajinle hantar kan buah strawberi pada orang Nebraska ye ;)

Lady said...

wan maisarah sangat jeleshhh~
:(

nak sket~ heheh

NURUL IZZA said...

sabar ye semua..nanti akan ku buat stawberi cicah chocolate.umpp yummy..

p/s: saje nk buat org lebih jeles lg..hihi

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan