RSS

Hati-hati pada penggemar McD's french fries

Bismillahirahmanirahim





Lama betul saya tak update blog ni, saya memang tak sihat. Dan tak sempat... nak blog walking pun sama..

Saya cuma nak share tentang makanan fast food. Tadi memang dah nak tidur, tapi mashed potato yang saya buat untuk Iman belum pun empuk lagi, jadi saya google je mono and digliseride. Rata-rata orang sini cakap itu animal base, tapi setahu saya, masa saya duk belajar chemical masa 1st year dulu (paper asas penglitup) , mono and digliseride ni memang fat tapi tak semestinya animal fat. Dan dengan jelasnya memang mono and di- ni tak semestinya animal base. Apa-apapun selalu kena hati-hati..

Untuk McD, berhati-hati jika makan french fries esp yang berada di US ni, nama je french fries tapi ada pulak diletaknya beef! Hadoi... saya banyak kali juga makan friesnya tu tapi sekarang dah tak la... More info sila ke sini.


Saya cuba highlightkan yang mana tertera.. tak nampak sila ke website ye. Sebabnya pc malam ni tak boleh nak zoom sampai 150%. Tak tahu pasal apa..
p.s: Entah dah banyak manala saya duk telan benda tak halal!!! Huhuhu... Moga-moga lepas ni terus berhati-hati.. Dah malam, nak tido..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

8 comments:

que sera sera said...

salam

alahai kak...sy mmg minat gile fries mcD...mcD US je ke msia pon same eh??huhu...

ibu WaWa said...

harap-harap makanan McD di Malaysia disahkan halal lah.

Ummi Hanie said...

lor adekku izza xsihat ker...
sakit ape izza?
sakit buatan org ke?uhukss...jgn mare ye..akk guwau jerr...
semoga kmbali sembuh sprt sediakala...amin..

nice sharing..mujur le akk bukan peminat McD...lama sgt dah xmakan McD,seolah2 ade je yg m'halang...

aNiS tHe BumbleBee said...

hum..zaman skang ni,mmg kena berhati2 betul kan..ade je lah cecelah tu nk selit mende2 gitu..itu yg rasa,lg baik bersusah skit masak kt umah.puas hati nk mkn pun.

annie said...
This comment has been removed by the author.
kakyong said...

izza,
semoga cepat sihat...

rasanya pekilang di m'sia byk guna shortening dr kelapa sawit.. kakyong dulu kerja kilang minyak kelapa sawit, so memang selalu lah jengok list sapa yg selalu beli shortening dr kilang tu.. & selalu juga pantau pemprosesan minyak sawit & juga by-product sawit....

shortening ni memang tak bagus sbb byk trans-fat...

Chik Na said...

kat msia ni kadang risau gak.. sbb kadang depa ni boh je tanda halal tanpa kelulusan pihak berkuasa

'NuReeN' said...

ada terima email minggu lps pasal ni.. lps dpt ja email x mkn lagi la mcd.. so tgu jwpn la ni adakah halal fries mcd m'sia??

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan