RSS

Aktiviti sewaktu spring break ^>^

Bismillahirahmanirahim

Cuti seminggu jek ^_^. Ala, kalau cuti pun saya tetap tak cuti, memasak, sibuk dengan anak-anak. Cewah macam lah sibuk sangat. Ya, kami memang tak ke mana-mana, abgfiz sibuk siapkan tesis. Ada plan nak berjalan tapi memandangkan orang yang akan kami singgahi pun sibuk, kami batalkan. Tapi . entah kenapa saya tak bermood nak berjalan, tak tenang kalau waktu berjalan pun, advisor abgfiz masih berbalas email. Jadi, saya bagitau abgfiz, siapkan dahulu semua kerja.. siapkan semuanya, dah viva baru boleh berjalan. Mueekeke ;p

Circus 

Kali ni pertama kali kami menonton circus. Tiketnya abgfiz dapat free dari teman sepermainan , *macam main masak-masak je*, sebenrnya kawan main badminton ; dari India. Niat di hati nak bawa Iman je pun, kalau ikut malas saya nak keluar. Huehehehehhe


Barisan para pelakon (?)

  Beruang , besar beruang ni. Hish hish... lagi besar dari saya ni haaa






Gajah pun menari jugakkkk...

video
video
video

Mengantuk saya dibuatnya! Hadoiii, apakah saya ni? Niat di hati nak balik awal, tak sangka habis pun tak la lewat sangat. Kanak-kanak mesti suka, tapi Iman saya takut. Iman ni semua binatang dia takut, ayah dia buat muka scary pun dia cakap. "mom, ayah scary!" Haaaa mom tu duk lekat dari hari tu lagi, tak ubah-ubah. Ayah pulak banyak je dia panggil, 'ayah, dad, daddy,' paling tak tahan duk panggil 'abam, abam' hish hish.. tu duk dengar ummi panggil la tu. Yang peliknya, bila tengok gambar keluarga, dia pandai pulak cakap, 'ayah, ummi, kakak, muizz'.

Perkataaan Iman pun dah banyak dah dia tahu, semuanya dalam english! Kadang-kadang tak sangka dia boleh cakap, saya tak pernah ajar pun. Paling dia suka cakap, 'i can't do it', 'mom, shushu, but i don't know my shusu', kalau marah Muizz adala perkataan 'Goooo away!" Hish manela belajar semua tu. kalau marah saya, 'I'm mad at you, ' pandai pulak dia marah-marah orang. Sabau jelaaaa.... Mom tu dia duk panggil sebab kartun Olivia duk panggil mak dia mom.

Laksa Johor

Hmm yang ni lupa nak ambil gambar. Si ain la duk minta nak makan laksa johor, kesian pulak saya. Asyik tanya laksa je. Hari Isnin tu saya suh dia datang, suh dia buatkan, saya ajar. Yela kalau dah saya yang buat bila nak pandai.. Alhamdulillah menjadi! Makan laksa la kami malam tu, dengan Azrina, Elfha dan Fatin sekali.!


Aktiviti dengan anak-anak.

Setiap petang saya kena rajinkan diri bawa anak-anak keluar. Kesian je duk dalam rumah, sudahla rumah bawah tanah, macam dalam gua je ;p

Kadang saya rajin bawa budak-budak ke taman dekat, kadang terlebih rajin, bawa ke tempat jauh.

 dengan stroller baby di bawanya. adehh.. baby nya tinggal  rumah!



 Awan ni macam rendah je...

 O yeah~!!! spring sudah datang~! lalalal~~~~

 Yang kelakarnya, duk panggil azjina, azjina. Azrinanya dah kedepan, dikeleknya stroller ke sana ke sini. Akhirnya, saya cakap ' dah pegila dengan azrina, bagi ummi bawa stroller baby tu'. Terus ditinggalkan stroller tu, berlari dapatkan azrina. Iman, Iman... nampak Iman memang suka dengan Azrina. Asyik rindu azrina je.



Langit cantik sangat hari tu.. Awan seakan-akan berada di atas kepala saya je..

Biking

Ni bukan aktiviti saya anak beranak. Ni aktiviti adik-adik, tetapi saya join sekali gi Holmes Lake. Makanan saya bawa, mee goreng dan roti. Roti ni alhamdulilllaaaaahhhh, roti paling TERBAIK saya pernah buat, tanpa guna tepung roti, atau high protein flour, guna tepung biasa tapi hasilnya, sangat lembut! Ya, saya bangga dengan pencapaian saya kali ni. Seronok betul saya, biasanya saya buat roti.. kerasla, tak naikla, tak lembutla. bla bla bla....


Sarapan pagi kami, yang ni pertama kali bakar : tetapi sedikit keras sebab lama di oven. Tapi masih puas hati,..


 Yang ni akan dibawa ke Holmes Lake,


 Adik-adik bikers ;)

 Yaaa. inilah rupa hasil kerja tangan saya! Memuaskan walaupun ada sedikit cacat! Lembutnyaaaaaa.....
Ok, resepi dia saya gabungkan dengan resepi roti saya selalu buat dengan resepi dalam internet. Saya tak ikut, saya main campak je. Tepung, susu, telur, gula, mentega , yis, dan sedikit garam. Sukaaaa sangat!!! Saya rasa kunci dia, uli sehingga betul-betul lembut. Saya uli sambil tonton cerita drama King of Baking : Kim Tak Goo. Cite ni buat saya mengalir air mata je, setiap episod pulak tu. Haihhh hati tisu betul saya ni. Memang dari kecik lagi, saya cepat sangat menangis, sedu-sedu pulak tu. T_T

 Ni mee goreng biasa jek.. 

 Iman dan pengasuh baru, Muaz ;)) Ghajin abg Muaz main dengan Iman 



Muaz, kisahnyaaaa..... abgfiz, aizuden, aizat duk main bola sepak.. Entah macam mana, boleh pulak bola tersangkut kat atas pokok. Aizuden nya baling kasut dengan harapan bola akan jatuh. Sekali kasut pun tersangkut sekali. Kasut sebelah lagi jadi mangsa, ekali.. dengan kasut-kasut tu pun duk atas pokok. Terpaksalaaaa Aiuden panjat pokok, tapi kasut dan bola tak jatuh, jatuh. Muaz la pulak naik dan goncangkan pokok, dan alhamdulillah dapatla kedua kasut dan bola. Hish hish.... *mesti orang duk cakap.. apela budak ni buat*, si Syafiq nya duk gelak-gelak terguling-guling. hish hish..


Bikers : dan kami sekeluarga. Abgfiz nak jugak join tapi tak ada basikal. termasuk kali ni dah 3 biji basikal kena curi. Haaaaiii nasib badan!


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Dilema

Bismillahirahmanirahim

*sigh* keluhan demi keluhan ... Entah kenaapa saya rasa Malaysia bukan negara yang selamat dah sekarang. Beberapa hari ni asyik kes culik, hilang, rogol, etc etc. Apa nak jadi dengan masyarakat Malaysia? Apakah penyebab semua ni berlaku??

Kerana pemimpin kah?
Salah ibu bapa kah? lalaikah mereka?
Pengasuh kah yang patut dipersalahkan?
Perlukah pendidikan yang sewajarnya kepada pengasuh di pusat asuhan/nursery?
Salah kanak-kanak terbabit kah?
Terlalu banyak warga asing?
Ibu bapa terlalu sibuk mengejar wang kerana kos hidup tinggi sehingga abaikan anak kah?
Balasan dari Allah?
Bala dari Allah?
Ingatan dari Allah?
Dunia akhir zaman?

Kalau nak listkan banyaaaaaaak sangat. Semuanya membuatkan saya nak jadi surirumah, jaga anak depan mata 24 jam. Bukanlah saya 'take for granted' dengan suami bekerja tapi, saya lebih risaukan anak saya.

Entah kenapa kat Lincoln ni masih dikategorikan selamat. tidakla sepenuhnya, baru je 2 hari lepas abgfiz dapat call dari UNL Alert, ada 2 perompak bersenjata berkeliaran di kawasan taman yang sentiasa saya bawa anak-anak main disitu. Bukan merompak jam 2-3 pagi, TETAPI jam 7-8 malam.

Entah kenapa saya berfikir panjang dengan hal, plan saya balik nanti.... Minta Allah jauhkan kita dari teraniya dan dari orang-orang yang zalim serta dari bala... 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Just turn 1 year old!

Bismillahirahmanirahim

Pejam celik pejam celik, dah setahun saya menghuni rumah ni, dalam pada itu... setahun sudah umur anak bujang saya. Hish cepatnya masa berlalu. Seakan baru semalam saya rasa sakit nak bersalin di bilik bersalin hari Jumaat.

Sempena hari lahir Muizz, sempatla saya buat makan-makan. Saje nak jamu adik-adik..




Menu :

Laksa johor : first time saya buat laksa johor dan 1st time saya makan
Nasi lemak : permintaan abgfiz dan adik-adik
Potato salad : idea ain, resepi ain, dan tukang buat pun ain

Dessert :

Rojak buah
Trifle with homemade strawberry swissroll
white chocolate almond cake untuk birthday cake

Memangla kalau nak cerita saya tak mampu buat sorang-sorang. Ada adik-adik datang tolong. Sebetulnya Azrina yang cadangkan laksa johor. Hari Sabtu tu Ain duk sms tanya perlu pertolongan ke tak. Sekali dia datang dengan Fatin, housemate dia. Petang tu, Irfan pula datang membantu *menyemak* apa yang boleh. Muekeke.. Malam tu, lepas rehearsal Malaysian Night, Azrina datang.. Senang dan syukur sebab merekala, buatkan kerja saya senang ^>^


 Anak-anak ummi pun ghajin juge, sibuk dua-dua berebut nak vacuum carpet.





 Sambil gosip, sambil makan mee goreng, sambil kopek ikan bilis. Terima kasih daun keladi ;)




Swissroll ni Fatin yg buat, saya bg arahan je. fatin, lepas ni bolehlaa buatkan untuk kakiza je.

 ulam nya : daun kesum, timun, taugeh, daun basil/selasih, limau nipis *tak ada limau kasturi*, bawang besar, daun pudina.


 Nasi lemak : 




 trifle with homemade swissroll 

 kek cekelat 

kuah laksa : guna mackerel dalam tin je.


Acara mula jam 11 pagi. Tapi oleh kerana hari tu start day light saving (masa ditambah sejam) jadi ramai yang datang lewat.



ni antara anak dara ghajin : Elfha, fatin dan firyal.

iman dgn princess








Muizz > Muaz


Tetamu::

Orang pertama sentuh makanan :SAYA! lapar sangat hari tu. Saya makan laksa johor. rupanya sedap laksa ni. Saya memang suka laksa, tapi laksa penang di kelantan. Laksa penang di Penang tak sesedap yg di kelantan. Kat Kelantan, laksa kelantan tu saya tak suka sangat, saya lebih suka laksam. *haih cite pasal makanan ni teringin pulak nak makan*.

TAPI>>>>

Semangkuk saya nak habiskan laksa, tengok-tengok sambal nasi lemak dah tinggal 1/3 dah. RUpanya ramai yang suka makan nas lemak. Ada tu sampai menanbah 3 kali. Apalagi, terus la saya masuk dapur, masak nasi lemak seperiuk lagi, buat sambal.. Azrina, Fizah, Venetia, fatin sekali Hasanah masuk dapur kopek ikan bilis. Apa nak buat sambal dah nak habis. Kata Rahman, 'kakiza, saya teringat kat malaysia..' Itula simbolik nasi lemak. NASI LEMAK= MALAYSIA.

Dah nak habis makanan baru kek befday dipotong. Tu pun Iman tidor, tak dapat berambar sekali. Tak sampai hati nak kejutkan, almaklumlaa tidur nya malam tu puk 1130. Teman ummi dan kakak kat dapur.


 Ni white chocolate cake, with white chocolate frosting. Cake saya buat, frosting azrina buat, hias2 pun azrina, hias dengan crush almond dan white chocolate shaving.. tulisan tu saya buat. Bughuk sangat! *sebenarnya tulisan tak ada, saya mengada nak tambah, sekali buruk..huhu*




Muizz?? apa dia tahu? berebut nak pegang pisau bolehla.. sengih2, nangis2.. itulah cik Muizz.

Alhamdulillah, selesai. Tukang kemas?? Adk-adik juga.. Hafizah, hasanah, elfha, semua anak dara boleh diharap. hahaha Senang hati mak dara. Mata penat sebab.. malam tu tido kol 3, bangunnya kol 6. huhu



Kueh buat semalam > mmg best!puas hati! almaklumlaaaaa lama tak makan. acuan saya minta mama poskan. muekekeke



  Iya, rumah bersepah. Sekarang ni kakak tak la bersepah sangat. Adiknya pula yg suka sepah2, elok2 mainan dalam bakul.. ditelangkupkan bakul tu.. Lepas tu bila tegur/marah.. boleh dia sengih2..nak marah pun tak jadi. haish anak, anak...

  Takde keje lain, masuk kotak pampers.

ini pun sama. tapi ditambah lagi dengan kakak masuk kotak kasut, pastu duk main 'chu chu..' oo masuk train!!

p/s: sangat puas hati sebab jamuan kali ni makanan habis. alau tak ada je ken tapau. rezeki adik-adik. 

p/s: laksa johor, rasa nak makan lagi. tggula rajin , angin rajin datang. buatla lagik.



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan