RSS

Puding Kastad Marble Rose

Bismillahirahmanirahim

Resepi ni saya reka dan adik saya minta saya masukkan ke dalam blog. Katanya cakap di telipon tak sefaham membaca di blog.

2 cawan air
5 gm strip agar-agar (saya main agak je)
4 sudu besar tepung kastad
1 1/2 cawan susu
1/2 cawan gula (tertakluk kepada lidah masing-masing. Saya suka kurang manis. Kalau suka manis, boleh tambah)

Cara-cara

Air , agar-agar dan gula di masak sehingga agar-agar larut. (Agar-agar mestilah larut.) . Tepung kastad harus lah dilarutkan bersama susu (tepung kastad mestilah larut) . Kemudian masukkan larutan tepung kastad ke dalam air agar-agar tadi. Perlahankan api, kacau sentiasa sehingga adunan menjadi pekat. Dengan menggunakan penapis, tapiskan puding ke dalam bekas dan sejukkan.






Notakaki puding : Along, warna pink ni.. keluarkan sikit (1/8 cawan) dari adunan tu, masukkan sikit perasa ros. Kacau biar sekata. Untuk buat marble, buh satu sudu dan buat swirl sikit-sikit. Jangan sampai puding campur sepenuhnya.

Along, ain video kat bawah ni tunjuk macam mana nak swirl. Selamat lah mencuba utk kali ke dua. Jangan sampai hangit lagi des..





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan